Tuesday, February 16, 2010

ΤΡΙΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010


*Cotton Club(1923-40),το πιο διασημο τζαζ κλαμπ ολων των εποχων.Ανηκε στον υποκοσμο και συχναζε εκει ολη η υψηλη κοινωνια της Νεας Υορκης.
*1958:το εισιτηριο για την επιτυχια της Connie Francis ηταν το πρωτο της τραγουδι σε δισκους 45 στροφων Who’s sorry now.Αυτο κι οσα ακολουθησαν ως σημερα πουλησαν 300 εκατομμυρια δισκους.
*Ξαναειδαμε στην γερμανικη δισκογραφια της δεκαετιας του 60 το ονομα του Περικλη Φωτοπουλου στο Varka sto yalo του Μικη Θεοδωρακη.
*Ο πρωτος βρετανικος δισκος που εγινε Νο 1 στις ΗΠΑ ηταν το γερμανικο τραγουδι Auf wiedereh’ n sweetheart με την Vera Lynn το 1952.
*Το Luna rossa σε ρυθμο μποσσα νοβα ειχε ηχογραφησει και η Petula Clark.
* Η περιοδος της οικονομικης υφεσης (σημερα λεγεται πιο σκληρα κρισης) που κρατησε από το 1929-41 στις ΗΠΑ ηταν από τις πιο δημιουργικες για ολες τις Καλες Τεχνες και ιδιαιτερα για την δισκογραφια.
*Μπορει οι ανα την Ελλαδα Μανινες να ψηφισαν τον -φυσιογνωμικα-νυσταλεο Σταυρο Μιχαλακακο,που εχει πολύ καλη φωνη,αλλα ο τραγουδιστης των «48 Ωρων» ηταν ο καλυτερος.Οι ερμηνειες του ηταν στο ιδιο-αν όχι καλυτερο-επιπεδο με τις πρωτοτυπες επιτυχιες που απεδωσε.
*Το 1946-47 κυκλοφορησαν οι πρωτοι δισκοι με φωτογραφιες πανω στο μαυρο βινυλιο –picture discs.
*Ο συνθετης-πιανιστας Fritz Schulz-Reichel εγινε το 1953 Crazy Otto.
*Ευχαριστη εκπληξη ηταν μετα από πολύ καιρο που εμενε στην αφανεια η παρουσια του Τερη Χρυσου στην εκπομπη The Chart Show,οπου ερμηνευσε την μεγαλη επιτυχια του «Τακα τακα τακ».Ηταν ο δημοφιλεστερος τραγουδιστης της Μιουζικ Μποξ στην δεκαετια του 60.
*Νο 1 στην ιδια εκπομπη ,ως το δημοφιλεστερο ξενο τραγουδι διασκευασμενο στα ελληνικα ,από το 70 και μετα,το «Μη φευγεις,μη» με τον Γιαννη Παριο.Το κυριως κριτηριο ηταν ότι προερχεται από αλμπουμ που πουλησε πανω από 140.000 αντιτυπα αλλα και στον αριθμο των συλλογων που περιλαμβανεται. Αναξιοπιστο αυτό και τα αλλα κριτηρια.Θα επρεπε να περιοριστουν σε δισκους 45 στροφων διοτι τοτε πουλουσε το τραγουδι και όχι ο καλλιτεχνης η το εξωφυλλο η 12-14 τραγουδια…
*Οι πρωτοι πρωταγωνιστες του τραγουδιου-παρωδια στις ΗΠΑ ηταν οι Homer and Jethro.

No comments:

Post a Comment