Tuesday, July 4, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-4 ΙΟΥΛΙΟΥ

   1054: "Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν την εμφάνιση ενός νέου αστεριού κοντά τον αστερισμό του Ταύρου. Πρόκειται, όμως, για ένα σουπερνόβα, που παραμένει ορατό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για αρκετούς μήνες. Τα υπολείμματα του ""εκρηκτικού"" θανάτου του αστεριού αυτού δημιούργησαν αυτό, που σήμερα είναι γνωστό ως το Νεφέλωμα του Καρκίνου." 

   1776: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία μόλις έχει λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

   1804: γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν. 

   1807: "γεννιέται ο Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατιωτικός, που αγωνίστηκε για την ενοποίηση και την ανεξαρτησία της Ιταλίας. Η γεμάτη περιπέτειες και μάχες ζωή του τον έκανε πρόσωπο θρυλικό. Το 1860 ο Γκαριμπάλντι θα αναλάβει την ""πορεία των χιλίων"" ενάντια στη Σικελία, θα καταλάβει τη νήσο και στη συνέχεια θα περάσει στην ιταλική χερσόνησο, όπου μαζί με το στρατό των Πιεμοντέζων θα αντιμετωπίσει τους Βουρβώνους και θα εισέλθει στη Νάπολη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους." 

   1826: "γεννιέται ο Στίβεν Κόλλινς Φόστερ, ο πρώτος επαγγελματίας τραγουδοποιός των ΗΠΑ. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το ""Oh! Susanna""." 

   1826: οι Τόμας Τζέφερσον και Τζον ’νταμς, αμφότεροι πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ και συγγραφείς του κειμένου της ιστορικής Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας πεθαίνουν την ίδια ημέρα. 

   1845: "εκδίδεται η ""Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"", το διαχρονικό έργο του Λούις Κάρολ, που συντροφεύει τα όνειρα των παιδιών ακόμα και σήμερα." 

   1845: "ο Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και νατουραλιστής φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θορώ εγκαθίσταται σε μια μικρή καλύβα στο Γονόλντεν Ποντ, που του παραχωρεί ο φίλος του δοκιμιογράφος και ποιητής Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, κοντά στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Εκεί θα ζήσει απομονωμένος για δύο χρόνια και θα γράψει το κορυφαίο έργο του ""Γουόλντεν ή ζωή στα δάση"", το οποίο έγινε το σύμβολο του Νέου Κόσμου." 

   1848: "εκδίδεται το ""Κομμουνιστικό Μανιφέστο"", το ευαγγέλιο του κομμουνιστικού κινήματος, που συνέγραψαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς." 

   1855: "κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του Αμερικανού ποιητή Ουόλτ Ουίτμαν ""Leaves of Grass""." 

   1884: διεξάγονται οι πρώτες ταυρομαχίες στην Αμερική στην πόλη Ντοτζ του Κάνσας. 

   1884: οι Γάλλοι δωρίζουν στους Αμερικανούς το ’γαλμα της Ελευθερίας. 

   1888: διοργανώνεται για πρώτη φορά διαγωνισμός ροντέο στο Πρέσκοτ της Αριζόνα. 

   1900: γεννιέται στις ΗΠΑ ο πιο διάσημος μουσικός της τζαζ, ο Λούις ’ρμστρονγκ. 

   1901: ο Αμερικανός δικαστής Ταφτ ορίζεται κυβερνήτης στις Φιλιππίνες. 

   1902: γεννιέται ο Ρωσο - εβραίος γκάνγκστερ Μέγιερ Λάνσκι, ο οποίος έζησε και έδρασε μαζί με τους φίλους του και επίσης διαβόητους γκάνγκστερ Μπάγκζι Σπίγκελ και Λάκι Λουτσιάνο την περίοδο της άνθησης της μαφίας στις ΗΠΑ. 

   1903: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στέλνοντας το πρώτο επίσημο μήνυμα με το νέο καλώδιο μέσω του Ειρηνικού. Το μήνυμα κάνει το γύρο του κόσμου σε 9,5 λεπτά, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα χρειάζονταν πολλές ώρες. 

