Monday, February 1, 2010

Ο ΠΙΡΣ ΜΠΡΟΣΝΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Συγκινητική εμπειρία» χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους την επίσκεψη στην Ακρόπολη. Το καστ και ο σκηνοθέτης βρέθηκαν στην Ελλάδα για την επίσημη παρουσίαση της ταινίας «Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: η Κλοπή της Αστραπής». Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν για την Ελλάδα, τους μύθους, το 3D και τον... Μικ Τζάγκερ.

Ο Πιρς Μπρόσναν στέκεται στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου, μετά τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας. Φωτογράφοι, θαυμαστές τον έχουν περιτριγυρίσει και ζητούν αυτόγραφα και φωτογραφίες. Εκείνος δεν αρνείται χάρη σε κανέναν. Αλλωστε, όπως δηλώνει ο ίδιος, περνάει πάντα καλά στην Ελλάδα.

«Την λατρεύω αυτή τη χώρα» λέει ο Π.Μπρόσναν, ο οποίος είχε περάσει αρκετό διάστημα στην Ελλάδα στα γυρίσματα του Mamma Mia. «Μετά το Mamma Mia ήρθαμε με την γυναίκα μου στην Ελλάδα και περάσαμε ρομαντικές διακοπές» δήλωσε ο Μπρόσναν, ο οποίος στην ταινία ερμηνεύει τον Κένταυρο Χείρωνα.

«Η επίσκεψη στην Ακρόπολη ήταν μια από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες στη ζωή μου» δήλωσε ο Κρις Κολόμπους, προσθέτοντας ότι εάν του δοθεί η ευκαιρία να γυρίσει και άλλη ταινία με ήρωα τον Πέρσι Τζάκσον -τον ημίθεο γιο του Ποσειδώνα έρχεται σε επαφή με το πεπρωμένο του- θα του άρεσε να σκηνοθετήσει κάποιες σκηνές στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ακρόπολη.


Οι προθέσεις του Κρις Κολόμπους είναι ξεκάθαρες: «Ήθελα να φτιάξω μια ταινία που να μπορούν να τη δουν και ενήλικες και παιδιά και να μη βαρεθούν» δήλωσε, λέγοντας ότι αυτή η «λεπτή ισορροπία» είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο ίδιος βέβαια ξέρει... έχει θητεύσει ως σκηνοθέτης στα δύο πρώτα φιλμ της σειράς Χάρι Πότερ. «Ο Χάρι Πότερ ήταν ένα μάθημα για το πώς να χειρίζομαι τα ειδικά εφέ» δήλωσε.

Όσο για τις προφανείς συνδέσεις που θα γίνουν, εξαιτίας του φανταστικού στοιχείου της ταινίας; «Ναι, ξέρω η ταινία μου είναι ίδια με την Κυρία Νταμπντφάιρ» λέει αστειευόμενος.

Προσθέτει ότι ο ίδιος ήθελε να αποφύγει πλήρως οποιαδήποτε σύγκριση. Αφαίρεσε τα κομμάτια του βιβλίου που θυμίζουν Χάρι Πότερ και τόνισε ότι θέλει ο νεαρός χαρακτήρας να εξελίσσεται και να ωριμάζει. «Δεν με ενδιαφέρει να ζει σε ένα σύμπαν Μάικλ Τζάκσον, μια αιώνια Neverland» είπε.

Περί μυθολογίας

Η ταινία, όπως και τα βιβλία, κάνουν αναφορά στην ελληνική μυθολογία. Οι θεοί του Ολύμπου, μυθικά τέρατα, οι πύλες του Αδη, η Μέδουσα (την ερμηνεύει η Ούμα Θέρμαν) όλα μπλέκονται στο βιβλίο, το οποίο μεταφέρει τις περιπέτειες των αρχαίων θεών στη σύγχρονη Αμερική (η είσοδος του Αδη είναι στο Χόλιγουντ και του Ολύμπου στο Empire State Building).

