Σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Λιβαδειά, το Λαφύστιο, όπου ζουν περίπου 400 κάτοικοι, το μεράκι και η δημιουργικότητα μιας ομάδας κατοίκων στάθηκαν αρκετά για την ίδρυση του πρώτου μουσείου γελοιογραφίας στην Ελλάδα.
Περίπου 40 μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Λαφυστίου, με πρωτοπόρο τον γελοιογράφο Γιάννη Γερούλια, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό στόχο και έκαναν το μικρό χωριό τους γνωστό εντός και εκτός συνόρων μέσα από τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Σήμερα, μια ακόμη δική τους πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά: Το μουσείο γελοιογραφίας.
Το σπίτι της γελοιγραφίας
Σε ένα παραδοσιακό κτίριο, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν το μουσείο φυσική ιστορίας, έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1000 πρωτότυπα σκίτσα από την Ελλάδα και τον κόσμο και 3000 βιβλία, έντυπα, φυλλάδια και εφημερίδες.
"Το κτίριο μας το παραχώρησε ο δήμος Λιβαδειάς και από την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συγκεντρώσει περίπου 5000 με 6000 άρθρα, τα οποία ταξινομούμε ανά θέμα, χώρα κτλ", αναφέρει ο γελοιογράφος Γιάννης Γερούλιας.
Ένα όνειρο πραγματοποιείται
Ο κ.Γερούλιας είναι υπάλληλος στη ΔΕΗ, η αγάπη του όμως, για το σκίτσο και τη γελοιογραφία δεν αφήνουν την καλλιτεχνική του φύση σε αδράνεια. Παράλληλα με τη συνεργασία που έχει με τον τοπικό Τύπο, συμμετέχει ενεργά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου από το 1995 μέχρι σήμερα στη διοργάνωση εκθέσεων.
Το 1996 πραγματοποιήθηκε η "1η Πανελλήνια Έκθεση Ερασιτεχνών Γελοιογράφων", με 18 συμμετοχές και 120 γελοιογραφίες.
Την επόμενη χρονιά, στην δεύτερη διοργάνωση, ξεχώρισε η φιλική συμμετοχή του Γάλλου γελοιογράφου Πλαντί (Plantu) της εφημερίδας "Le Monde".
"Για μας είναι ένα όνειρο που σιγά σιγά πραγματοποιείται. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα το μουσείο και να είναι αντάξιο των προσδοκιών του επισκέπτη", σημειώνει ο κ.Γερούλιας.
Στο μεταξύ, μια ακόμη διοργάνωση της δραστήριας ομάδας βρίσκεται προ των πυλών. Με σήμα το σκίτσο μιας μαύρης γάτας που στέκεται στην οδό Λαφυστίου 13, αρχίζει στις 29 Μαΐου η 13η -και τυχερή- Έκθεση Γελοιογραφίας, με τιμώμενο δημιουργό τον Δημήτρη Βιτάλη και αφιέρωμα στους Σέρβους γελοιογράφους.
No comments:
Post a Comment