Wednesday, April 21, 2010

TO TOΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Η Βρετανική Κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει την απαραίτητη ευαισθησία για να διασφαλίσει το μέλλον του Τοπικού και του Περιφερειακού Βρετανικού Ραδιόφωνου. Τα μέτρα που πήρε βοηθούν στην εκ νέου ανάπτυξη του Τοπικού Ραδιοφώνου, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, ενώ προετοιμάζουν και το Ψηφιακό Μέλλον του.

Μετά από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, που αφορά στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο, η Υπεύθυνη Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή η Ofcom, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες που απορρέουν από τον εν λόγω Νόμο για το Ραδιόφωνο.

Από τις επισημάνσεις ξεχωρίσαμε το γεγονός ότι επιτρέπεται στους Τοπικούς Σταθμούς FM να επεκταθούν σε μεγαλύτερες περιοχές από αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί, ότι οι Τοπικοί Σταθμοί στα Μεσαία μπορούν να αποδεσμευτούν από το τοπικό περιεχόμενο και ότι οι Περιφερειακοί Σταθμοί θα είναι σε θέση να ζητήσουν τη δυνατότητα να μειώσουν το Περιφερειακό Πρόγραμμα τους.

Πραγματικότητα είναι το γεγονός πως ένας Τοπικός Σταθμός FM που εκπέμπει εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής, μπορεί να λειτουργήσει -έχοντας την έδρα του στην ίδια θέση- και σε άλλη περιοχή που καθορίζεται ρητά από την Ofcom.

Στο Περιφερειακό Ραδιόφωνο της Βρετανίας αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και ίσως να σημάνει το τέλος της παροχής δικτυωμένων προγραμμάτων από τους Περιφερειακούς Σταθμούς (όπως Galaxy, Real Radio, Smooth Radio και Kiss), εάν προχωρήσει η DAB μετάδοση σε Εθνικό επίπεδο.
Οι Περιφερειακοί Σταθμοί στη Σκωτία και στην Ουαλία φαίνεται ότι δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσουν μέρος οποιουδήποτε δικτύου 24/7 λειτουργίας στην Αγγλία.

Η Ofcom αναφέρει ότι ένας Τοπικός Ρ/Σ στα FM να μπορεί να μειώσει τις ώρες του τοπικού προγράμματος του (από 10 σε 7) εάν παρέχονται περισσότερες τοπικές ειδήσεις, ενώ οι Σταθμοί στα μεσαία μπορούν να πράξουν το ίδιο, μόνον αν αναμεταδίδουν μία Εθνικής Εμβέλειας Υπηρεσία από την χώρα τους (Gold, Magic κ.α.).

Κοινή χρήση προγραμμάτων και εγκαταστάσεων

Από τον Ιούνιο του 2010, οι Τοπικοί Σταθμοί στα FM θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις προτάσεις της Ofcom και ουσιαστικά να μεταδώσουν το πρόγραμμα τους και σε άλλες εγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα επιτρέψει την συγχώνευση Σταθμών και τη δημιουργία μεγαλύτερων και οικονομικά βιώσιμων Σταθμών.
Βεβαίως, αυτοί οι Σταθμοί θα συνεχίσουν να πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις άδειες τους, παρέχοντας το τοπικό περιεχόμενο τους στις περιοχές για τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί να εκπέμπουν και να καλύπτουν.

Προστασία των Ραδιοφωνικών Ειδήσεων

Μέτρα εισάγονται και για την προστασία και την προώθηση του περιεχομένου που θέλουν κυρίως να ακούσουν οι ακροατές από έναν Τοπικό Σταθμό.
Στην κορυφή της λίστας είναι οι ειδήσεις, που αποτιμούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο περιεχόμενο στο Τοπικό Εμπορικό Ραδιόφωνο, σύμφωνα με έρευνα της Ofcom.

