Μετά από οκτώ χρόνια δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην αδερφή του διάσημου σχεδιαστή μόδας και του επί χρόνια στενού συνεργάτη και φίλου του Ρενέ Ταπί, το Εφετείο της Κέρκυρας δικαίωσε τη Στάμω Αποστολάτου, απορρίπτοντας την αξίωση του Ταπί να αναγνωριστεί συγκύριος της έπαυλης Πολατόφ στο Νησί των Φαιάκων.
Η σφοδρή αντιδικία ανάμεσα στο δεξί χέρι του εκλιπόντος σχεδιαστή και την αγαπημένη του αδερφή ξεκίνησε αμέσως μετά το θάνατό του, τα Χριστούγεννα του 2002. «Μήλον της Εριδος» η βίλα στον ειδυλλιακό Πέλεκα της Κέρκυρας, την οποία ο καταξιωμένος στο χώρο της υψηλής ραπτικής Μιχαήλ Πολατόφ απέκτησε το 1993, μετά από κόπους πολλών ετών. Ο ιδιοκτήτης του οίκου μόδας «Πολατόφ» έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου του 2002, χωρίς να αφήσει διαθήκη. Νόμιμη κληρονόμος η αδερφή του Στάμω (Τίνα) Αποστολάτου, στην οποία περνά το πολυτελέστατο ακίνητο του δήμου Παρελίων στην Κέρκυρα, εκτάσεως 5.073,89 τ.μ. Ο επί τριάντα ολόκληρα χρόνια έμπιστος συνεργάτης του, Ρενέ Ταπί, διεκδικεί τη συγκυριότητα του ακινήτου και όχι μόνο. Διατείνεται ότι δαπάνησε για την ανακαίνισή του ποσό 900.000 ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Πολατόφ τού είχε δανείσει 117.388 ευρώ, με την προϋπόθεση να του τα επιστρέψει άτοκα. Το δικαστήριο στην απόφασή του όχι μόνο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Ταπί ως αβάσιμους, αλλά τον καταδίκασε να καταβάλει και το ποσό των 30.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
ΚΟΙΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Στα δικόγραφα της μακροχρόνιας δικαστικής αντιδικίας ο Ελβετός υπήκοος Ρενέ Ταπί (Rene Tapis) εμφανίζεται να ζει και να εργάζεται στην Ελλάδα, από το 1970, στον τομέα της υψηλής ραπτικής και ειδικότερα στον οίκο μόδας με την επωνυμία «Πολατόφ». Είχε μάλιστα συνδεθεί με στενή πρροσωπική φιλία με τον ιδρυτή του οίκου Μιχαήλ Αποστολάτο, γνωστό στο ευρύ κοινό ως Μιχαήλ Πολατόφ, με τον οποίο και συγκατοικούσε μέχρι το θάνατό του στις 26 Δεκεμβρίου 2002. Η δικαστική απόφαση παραδέχεται ότι ο Μιχαήλ Πολατόφ «τον θεωρούσε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και διατηρούσε με αυτόν κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών και προσωπικών τους αναγκών, καθώς επίσης και κοινά περιουσιακά στοιχεία (οικία και αυτοκίνητα). Επιπλέον, λόγω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας που τους συνέδεε ήταν ασφαλισμένοι κατά κινδύνου ζωής σε γνωστή ασφαλιστική εταιρεία και είχαν ορίσει, σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, ο ένας τον άλλον ως δικαιούχο». Το 1993, ο Μιχαήλ Πολατόφ απέκτησε με αποκλειστική κυριότητα ένα ακίνητο στη θέση Γλυφάδα της κτηματικής περιφέρειας του δημοτικού διαμερίσματος Πέλεκα του δήμου Παρελίων στην Κέρκυρα, εκτάσεως 5.073,89 τ.μ. μετά της εντός αυτού οικίας και παρακολουθημάτων, έναντι τιμήματος 50.000.000 δραχμών ή 146.735 ευρώ, από την Πηνελόπη Δενδρινού.
ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ
O Ρενέ Ταπί υποστηρίζει στις αγωγές -οι οποίες απορρίφθηκαν τόσο από τα πρωτοβάθμια όσο και από τα δευτεροβάθμια δικαστήρια- ότι η αγοραπωλησία αυτή ήταν εικονική ως προς το πρόσωπο του αγοραστή, διότι αγοραστής δεν ήταν μόνο ο Πολατόφ, αλλά και ο ίδιος, κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, καθόσον κατέβαλε και εκείνος από το προσωπικό του κομπόδεμα 25 εκατομμύρια δραχμές, αλλά αναγράφτηκε στο συμβόλαιο μόνο το όνομα του εκλιπόντος ως αγοραστή. Και αυτό γιατί η Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί παραμεθόριος περιοχή και συνεπώς ο ίδιος ως Ελβετός υπήκοος δεν μπορούσε να αποκτήσει δικαίωμα επί του ακινήτου αυτού. Μάλιστα, υποστήριζε ότι το γεγονός ότι αγοραστές ήταν και οι δύο (Πολατόφ και Ταπί) το γνώριζε και η πωλήτρια του ακινήτου κυρία Πηνελόπη Δενδρινού. Πράγματι, η Κέρκυρα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1961, χαρακτηρίστηκε εκ νέου παραμεθόριος περιοχή για υπηκόους τρίτων χωρών, εκτός από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Εφετείο της Κέρκυρας στο σκεπτικό της απόφασής του αναφέρει ότι μπορεί ο νόμος για τις παραμεθόριες περιοχές να απαγορεύει την αγορά σε αλλοδαπούς εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε όμως ο ενάγων να προβεί στην επίμαχη αγορά με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατόπιν σχετικής αίτησής του. Σύμφωνα πάντα με τους εφέτες, ο Ελβετός ενάγων πήρε την άδεια αυτή έντεκα χρόνια μετά την αγοραπωλησία του ακινήτου, και για «λόγους δημόσιας τάξης η υποκρυπτόμενη αγοραπωλησία δεν μπορεί να ισχυροποιηθεί αναδρομικά και παραμένει άκυρη», χωρίς να μπορεί ο Ταπί να αποδείξει ότι είναι συγκύριος της έπαυλης στην Κέρκυρα.
Χωρίς αποδείξεις
Οι αγωγές του Ρενέ Ταπί απορρίφθηκαν ως κατ’ ουσίαν αβάσιμες και δεν του έγινε αναγνώριση εικονικότητας της αγοραπωλησίας και κατά συνέπεια αναγνώριση συγκυριότητας του επίδικου ακινήτου. Κατά τη δικαστική απόφαση, ο ισχυρισμός του στενού συνεργάτη του Μιχαήλ Πολατόφ ότι κατέβαλε ο ίδιος 25 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά της οικίας δεν αποδείχτηκε. Και αυτό διότι ο Ταπί δεν προσκόμισε κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο (γραμμάτιο αναλήψεως του ποσού από τράπεζα, ενώ η κατάθεση του μάρτυρά του ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είναι ασαφής και αντιφατική, γιατί υποστηρίζει ότι οι πραγματικοί αγοραστές κατέβαλαν το τίμημα σε μετρητά, 25 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας κατά την υπογραφή του συμβολαίου και ότι η πωλήτρια είχε λάβει προκαταβολή για την αγοραπωλησία. Ωστόσο, από το προσκομιζόμενο και επικαλούμενο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο, σαφώς προκύπτει ότι το τίμημα καταβλήθηκε από τον Μιχαήλ Πολατόφ με επιταγή από την τράπεζα BARCLAY’S BANK, με δική του εντολή, ο οποίος αφού την οπισθογράφησε, την παρέδωσε στην πωλήτρια, η οποία την παρέλαβε.
Και ο ισχυρισμός όμως του ενάγοντος ότι κατέβαλε μετά την αγορά του επιδίκου ακινήτου 900.000 ευρώ για την ανακαίνισή του δεν αποδείχτηκε. Αντίθετα, αποδείχτηκε ότι οι συμβάσεις έργου για την επισκευή και οι εργασίες ανακαίνισης καταρτίστηκαν αποκλειστικά, είτε προφορικά είτε με ιδιωτικά συμφωνητικά, μεταξύ των εργολάβων και του Πολατόφ, ενώ τα δελτία παραγγελίας υλικών και οι αποδείξεις πληρωμής είχαν εκδοθεί στο όνομα του διάσημου μόδιστρου. Επομένως, αποδείχτηκε ότι δεν υφίσταται απαίτηση του Ταπί για τα θέματα αυτά. Οσον αφορά τον ισχυρισμό του Ταπί ότι είχε δανείσει τον Πολατόφ 117.388 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου, δεν δικαιολογείται η δανειοδότηση που επικαλείται ο επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες στενός συνεργάτης του Μιχαήλ Πολατόφ αφού διατηρούσαν διάφορους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους θα μπορούσε να προβεί σε ανάληψη ο εκλιπών μόνος του.
Ξενοδοχειακή επιχείρηση
Τελικά, η πανέμορφη έπαυλη της Κέρκυρας που αποτέλεσε το «μήλον της Εριδος» για τους δύο πιο κοντινούς ανθρώπους του διάσημου μόδιστρου υψηλής ραπτικής δεν βρίσκεται πλέον ούτε στα χέρια της νόμιμης κληρονόμου και αδερφής του. Κατά τη διάρκεια της αντιδικίας η Στάμω Αποστολάτου πούλησε το πολυτελές ακίνητο, όνειρο ζωής του αδελφού της, στην ξενοδοχειακή εταιρεία Ακτή Βραυρώνος που εδρεύει στην Αττική. Μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Κέρκυρας θα εισπράξει από την αγοράστρια εταιρεία το ποσό που είχε παρακρατήσει για την περίπτωση που ο Ταπί κέρδιζε στα δικαστήρια τις αγωγές που είχε καταθέσει.
No comments:
Post a Comment