Wednesday, February 3, 2010

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΚΑΡ

Ανακοινώθηκαν στο Λος Αντζελες οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ -τα 82α της ιστορίας- τα οποία θα απονεμηθούν στις 7 Μαρτίου. Την κούρσα, πάντως, των υποψηφιοτήτων οδηγούν οι ταινίες «Avatar» και «Hurt Locker» με τις υποψήφιες για Οσκαρ καλύτερης ταινίας να είναι φέτος -για πρώτη φορά- δέκα ταινίες και όχι πέντε όπως συνήθως: «Avatar», «The Βlind side», «District 9», «Μια Κάποια Εκπαίδευση», «Hurt Locker», «Αδωξοι Μπάσταρδη», «Μονάκριβη», «Ενας σοβαρός άνθρωπος», «Ψηλά στον Ουρανό» και «Ραντεβού στον αέρα».

Μάλιστα, ο Τζέιμς Κάμερον και η πρώην σύζυγός του Κάθριν Μπίγκελοου θα...«κονταροχτυπηθούν» στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας για τα «Avatar» και «Hurt Locker» αντίστοιχα, ενώ ο Κουέντιν Ταραντίνο με τους Μπάσταρδούς του, ο Τζέισον Ράιτμαν για το «Ψηλά στον Ουρανό» και ο Λι Ντάνιελς με το «Μονάκριβη» συμπληρώνουν την πεντάδα.


Α΄ ανδρικού ρόλου
Το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου διεκδικούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ («Ψηλά στον Ουρανό»), Τζεφ Μπρίτζες («Crazy Heart»), Κόλιν Φερθ («A Single Man»), Μόργκαν Φρίμαν («Ανίκητος) και Τζέρεμι Ρένερ (The Hurt Locker). Οσο για το βραβείο Α' γυναικείου ρόλο διεκδικούν οι Σάντρα Μπούλοκ («The Blind Side»), Μέριλ Στριπ («Τζούλι και Τζούλια»), Γκαμπουρέι Σιμπίντε («Μονάκριβη»), Χέλεν Μίρεν (The Last Station) και Κάρεϊ Μάλιγκαν («Μια Κάποια Εκπαίδευση»).

Απ’ την άλλη, το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου διεκδικούν οι ταινίες «Hurt Locker», «Αδωξοι Μπάσταρδη», «The Messenger», «Ενας σοβαρός άνθρωπος» και «Ψηλά στον Ουρανό», ενώ υποψήφιες για Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου είναι οι «District 9», «Μια Κάποια Εκπαίδευση», «In the Loop», «Μονάκριβη» και «Ψηλά στον Ουρανό». Και ακόμη, υποψήφιοι για Οσκαρ Β' ανδρικού ρόλου είναι οι: Ματ Ντέιμον για το «Ανίκητος», Γούντι Χάρελσον για το «The Messenger», Κρίστοφερ Πλάμερ για το «The Last Station», Στάνλεϊ Τούτσι για το «Παραδεισένια Οστά» και το φαβορί, ο Κρίστοφ Βαλτς για τους «Αδωξους Μπάσταρδους».

Οι υποψηφιότητες για Β΄ γυναικείο ρόλο είναι οι Βέρα Φαρμίγκα και Αννα Κέντρικ για το «Ψηλά στον Ουρανό», η κάτοχος Χρυσής Σφαίρας Μονίκ είναι επίσης υποψήφια για το «Precious», με την πεντάδα να συμπληρώνεται από την Πενέλοπε Κρουθ για το «Εννέα» και τη Μάγκι Γκίλενχαλ για το «Crazy Heart». Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας Animation υποψήφιες είναι τα: «Ψηλά στον Ουρανό», «Coraline: Το σπίτι στην ομίχλη», «Fantastic Mr. Fox», «The Secret of Kells» και «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος». Τέλος, για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας υποψήφιες είναι οι: «Ajami», «El secreto de sus ojos», «Milk of sorrow», «Ο προφήτης» και «Η λευκή κορδέλα».

No comments:

Post a Comment