   1904: ξεκινά η κατασκευή του Καναλιού του Παναμά. 

   1909: από τις 4 Ιουλίου 1776 έως σήμερα, οι ΗΠΑ αποκτούν έκταση γης τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

   1910: "στο Ρένο της Νεβάδα ο 32χρονος Τζακ Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πυγμάχος, που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών νικώντας τον Τζιμ Τζέφρις. Η νίκη του δημιουργεί εντάσεις, καθώς σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ υπάρχουν νόμοι περί ""φυλετικού διαχωρισμού"". Ως εκ τούτου σε πολλές αμερικανικές πόλεις απαγορεύεται η προβολή οπτικού υλικού από τον αγώνα." 

   1911: η Βρετανία συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία και τα συμφέροντά της στο Μαρόκο, ενώ η Ισπανία υποστηρίζει τη Γερμανία. 

   1912: διεξάγονται οι 5οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Στοκχόλμης, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.541 αθλητές από 28 χώρες. 

   1914: διεξάγεται το πρώτο Γκραν Πρι μοτοσικλέτας στις ΗΠΑ (300 μίλια- στην Ντοτζ στο Κάνσας. 

   1920: η προσωρινή Κυβέρνηση της Σιβηρίας παραχωρεί τη νήσο Σαχαλίνη, πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα και πετρελαίου, στην Ιαπωνία. 

   1927: "γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο βραβευμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον. Μεταξύ γνωστών έργων και το ""Ξυπόλητοι στο Πάρκο""." 

   1927: γεννιέται στο Σουμπιάκο, μια περιοχή κοντά στη Ρώμη η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπριτζίτα. 

   1930: στην Ελλάδα, οι πολίτες εξεγείρονται εξαιτίας των νέων αυξήσεων των τιμών των εισιτηρίων στους τροχιόδρομους και της κατάργησης των διαρκών. 

   1934: πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 66 ετών η χημικός Μαρία Κιουρί, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1903 και το 1911 για τις εργασίες της σχετικά με τη ραδιενέργεια. 

   1938: "γεννιέται ο Αμερικανός στιχουργός και τραγουδιστής Μπιλ Γουίδερς. Γνωστές επιτυχίες του τα κομμάτια ""Just the Two of Us"" και ""Lean on Me""." 

   1938: η 39χρονη Σουζάν Λενγκλέν, έξι φορές νικήτρια του Γουίμπλετον και του Ρολάν Γκαρός, πεθαίνει από λευχαιμία. Στο Γουίμπλετον εμφανιζόταν με στολή που άφηνε ακάλυπτα τα χέρια της και φορούσε έναν κεφαλόδεσμο που έμεινε γνωστός με το όνομά της. 

   1940: γεννιέται η ηθοποιός ’ννα Φόνσου. 

   1941: ο στρατηγός Κατρού διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Συρίας εκ μέρους της Ελεύθερης Γαλλίας. 

   1942: αεροπλάνα των ΗΠΑ ενώνονται με τη ΡΑΦ για πρώτη φορά και βομβαρδίζουν από κοινού βάσεις των Ναζί στην Ολλανδία. 

   1943: ο Βλαντισλάβ Σικόρσκι, πρωθυπουργός της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής Κυβέρνησης, σκοτώνεται κατά την πτώση του αεροπλάνου του κοντά στο Γιβραλτάρ. 

   1946: οι Φιλιππίνες αποκτούν την πλήρη ανεξαρτησία τους έπειτα από 400 χρόνια. 

   1950: το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) εκπέμπει για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία. 

   1953: η κατάσταση στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει έκρυθμη, μετά την εξέγερση της 17ης Ιουνίου στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και στο Ανατολικό Βερολίνο. 

   1954: η Γερμανία κερδίζει στον τελικό με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία του Πούσκας στη Βέρνη της Ελβετίας και κατακτά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο Σάντορ Κόξις δεν σκοράρει στον τελικό αλλά ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ με 11 γκολ. Το παράδοξο είναι ότι στα προκριματικά η Ουγγαρία είχε συντρίψει τη Γερμανία με 8-3 στις 20/6. 

