Friday, April 16, 2010

ΟΙ 5 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΟΥΝΣ

Σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια, στις 16 Απριλίου 1964, οι γίγαντες του ροκ Rolling Stones κυκλοφόρησαν το πρώτο, ομώνυμο album τους. Από τότε μετρούν 29 αλμπουμ σε στουντιο, 10 ζωντανές ηχογραφήσεις, 33 συλλογές και 92 singles. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους;


Το ιστορικό συγκρότημα από την Μ.Βρετανία δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962, όταν συναντήθηκαν ο τραγουδιστής Mick Jagger και ο κιθαρίστας Keith Richards με τον επίσης κιθαρίστα Brian Jones και τον πιανίστα Ian Stewart. Σύντομα στο συγκρότημα προστέθηκαν και ο μπασίστας Bill Wyman και ο ντράμερ Charlie Watts. Έπειτα από αρκετές ανακατατάξεις στα πρώτα χρόνια, και την προσθήκη του κιθαρίστα Ronnie Wood αργότερα, οι «Κυλιόμενες Πέτρες» κατέληξαν να αποτελούνται από τη θρυλική τετράδα των Jagger, Richards, Wood, Watts, έτσι δηλαδή όπως έγιναν διάσημοι σε όλο τον κόσμο.


Κατακτώντας πρώτα τη χώρα τους, σύντομα διέσχισαν τον Ατλαντικό και άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους και στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της μουσικής «βρετανικής εισβολής» των 60s, επηρεάζοντας την εξέλιξη της pop-rock μουσικής όσο λίγοι και πουλώντας όσο... λιγότεροι. Σήμερα, δηλώνουν ακόμα ενεργοί και το αποδεικνύουν με θεαματικές συναυλίες και, ενίοτε, με καινούρια τραγούδια.


Με αφορμή την άτυπη αυτή επέτειο σας παρουσιάζουμε τις 5 μεγαλύτερες επιτυχίες των Rolling Stones.

Angie (Αύγουστος, 1973)
Ίσως το πιο αγαπημένο τραγούδι των οπαδών τους, η μπαλάντα που μιλάει για το τέλος μιας θυελλώδους σχέσης με τη μυστηριώδη Angie, έγινε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφόρησε ως single, φτάνοντας κατευθείαν στην κορυφή του Billboard Hot 100.

Sympathy For The Devil (Δεκέμβριος, 1968)
Το πρώτο τραγούδι από το album «Beggars Banquet» θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Εμπνευσμένο από την ποίηση του Μπωντλέρ, το τραγούδι υιοθετεί την αφήγηση του Εωσφόρου σε πρώτο πρόσωπο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του, ενώ ήταν η κύρια αιτία να θεωρηθούν (λανθασμένα, εννοείται) οι Rolling Stones σατανιστές!

Gimme Shelter (Δεκέμβριος, 1969)
Άλλο ένα πρώτο τραγούδι album, αυτή τη φορά από το «Let It Bleed», που πέρασε στην ιστορία και αναφέρεται σε ένα φανταστικό τέλος του κόσμου. Έχει συνδεθεί έντονα με αντιπολεμικά συναισθήματα, κυρίως για τον πόλεμο του Βιετνάμ που μαινόταν εκείνη τη χρονιά, και έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές από συγκροτήματα προερχόμενα από όλο το μουσικό φάσμα.

(I Can’t Get No) Satisfaction (Ιούνιος, 1965)
Αρχικά, το πασίγνωστο αυτό τραγούδι, κυκλοφόρησε σαν single και σύντομα ενσωματώθηκε στην αμερικανική έκδοση του album «Out Of Our Heads». Πρόκειται για την πρώτη επιτυχία των Rolling Stones επί αμερικανικού εδάφους, φτάνοντας στην κορυφή των charts, παρόλο που αρχικά και αυτό προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις λόγω των σαφών υπονούμενων σεξουαλικής φύσης.

Paint It Black (Μάιος, 1966)
Το στοιχειωτικό αυτό τραγούδι, εμφανίστηκε ως το πρώτο single του album «Aftermath» και εκτοξεύτηκε κατευθείαν στην κορυφή των charts και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Πρόκειται για το θρήνο ενός άντρα για τη νεκρή γυναίκα του και αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσικά videos που γύρισαν οι Rolling Stones.

No comments:

Post a Comment