Tuesday, April 13, 2010

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Ο Αλέκος Φασιανός βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θάσο, όπου παρουσιάζεται μια πρωτοποριακή έκθεσή του με τον τίτλο «Φασιανός εις Πολύγνωτον» και είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Θάσιο καλλιτέχνη της αρχαιότητας, τον Πολύγνωτο, που διέπρεψε πριν 2.500 χρόνια στη ζωγραφική.

Ο Πολύγνωτος ζωγράφισε πάνω σε τοίχους, μάρμαρα και πίνακες στην Αθήνα, τους Δελφούς και την Βοιωτία, πειραματιζόμενος με τα χρώματα και δημιουργώντας ένα μοναδικό, αισθητικό αποτέλεσμα. Ο Πολύγνωτος συνεργάστηκε με τον Νίκωνα και τον Πάναινο, διακόσμησε την Ποικίλη Στοά στην Αγορά με την παράσταση της Αλωσης της Τροίας, ενώ σε άλλα μέρη ζωγράφισε την «Κενταυρομαχία», την «Αμαζονομαχία,» την «Αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου», καθώς επίσης και σκηνές που εμπνεύστηκε από τα Ομηρικά έπη και γενικότερα από την μυθολογία. Από πολλούς αρχαίους συγγραφείς αναφέρονται οι σημαντικές ζωγραφικές του απεικονίσεις στη Λέσχη Κνιδίων στους Δελφούς.

Η έκθεση αυτή του Φασιανού, είναι μια ιδιότυπη «συνάντηση» με τον δημιουργικό ζωγράφο του 5ου π.Χ. αιώνα. Για τον λόγο αυτό, ο γνωστός σύγχρονος καλλιτέχνης θα παραμείνει στην γενέτειρα του Πολύγνωτου και θα συζητήσει με επώνυμες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, για το έργο του Θάσιου ζωγράφου. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από τον Δήμο της Θάσου και συνοδεύεται από επιλεγμένα έργα του Αλέκου Φασιανού .

No comments:

Post a Comment