Sunday, April 25, 2010

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Η ΛΥΡΙΚΗ?

Έντονα προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, ακόμα και μετά τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε πριν από έναν μήνα. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής, Νίκος Μουρκογιάννης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του κλεισίματος της ΕΛΣ.

«Ή έρχεσαι ή η Λυρική κλείνει». Αυτό δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο πρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής, Νίκος Μουρκογιάννης, ότι ήταν το δίλημμα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος πριν από ένα μήνα.

«Δεν έχω ούτε το πεπόνι, ούτε το μαχαίρι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να δημιουργήσω μια βιώσιμη λύση. Ελπίζω να μην ήρθα πολύ αργά» δηλώνει, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει το μοναδικό θέατρο όπερας της χώρας.

«Είναι μια απόφαση που με ξεπερνά» δηλώνει.

Κρίσιμο σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΛΣ θεωρεί τον Μάιο, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση αποφάσεων του νέου ΔΣ, ανάμεσά τους η αξιολόγηση εργαζομένων της Λυρικής.

Η ΕΛΣ κάνει προσπάθειες για περικοπές δαπανών. Ο κ. Μουρκογιάννης αναφέρει ότι το «ψαλίδι» στις δαπάνες θα φτάσει ακόμα και τα 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα εξοικονομηθεί από μη ανανέωση συμβάσεων αορίστου χρόνου που είτε έληξαν, είτε λήγουν.

Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με το θέατρο Ακροπόλ, με αποτέλεσμα τη μετεστέγαση της παιδικής σκηνής και της οπερέτας.

Μια ακόμα απόφαση που έχει ληφθεί είναι η εκπόνηση οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού, τα οποία θα προβλέπουν προσόντα και ανώτατο αριθμό θέσεων για κάθε κλάδο, αλλά και η άμεση σύνταξη έκθεσης για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.

No comments:

Post a Comment