Ο ίδιος ο Κ.Κολόμπους δήλωσε πάντως ότι αυτό που τον παρακίνησε ήταν η αναζήτηση του ήρωα για τη μητέρα του. «Η ελληνική μυθολογία είναι πολύ περίπλοκη» παραδέχεται. «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να δείξουμε πώς τα κλασσικά εικονογραφημένα δείχνουν την ελληνική μυθολογία».

Οι πρωταγωνιστές αναφέρθηκαν στους αγαπημένους τους Ολύμπιους θεούς. Δήλωσαν «προκατειλημμένοι» (μιας και αρκετοί από αυτούς ερμηνεύουν ημίθεους, γιους και κόρες θεών) και τόνισαν ότι για τις ανάγκες της ταινίας χρειάστηκε να «ξεσκονίσουν» τις γνώσεις τους για τη μυθολογία.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η κλασική μυθολογία. Ο Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος δηλώνει φαν των βιβλίων όπως και οι γιοι του, δήλωσε ότι ερμήνευσε τον κένταυρο Χείρωνα ως πατρική φιγούρα.

Ο Στιβ Κούγκαν ερμηνεύει τον Αδη. Έναν Αδη ροκ σταρ. «Πιστεύω ότι θα ήταν σίγουρα Βρετανός ροκ σταρ γιατί φοράει παπούτσια με τακούνια» αστειεύεται και δηλώνει ότι τον είδε ως ένα κράμα Μικ Τζάγκερ-Ρόμπερτ Πλαντ-Τζίμι Πέιτζ με ένα ίχνος Όζι Όζμπορν.

Για τα γυρίσματα

Ενθουσιασμένοι από τη συνεργασία μεταξύ τους και με τον σκηνοθέτη δήλωσαν οι νεαροί πρωταγωνιστές της ταινίας. Είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που γύρισαν σκηνές μάχης χωρίς τη χρήση στάντμεν και δήλωσαν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.

Ερωτώμενος ο Πιρς Μπρόσναν για την εμπειρία του να παίζει μισό άνθρωπο, μισό άλογο δήλωσε: «Δεν ήταν πολύ ευχάριστα με αυτό το καλσόν με τις πορτοκαλί τελίτσες» αλλά τόνισε ότι ήταν μια θαυμάσια εμπειρία.

Πρόσθεσε ότι δεν έδωσε συμβουλές στους νεαρούς συμπρωταγωνιστές τους, «γιατί είναι πολύ επαγγελματίες και δεν τις χρειάζονται».

Σχετικά με τα επόμενα βήματά του είπε: «Έχω δουλειά μέχρι τον Απρίλιο. Είναι πάντα καλό να έχεις δουλειά. Το επόμενο διάστημα θα με δείτε ως Βρετανό πρωθυπουργό, Χείρωνα με καπούλια αλόγου, θλιμμένο πατέρα».

Για το 3D

Μεγάλος θαυμαστης των ταινιών 3D δήλωσε ο Κρις Κολόμπους. Τόνισε ότι δε θεωρεί μειονέκτημα να είναι μια ταινία δισδιάστατη και ότι θα του άρεσε πολύ να γυρίσει την επόμενη σε 3D.

«Εάν πιστεύω ότι είναι το μέλλον; Ναι, το 3D είναι το μέλλον» δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι για αυτόν η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν να γυριστεί μια μικρή, ανεξάρτητη ταινία σε 3D, προκειμένου να γίνει φανερό εάν λειτουργεί υπέρ των χαρακτήρων.

Όσο για την υπόθεση της ταινίας; Ο Πέρσι Τζάκσον αντιμετωπίζει προβλήματα όταν οι θεοί του Ολύμπου στέλνουν διάφορα τέρατα να τον κυνηγήσουν επειδή πιστεύουν πως έκλεψε τον κεραυνό του Δία (και όχι την «αστραπή», όπως μεταφράστηκε στον τίτλο). Ο Πέρσι έχει μόλις δέκα μέρες και τη βοήθεια του Μαντείου για να βρει τον ένοχο και να αποτρέψει τον επαπειλούμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα κηρυχθεί από τη διχόνοια των θεών...

No comments:

Post a Comment