Οι Τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί μπορούν να ζητήσουν να μειωθούν οι ώρες τοπικού προγράμματος (από 10 σε 7 ώρες την ημέρα), εάν δεσμευτούν ότι θα προσφέρουν μικρά δελτία ειδήσεων τοπικού χαρακτήρα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας (από νωρίς το πρωί έως και το βράδυ), κάθε μέρα, για όλη την εβδομάδα. Αυτά τα ενημερωτικά δελτία θα πρέπει να ανανεώνονται τακτικά με νέο περιεχόμενο.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των Τοπικών Σταθμών από την δημιουργία Τοπικού Περιεχομένου, αλλά και η διασφάλιση ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το σημαντικό τους τοπικό περιεχόμενο, δηλαδή τις ειδήσεις που αναζητούν οι ακροατές τους.

Ελευθερώνοντας Τοπικούς Σταθμούς στα Μεσαία

Οι Τοπικοί AM Σταθμοί θα μπορέσουν με μία αίτηση τους στην Ofcom να αποδεσμευτούν από την υποχρέωση να παρέχουν τοπικό πρόγραμμα. Βεβαίως παραμένει η υποχρέωση που απορρέει από την άδεια τους, όπως δηλαδή παρέχουν Τοπικό πρόγραμμα 10 ωρών (από νωρίς το Πρωί έως και το Βράδυ),
Με αυτήν την πράξη προστατεύεται ο Τοπικός χαρακτήρας και η κάλυψη των αναγκών των διαφόρων εθνοτήτων (Σκωτία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία).

Ενθαρρύνοντας την παροχή υπηρεσιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ofcom αποσκοπεί στο να επιτρέψει στον Κλάδο να αυξήσει τις επιλογές και την ποικιλομορφία των υπηρεσιών που προσφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλοι Περιφερειακοί αναλογικοί Ρ/Σ θα είναι σε θέση να ζητήσουν την μείωση του περιφερειακού προγράμματος τους. Ως αντάλλαγμα, αυτοί οι Σταθμοί θα πρέπει να παρέχουν μία Εθνική Έκδοση του προγράμματος τους σε Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB, είτε με Εθνικό multiplex, είτε με συνδυασμό Τοπικών και Περιφερειακών multiplexes.

Τούτο θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των εθνικών υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο φάσμα και πολυμορφία του περιεχομένου για τους ακροατές, αλλά και η κατάλληλη δυναμική για νέες επενδύσεις σε προγράμματα.

Εξαιτίας των ειδικών αναγκών των αποκεντρωμένων Εθνοτήτων, οι Περιφερειακοί Σταθμοί στην Σκωτία και στην Ουαλία, θα συνεχίσουν να εστιάζουν στα προγράμματα για το έθνος τους.

Ανασχεδιασμός του DAB

Οι operators των Τοπικών και Περιφερειακών DAB multiplexes μπορούν να ζητήσουν την αλλαγή των περιοχών που καλύπτουν, έτσι ώστε το Τοπικό DAB Ραδιόφωνο να γίνει βιώσιμο, με την επέκταση του και σε νέες περιοχές.

Οι διατάξεις του Νόμου Digital Economy θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Ιουνίου 2010. Ως εκ τούτου, η Ofcom θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις και τις πολιτικές από την ημερομηνία αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Global Radio, δηλαδή του μεγαλύτερου Ραδιοφωνικού Ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Εμείς σημειώνουμε την έκθεση της Ofcom και θα μελετήσουμε το περιεχόμενό της».

Μένει να δούμε τι θα πράξουν στην χώρα μας η Κυβέρνηση, το ΥΜΕ, η Βουλή των Ελλήνων με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς ώστε το Τοπικό Ραδιόφωνο να γίνει περισσότερο δυνατό, βιώσιμο για πολλά χρόνια, πιο ανταγωνιστικό και περισσότερο αποτελεσματικό!
Περιμένουμε να δούμε ποια μέτρα θα παρθούν ώστε να προχωρήσει επιτέλους η αδειοδότηση των Ρ/Σ της χώρας μας, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα βαδίσουν στην Ψηφιακή Εποχή!

No comments:

Post a Comment