Monday, April 12, 2010

Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Νομίζω ότι ξαναρχίζω από το μηδέν. Οτι είμαι στην πρώτη δημοτικού!» Συγκινημένη ήταν η Μαρινέλλα χθες το μεσημέρι στο «Παλλάς». Καθισμένη δίπλα στον Σταμάτη Φασουλή και στους συγγραφείς Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, ο νους της έτρεχε στα περασμένα. Σε όλα εκείνα που θα ξεδιπλωθούν στη σκηνή του θεάτρου και αφορούν την ιστορία της, στο έργο «Μαρινέλλα - το μιούζικαλ», που αναπαριστά τη ζωή της βήμα-βήμα, έτσι όπως την αφουγκράστηκε ο Σταμάτης Φασουλής. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο της οδού Βουκουρεστίου στις 15 Απριλίου.

«Πολιτισμός ενός λαού είναι ο τρόπος που αναστενάζεις, αυτό το βαθύ ελληνικό “αχ” μπροστά στον έρωτα και μπροστά στην απώλεια και τον θάνατο. Κι αυτή τη βαθιά ανάσα η Μαρινέλλα την κάνει τέχνη και αρμονία». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισαν χθες οι συγγραφείς Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου τη Μαρινέλλα στη συνέντευξη Τύπου. «Κουβαλάει το μυστικό των σημαντικών εκείνων καλλιτεχνών που την ώρα που είναι απόλυτα προσωπικοί, την ίδια ώρα είναι και απόλυτα καθολικοί».

Οι δημιουργοί του μιούζικαλ εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού. Το μουσικό έργο διατρέχει τις δεκαετίες από το 1950 έως το 1980 και αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών. Οι δύο πρώτες, η Ειρήνη και η Μαρία, είναι πρόσωπα φανταστικά και η τρίτη είναι η Μαρινέλλα που γνωρίζουμε όλοι. Οι ιστορίες των γυναικών πλέκονται, καθώς κυλούν παράλληλα και τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από τα τραγούδια που ερμηνεύει η τραγουδίστρια.

«Σε μια εποχή πολυδιάσπασης και απομόνωσης των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό πράγμα το σουξέ» σημειώνουν οι συγγραφείς. Ο Σταμάτης Φασουλής αλλά και η ίδια η τραγουδίστρια, που είναι και η βασική ηρωίδα της παράστασης, είναι ευχαριστημένοι που κατάφεραν και πραγματοποίησαν ένα παλιό τους όνειρο. Οι πρώτες συζητήσεις για να γίνει αυτή η παράσταση έγιναν από παλιά, μόλις τώρα όμως έφτασε η κατάλληλη στιγμή.

«Η χειραφέτηση της Ελληνίδας από την κουζίνα και τα οικιακά, και η πορεία της στον ελεύθερο και ισότιμο αυτοπροσδιορισμό συμπίπτει με την πορεία της Μαρινέλλας. Από την ακίνητη τραγουδίστρια του λαϊκού πάλκου που σιγοντάρει τον παρτενέρ της, στη γνωστή, μοναχική, γυναικεία φιγούρα που παίρνει την ευθύνη να σταθεί μόνη στο φως του προβολέα και να εκθέσει στο κοινό έναν πρωτόγνωρο ερωτισμό. Τον ερωτισμό μιας γυναίκας που δεν επιζητεί έναν άντρα αφέντη αλλά έναν ισότιμο εραστή. Αυτό ήταν που ανέβασε τη Μαρινέλλα στο επίπεδου του συμβόλου» αναφέρεται σε σημείωμα για την παράσταση.

Στο μιούζικαλ εκτός από τη Μαρινέλλα εμφανίζονται οι ηθοποιοί Μέμος Μπεγνής, Τζένη Μπότση, Αντώνης Λουδάρος και Ευαγγελία Μουμούρη.

No comments:

Post a Comment