Friday, April 23, 2010

ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΟΛΑΝΣΚΙ ΑΠΟ ΟΜΠΑΜΑ

Να φερθεί με «επιείκεια» φέρεται να ζητά ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε επιστολή που παρέδωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής L' Express, o Ρομάν Πολάνσκι υποστηρίζει ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ έχει ως σκοπό να τον γελοιοποιήσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τονίζει ότι οι μήνες που πέρασε στις ελβετικές φυλακές ήταν αρκετοί για το έγκλημά του.

Στη σύντομη επιστολή του -με λιγότερες από 100 λέξεις-, ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να δείξει επιείκεια.

Την επιστολή έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

Δεν έχει γίνει γνωστό πως η επιστολή έφτασε στα χέρια του Γάλλου προέδρου. Εικάζεται, πάντως, ότι αυτό έγινε μέσω της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι, η οποία πιθανώς έλαβε το σημείωμα από την σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι Εμανουέλ Σενιέ.

Ο σκηνοθέτης βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο σε κατ' οίκον περιορισμό στο σαλέ του στις Αλπεις.

Πριν μεταφερθεί εκεί πέρασε αρκετό διάστημα στις κρατικές φυλακές της Ζυρίχης, σε εφαρμογή εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του από το 1978.

Ο Πολάνσκι καταζητείτο για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης -τότε- Σαμάνθα Γκέιμερ.

Τον Οκτώβριο, οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τις αρχές της Ελβετίας την έκδοσή του. Η απόφαση εκκρεμεί.

Και η Γκέιμερ ζήτησε πριν από λίγες ημέρες να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης Πολάνσκι. Αρκετές φορές, άλλωστε, έχει υποστηρίξει ότι θέλει να μπει ένα τέλος στην υπόθεση.

No comments:

Post a Comment