   1954: "η Μέριλιν Σέπαρντ βρίσκεται στο σπίτι της στο Οχάιο των ΗΠΑ ξυλοκοπημένη μέχρι θανάτου. Ο άνδρας της δρ. Σαμ Σέπαρντ υποστηρίζει ότι ο δολοφόνος είναι ένας άνδρας με κατσαρά μαλλιά, τον οποίο είδε επιστρέφοντας στο σπίτι. Οι αρχές, τον συλλαμβάνουν, περνά από δίκη όπου αποκαλύπτεται ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, κηρύσσεται ένοχος για το φόνο της γυναίκας του και φυλακίζεται. Το 1966 ασκεί έφεση και οι αρχικές κατηγορίες καταρρέουν. Στην υπόθεση αυτή, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη της εποχής, βασίστηκε το σενάριο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς και κινηματογραφικής ταινίας ""Ο Φυγάς""." 

   1959: η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ. 

   1961: ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 στη Λεωφόρο την Σάντος του Πελέ, την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Διαμαρτυρίες προκάλεσε η τιμή του εισιτηρίου που ορίστηκε στις 35 δραχμές, τιμή τριπλάσια των 10 δραχμών που κόστιζε εκείνη την περίοδο. 

   1965: στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζητά να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ. 

   1969: η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή στο ανατολικό Καζακστάν. 

   1969: "κυκλοφορεί το τραγούδι ""Give peace a chance"", ερμηνευμένο από την ""Plastic Ono Band"", με μέλη την Γιόκο Ονο και τον Τζον Λένον." 

   1970: πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Μπαρνέτ Νιούμαν, που θεωρείται από τους μεγάλους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. 

   1971: "πεθαίνει ο Ογκαστ Ντέρλεθ, συγγραφέας, πιστός φίλος και μαθητής του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, ο οποίος εγκαινίασε τον όρο ""Μυθολογία Κθούλου"" για να περιγράψει καλύτερα τη δουλειά του δευτέρου. Ο Λάβκραφτ οφείλει τη μεταθανάτια αναγνώριση και διασημότητα του στην αφοσίωση του Ντέρλεθ, ο οποίος έκανε σκοπό της ζωής του να ολοκληρώσει ο ίδιος αρκετά από τα ημιτελή διηγήματα του Λάβκραφτ και να τα κάνει ευρύτερα γνωστά στο κοινό." 

   1975: στο Ισραήλ, έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ προκαλεί το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 72. Το επεισόδιο συμβαίνει σε μια εποχή, που το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να φθάσουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης. 

   1976: με μια νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση στο αεροδρόμιο Εντέμπε της Ουγκάντα, σχεδιασμένη από τον στρατιωτικό και κατοπινό Πρόεδρο του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ, Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν περισσότερους από 100 ομήρους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Παλαιστίνιους αεροπειρατές. Τρεις όμηροι, όλοι οι αεροπειρατές, ο Ισραηλινός επικεφαλής της αποστολής και 40 στρατιώτες της Ουγκάντα είναι ο τραγικός απολογισμός της επιχείρησης απελευθέρωσης. 

   1979: δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή του, απελευθερώνεται ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, Αχμέντ Μπεν Μπεζά. 

   1981: ο Τζον ΜακΕνρό κερδίζει τον Μπιορν Μποργκ στον τελικό του Γουίμπλετον σταματώντας ένα σερί 5ετίας του Σουηδού, που είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του Γουίλιαμ Ρανσό στα τέλη του 1880. 

   1982: ο Τζίμι Κονορς κερδίζει τον Τζον ΜακΕνρό με 3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια (4 ώρες, 16 λεπτά) τελικό ανδρών στην ιστορία του Γουίμπλετον. 

   1982: στο Μεξικό, ο Μιγκέλ ντε λα Μαντρίντ εκλέγεται Πρόεδρος. 

