Friday, April 30, 2010

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΤ

Τους βασικούς άξονες δράσης της ΕΡΤ, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Γαμπρίτσος στην πρώτη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία εστίασε στον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό καθώς και στην επανεξέταση της φυσιογνωμίας των καναλιών και του προγράμματος.



Περικοπή σπατάλης και δαπανών
Αναφερόμενος στο θέμα του οικονομικού εξορθολογισμού, ο νέος Πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε ότι θα επιδιωχθεί, μέσω της περικοπής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την οικονομική εξυγίανση του οργανισμού, καθώς και τη μεταφορά πόρων από μη παραγωγικές δαπάνες στην τεχνολογία και το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα είπε ότι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι να βελτιωθεί περαιτέρω η απεικόνιση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΡΤ από το 2010-2011 και να εξοικονομηθεί για το 2010 πρωτογενές λειτουργικό πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ από αμοιβές προσωπικού, τροποποίηση των επενδύσεων και μείωση του κόστους των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών.

Ως μεσοπρόθεσμους στόχους, ο κ. Γαμπρίτσος ανέφερε τη σημαντική μείωση του χρόνου πληρωμής των προμηθευτών και την άμβλυνση του προβλήματος των ταμειακών ροών μέσω μεσοπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού.

Σαν μακροπρόθεσμο στόχο της νέας διοίκησης έθεσε το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας», δηλαδή του συνολικού χρέους των 110 εκατ. ευρώ με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια .


Επιπλέον, μιλώντας για τον ισολογισμό του 2009, που θα τεθεί σήμερα ενώπιον του ΔΣ για έγκριση, τόνισε ότι περιλαμβάνονται για πρώτη φορά προβλέψεις ύψους 20 εκατ. ευρώ με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, ώστε η ΕΡΤ να μη βρεθεί προ εκπλήξεων στο μέλλον.

Ενίσχυση τομέων
Εκτενής ήταν και η αναφορά του νέου Προέδρου στην ανάγκη αναμόρφωσης του οργανογράμματος, με την ενδυνάμωση των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ και επικοινωνίας, πληροφορικής και τεχνολογίας και την ισχυροποίηση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών.

Μάλιστα εστίασε ακόμα στην ανάπτυξη των νέων μέσων, την ένταξη των ψηφιακών καναλιών στο βασικό οργανόγραμμα της ΕΡΤ, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη διευθέτηση της εκκρεμότητας των 1047 συμβασιούχων.

«Αξιολογούμε τις δυνατότητες, που μας παρέχουν οι νόμοι, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία». Γ. Γαμπρίτσος Όσον αφορά στα θέματα του προσωπικού, επισήμανε ότι στο δίμηνο, που μεσολάβησε, έγινε καταγραφή του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ και του έργου που επιτελούν, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στις ανώτατες διοικητικές θέσεις, ο κ. Γαμπρίτσος είπε ότι με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους, αποφασίστηκε η αποχώρηση των δυο εντεταλμένων συμβούλων, η δραστική μείωση του αριθμού των ειδικών συμβούλων (από 14 σε 4, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν έως τον Σεπτέμβριο), ο περιορισμός των αμοιβών όλων των στελεχών κάτω από το πλαφόν των μεικτών 5.981 ευρώ μηνιαίως, η μείωση έως 25% των αμοιβών των υψηλόμισθων συμβάσεων έργου και ο περιορισμός του κόστους εκπομπών και επενδύσεων.


Πρόγραμμα και φυσιογνωμία

Η αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση, η ποιοτική ψυχαγωγία και την ουσιαστική επιμόρφωση και η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου, αποτελούν τη βασική επιδίωξη για την αναμόρφωση του προγράμματος της ΕΡΤ, η οποία, όπως διευκρίνισε ο νέος της Πρόεδρος δεν ανταγωνίζεται εμπορικά τα ιδιωτικά κανάλια.

Πάντως, όπως τόνισε επίκειται επαναξιολόγηση φυσιογνωμίας των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ σε αντιστοιχία και με τις επιθυμίες του κοινού, ενώ παραμένει δεδομένο ότι η ΝΕΤ είναι πολυσυλλεκτική με έμφαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ η ΕΤ 1 θα επιδιωχθεί να αποκτήσει ισχυρή και σταθερή ταυτότητα, ικανοποιώντας και τις πλέον ειδικές και απαιτητικές ομάδες κοινού.

Η ΕΤ3 παραμένει το περιφερειακό κανάλι της ΕΡΤ, που αναδεικνύει την περιφέρεια και τα 3 ψηφιακά κανάλια θα επαναξιολογηθούν πλήρως με στόχο το ένα από αυτά να έχει προγράμματα που θα παράγονται από νέους για νέους και ένα ακόμη να εκπέμπει προγράμματα υψηλής ευκρίνειας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι «μια ΕΡΤ ανοιχτή σε διάλογο με την κοινωνία, που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια».

No comments:

Post a Comment