Tuesday, April 13, 2010

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Jean-Paul Gaultier, ο Jean Reno, η Jane Birkin, ο Jacques Perrin και η Νανά Μούσχουρη, μεταξύ άλλων, θα φέρουν τη λάμψη τους στην Αθήνα ως επίσημοι προσκεκλημένοι του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας που κάνει πρεμιέρα στις 15 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο διάσημος σχεδιαστης Jean-Paul Gaultier έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη φετινή διοργάνωση, αφού, ως «ανάδοχος» του φεστιβάλ, θα προβάλει ταινίες που τον ενέπνευσαν κατά καιρούς στις δημιουργίες του και τον οδήγησαν να σχεδιάσει τα κοστούμια σε παραγωγές όπως η «Κίκα» του Pedro Almodóvar, η «Πόλη Των Χαμένων Παιδιών» των Marc Caro και Jean-Pierre Jeunet και το «Πέμπτο Στοιχείο» του Luc Besson.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 15 ως τις 25 Απριλίου και οι προβολές θα διεξάγονται στους κινηματογράφους Αττικόν Cinemax και Κηφισιά Cinemax, καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Από τις 22 ως τις 28 Απριλίου, μέρος του φεστιβάλ θα... ανέβει και στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή ταινία έναρξης θα είναι το «Gainsbourg» του σκηνοθετικό ντεμπούτο του σημαντικού καλλιτέχνη των κόμιξ, Joann Sfar, το οποίο φυσικά είναι μια βιογραφία του διάσημου τραγουδιστή Serge Gainsbourg. Η προβολή της θα γίνει την Πέμπτη 15 Απριλίου στο Αττικόν (μόνο με προσκλήσεις) και ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους θα βρίσκονται ο Jean-Paul Gaultier και η Νανά Μούσχουρη.

Την αυλαία θα ρίξει στις 25 Απριλίου (και πάλι στο Αττικόν), η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αστυνομική ταινία «22 Σφαίρες» («L’ Immortel») του Richard Berry με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο «Leon» των ελλήνων σινεφίλ, Jean Reno, ο οποίος θα τιμήσει την προβολή με την παρουσία του.

Στις δέκα νύχτες που μεσολαβούν, οι έλληνες λάτρεις του γαλλικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής, όπως το «Boxes», την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα για τη μεγάλη οθόνη της ηθοποιού Jane Birkin, το δραματικό «Στάχτες Και Αίμα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Fanny Ardant, το βιογραφικό «Στον Κόσμο Της Κοκό Σανέλ» της Anne Fontaine με την Audrey Tautou στο ρόλο της μεγάλης κυρίας της μόδας, την «Ημέρα Της Φούστας» του Jean-Paul Lilienfeld με την εκπληκτική ερμηνεία της Isabelle Adjani, το «Καταφύγιο», τη νέα ταινία του Francois Ozon και το οικολογικό ντοκιμαντέρ «Ωκεανοί» των Jacques Perrin και Jacques Cluzaud.

Τέλος, θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου γάλλου δημιουργού Eric Rohmer που έφυγε από τη ζωή πριν από τρεις μήνες, ειδικές προβολές για παιδιά, συζητήσεις (μη χάσετε αυτή με τους γάλλους ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος), εκθέσεις (όπως αυτή του σημαντικού φωτογράφου του περιοδικού «Les Inrockuptibles», Renaud Monfourny.

No comments:

Post a Comment