Thursday, February 4, 2010

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ποιες είναι οι πιο αγαπημένες 100 ταινίες της δεκαετίας, που μόλις ολοκληρώθηκε; Το κινηματογραφικό site CinemaNews.gr παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα, θυμίζοντας μας τα best of των κινηματογραφικών μας αναμνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Collateral, Memento, Lord of the Rings, Amelie, Dogville και τόσα άλλα...

Δεκαοκτώ συνεργάτες του CinemaNews.gr ψήφισαν τις αγαπημένες τους ταινίες, ανά έτος, από το 2000 μέχρι το 2009.

Μέσα στο top 100 λοιπόν συναντάμε φυσικά τις ''μεγαλειώδεις'' τριλογίες του ''Αρχοντα των Δαχτυλιδιών'' και του κατασκόπου ''Bourne'' με τον Matt Damon, τα ''Kill Bill'' και ''Inglourious Basterds'' του Tarantino, τα ''Dark Knight'' και ''Memento'' του Cristopher Nolan, τo αριστούργημα του Ang Lee ''Το Μυστικό του Brokeback Mountain'', το καλύτερο δείγμα γραφής του Woody Allen την τελευταία δελαετία τουλάχιστον ''Match point'', το σοκαριστικό ''Ρέκβιεμ για ένα όνειρο'' του Darren Arronofsky, τα εμβληματικά ''Πάθη'' του Mel Gibson και το οσκαρικό ''Θα χυθεί αίμα'' με τον Daniel Day Lewis.

Αν και... αδικημένες ως είδος, υπάρχουν έξι κωμωδίες που δίνουν το ''παρών'' στη λίστα, όπως το πολυσυζητημένο ''Hangover'', το ''Borat'' και το ''Πλαγίως'' του δικού μας Alexander Payne. Οι... εναλλακτικές ρομαντικές κομεντί έχουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην ''πίτα''. Ξεχωρίζουν το γαλλικό διαμαντάκι ''Αγάπα με αν τολμάς'', το ''Before Sunset'' με Ethan Hawk και Julie Delpy, το ''Love Actually'' με ένα all star cast και φυσικά η γλυκύτατη ''Amelie''.

Από το top 100 δε θα μπορούσαν να λείπουν τα έπη επιστημονικής – και όχι μόνο – φαντασίας. Ο λόγος για το απόλυτο blockbuster του James Cameron ''Avatar'', τον ''Λαβύρινθο του Πάνα'' του Guillermo Del Toro, την πρώτη ταινία των ''Πειρατών της Καραϊβικής'', αλλά και τα πιο εναλλακτικά... ''Big Fish'' και ''Donnie Darko''.

Τη μεγάλη μερίδα του λέοντος έχουν φυσικά, σύμφωνα πάντα με τους συντάκες του CinemaNews, οι σινεφίλ ταινίες. ''Χορεύοντας στο σκοτάδι'', ''Dogville'' και ''Αντίχριστος'' δια χειρός Lars Von Trier, τα γερμανικά ''Πτώση'' και ''Goodbye Lenin'', η εκπληκτική ''Επέλαση των βαρβάρων'' του Denys Arcand, τα ''Γράμματα από την Ίβο Τζίμα'' του Clint Eastwood, τα ''Ημερολόγια Μοτοσικλέτας'', το ''Προσοχή Πόθος'' του Ang Lee, η ''Λευκή Κορδέλα'' και ο ''Κρυμμένος'' του Michael Haneke, το ''Ο άνεμος που χορεύει το κριθάρι'' του Ken Loach, το ''Oldboy'' και το αριστουργηματικό – αν και άγνωστο στους πολλούς – ''Nobody knows'' του Hirokoazu Kore-eda, είναι ανάμεσα στις ταινίες που φιγουράρουν στη λίστα.

Τέλος, τα αγαπημένα animation ''Αναζητώντας τον Νέμο'', ''Ρατατούης'', ''Up'', ''Wall E'' και ''Η Νεκρή Νύφη'' του Tim Barton δίνουν με τη σειρά τους το ''παρών''.

Αναλυτικά το αφιέρωμα βρίσκεται στη σελίδα http://www.cinemanews.gr/top100/

Την επιλογή για τις «100 Ταινίες της Δεκαετίας» υπογράφουν οι: Γιάννης Βασιλείου, Φαίδρα Βόκαλη, Θανάσης Γεντίμης, Ντίνος Γραμματικός, Μανώλης Δούνιας, Μάρα Θεοδωροπούλου, Σπύρος Θωμόπουλος, Πέτρος Καλογεράς, Μαρία Κατσικερού, Λουκιανός Κοροβέσης, Χάρης Παπαπαναγιώτου, Εύα Παραδείση, Χριστόδουλος Πριμηκύρης, Μαριάννα Ράντου, Νεκτάριος Σάκκας, Μαρίνα Σταμάτη, Ελευθερία Φίλη και Άλκηστις Χαρσούλη.

No comments:

Post a Comment