Thursday, April 29, 2010

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Το ένα κακό μετά το άλλο για τους «original» της ελληνικής ροκ σκηνής. Με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύεται από προχθές το πρωί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο Αντώνης Τουρκογιώργης. Σήμερα το πρωί επρόκειτο να μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε λεπτότατη εγχείρηση εμβολής. Το νοσοκομείο διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα για παρόμοιες δύσκολες επεμβάσεις.

Δίπλα του, από την πρώτη στιγμή, συμπαρίστανται στην οικογένειά του φίλοι από το διαχρονικό μουσικό τους ταξίδι, που συγκλονισμένοι κάνουν τα αδύνατα-δυνατά να ξαναδούν τον «αδελφό» τους να ανακτά τις αισθήσεις του. Σοκαρισμένοι από το γεγονός, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Αθλούταν καθημερινά παίζοντας μπάσκετ. Πρόσφατα μάλιστα βρισκόταν συνεχώς στο στούντιο ετοιμάζοντας την επιστροφή των Socrates.

Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη και βρίσκεται σε καταστολή. Ειρωνεία της τύχης: σήμερα ο Τουρκογιώργης επρόκειτο να ξεκινήσει παραστάσεις στον «Ζυγό» στην Πλάκα με τους Blues Airways. «Δυστυχώς, αναβάλλεται η πρεμιέρα, διότι συνέβη κάτι σοβαρό στον κ. Τουρκογιώργη» απαντούσαν στο τηλέφωνο του μαγαζιού σε όσους έπαιρναν για κρατήσεις. Χαμένα τα είχε και ο στενός συνεργάτης του και συνιδρυτής των Socrates, ο Γιάννης Σπάθας.

Ολες αυτές τις μέρες βρίσκονταν στο στούντιο όπου ηχογραφούν το νέο τους CD. Το ίδιο ραντεβού είχαν και προχθές. Ηταν στα τέλη των 60s όταν οι δύο συμμαθητές δημιούργησαν το συγκρότημα όπου έπαιζαν τραγούδια με συνδυασμό ρυθμών rock, hard rock, blues rock, progressive rock και heavy psychedelic rock. Οι Socrateς ακολουθούσαν τη μόδα αφού έπαιζαν κομμάτια στα αγγλικά. Στην αρχή της δημιουργίας τους ξεκίνησαν παίζοντας συνθέσεις των Cream, Rolling Stones, Jimi Hendrix. Η αρχική σύνθεση των Socrates Drank The Conium, όπως είναι το πλήρες όνομά τους, ήταν Αντώνης Τουρκογιώργης vocals/bass, Γιάννης Σπάθας guitars και Ηλίας Μπουκουβάλας drums.

Οι δίσκοι τους, που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό, έκαναν μεγάλη αίσθηση στη διεθνή μουσική σκηνή. Το περίφημο άλμπουμ τους «Οn the Wings» γράφτηκε μέσα σε οκτώ ώρες. Ηταν ένας δίσκος που την εποχή του ήταν στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των DJ των ραδιοφωνικών σταθμών. Λίγο αργότερα, στο Παρίσι, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τους παρουσίασε στο Ράδιο Λουξεμβούργο και τους πρότεινε να γίνουν η μπάντα του. Μαζί τους ηχογράφησε στην Αγγλία το «Phos», τον πιο εμπορικό ελληνικό ροκ δίσκο όλων των εποχών, με πάνω από 200.000 πωλήσεις.

No comments:

Post a Comment