Tuesday, April 27, 2010

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

*Μια ομαδα γνωστων ανθρωπων της Θεσσαλονικης ετοιμαζει εκδηλωση για τον Αλκη Στεα,που η Πατρα τον τιμησε περυσι αλλα όχι η βορειοελλαδικη πρωτευουσα , το Φεστιβαλ Τραγουδιου και η ΔΕΘ.
*Juventino Rosas (1868-94),Μεξικανος συνθετης,βιολιστης,διευθυντης ορχηστρας,που από ηλικια 7 χρονων κτυπουσε τις καμπανες στην εκκλησια της γειτονιας του.Το πιο γνωστο από τα τραγουδια του είναι το Sobre las olas (Over the waves η Uber den wellen) δημιουργια του 1884.Στην ταινια του 1951 «Μεγας Καρουζο» διασκευασμενο ως The loveliest night of the year το ερμηνευει η Ann Blyth .Την ιδια χρονια το εκανε επιτυχια σε δισκους ο Mario Lanza,πρωταγωνιστης της ταινιας.
*Consuelo Velazquez (1916-2005),Μεξικανη συνθετις που εγραψε επιτυχιες οπως Amar y vivir/Verdad amarga/Franqueza/Que seas feliz/Cachito/Enamorada/Besame mucho.Το τελευταιο,μια ρομαντικη μπαλλαντα ,συντομα εγινε παγκοσμια επιτυχια.Την επιρεασε ο Ισπανος συνθετης Enrique Granados.
*Το πληρες ονοματεπωνυμο του Μεξικανου συνθετη Αgustin Lara (1900-70) είναι Angel Agustin Maria Carlos Fausto Mariano Alfonso del Sagrado Corazon de Jesus Lara y Aguirre del Pino.Η πρωτη συνθεση του ηταν η Marucha.Ακολουθησαν Solamente una vez (το συνεθεσε στο Buenos Aires και το αφιερωσε στον Jose Mojica)/ Veracruz/Tropicana/Pecadora.Μια από τις συζυγους του ηταν η διασημη ηθοποιος Maria Felix .Σ’αυτην αφιερωσε τα Maria Bonita/Aquel amor/Noche de Ronda .Εγραψε περισσοτερα από 700 τραγουδια..
*Μουσικη ορολογια…
μαεστοζο-μεγαλοπρεπο
μαζουρκα-εθνικος χορος της Πολωνιας
μας-το κυριο τελετουργικο της ρωμαικης καθολικης εκκλησιας.Πολυφωνικο εργο που στην αρχικη του μορφη ηταν για χορωδια,συνοδεια ορχηστρας.
Μελοδραμα-δραματικο θεατρικο εργο οπου οι διαλογοι και οι μονολογοι ερμηνευονται τραγουδιστα.
Μενο-λιγωτερο
Μοντερατο-μετριο
Μολτο-πολύ
Μινουετο-χορος πολύ διαδεδομενος στη Γαλλια,που ολοι οι κλασικοι συνθετες χρησιμοποιησαν στις σουιτες τους.
Μοτεττο-εκκλησιαστικη,πολυφωνικη συνθεση.
Μοτιβο-μελωδια που αποτελει τη βαση της συνθεσης.
Μουβμεντ-Ένα κυριο μερος μιας συνθεσης που είναι αυτοτελες
Μπαροκ-τεχνοτροπια που ανθισε την περιοδο του 16-18ου αιωνα και αναπτυχθηκε ιδιαιτερα η πολυφωνικη μουσικη.
Μπαταρια-ονομασια του συνολου των κρουστων οργανων μιας ορχηστρας.

No comments:

Post a Comment