   1987: πραγματοποιείται στη Μόσχα ενώπιον 250.000 ανθρώπων ροκ συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών μεταξύ αυτών οι Santana, οι Doobie Brothers και η Bonnie Raitt. Επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών, που έγινε από Αμερικανούς διοργανωτές σε συνεργασία με τη σοβιετική κυβέρνηση. 

   1987: "στη Γαλλία, ο Κλάους Μπάρμπι, πρώην διοικητής της γερμανικής Γκεστάπο και γνωστός ως ο ""Χασάπης της Λυών"" καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας." 

   1988: η FIFA αποφασίζει στη Ζυρίχη την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1994 στις ΗΠΑ, ημέρα που η Αμερική γιορτάζει την επέτειο της Ανεξαρτησίας της. 

   1988: ο Στέφαν Έντμπεργκ κατακτά τον πρώτο του τίτλο στο Γουίμπλετον νικώντας τον Μπόρις Μπέκερ. 

   1990: ο αρεοπαγίτης Βασίλης Κόκκινος γίνεται ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

   1991: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, αποφασίζει να εγκαταλείψει το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

   1991: υπογράφεται το ελληνικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν στο εξής ως ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες - μέλη της ΕΟΚ. 

   1992: σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές του κόσμου για τους ξένους τουρίστες, καθώς παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη. 

   1993: στις ΗΠΑ, σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες θα προτιμούσαν να μείνουν για μία βδομάδα στη φυλακή παρά να γίνουν πρόεδροι της χώρας. 

   1994: μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. 

   1995: η εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου Τζαμάα αλ Ισλαμίγια αναλαμβάνει την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μουμπάρακ, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. 

   1995: στη Βρετανία, ο Τζον Μέιτζορ εκλέγεται ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος. 

   1997: έπειτα από ταξίδι επτά μηνών στο διάστημα, το ρομπότ Mars Pathfinder της NASA προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, του ’Αρη. 

   1997: ο Ισημερινός κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Νίνιο, που προκάλεσε πλημμύρες και χείμαρρους στη χώρα. 

   1999: η γυναικεία ομάδα μπιτς βόλεϊ των Σφυρή και Καραντάσιου κατακτά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Ξυλόκαστρο νικώντας στον τελικό τις Ιταλίδες με 17-15. 

   1999: ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας κερδίζει στον τελικό τον Αντρέ Αγκάσι με 3-0 σετ και κατακτά το Γουίμπλετον για έκτη φορά σε 7 χρόνια. Ο Σάμπρας με την νίκη του αυτή ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ρόι Εμερσον με 12 τίτλους Γκραντ Σλαμ. 

   1999: "ο μέσος της Μάντσεσερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ παντρεύεται την Βικτόρια Ανταμς των Σπάισι Γκερλς σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο κάστρο Λάτρεστοουν του Δουβλίνου. Τα αποκλειστικά δικαιώματα του γάμου πουλιούνται στο περιοδικό ""OK"" έναντι 500 εκατομμυρίων δρχ." 

   2003: πεθαίνει ο τραγουδιστής της σόουλ  Μπάρι Γουάιτ. 

   2003: σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης προχωρά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 

   2004: "στον έβδομο ουρανό στέλνει όλους τους Έλληνες η ποδοσφαιρική επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Euro 2004. Οι Έλληνες διεθνείς ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση και φεύγουν νικητές με 1-0 μέσα από το κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Το ""χρυσό"" γκολ για την Ελλάδα σημειώνει ο Αγγελος Χαριστέας κλέβοντας τον πολυπόθητο τίτλο μέσα από τα χέρια των Πορτογάλων, που βρίσκονται ηττημένοι στην έδρα τους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες στήνεται ένα τρελό πανηγύρι. Η πολυπόθητη νίκη, που έκανε το ανείπωτο όνειρο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πραγματικότητα γίνεται πρώτη είδηση και σε όλα το διεθνή ΜΜΕ, που παραληρούν από επαίνους για την Εθνικής μας." 

No comments:

Post a Comment