Monday, July 31, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-31 ΙΟΥΛΙΟΥ

   1498: ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στη νήσο Τρινιντάντ. 

   1556: πεθαίνει στη Ρώμη ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών ιεραπόστολων. Ανακηρύχθηκε άγιος το 1622. 

   1784: πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό. 

   1874: ο Πάτρικ Χίλι, Αφροαμερικανός ισουίτης ιερέας, γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος κολεγίου για λευκούς στις ΗΠΑ. 

   1886: πεθαίνει στην Ουγγαρία, σε ηλικία 75 ετών, ο Φραντς Λιστ, βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης. 

   1910: το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας κερδίζει έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. 

   1912: γεννιέται ο Μίλτον Φρίντμαν, Αμερικανός οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ το 1976. 

   1912: η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει την χρησιμοποίηση κάμερας και φωτογραφικής μηχανής σε αγώνες μποξ με χρηματικά έπαθλα. 

   1914: γεννιέται ο διάσημος Γάλλος κωμικός ηθοποιός, ισπανικής καταγωγής, Λουί ντε Φινές. Πέθανε το 1983. 

   1919: γεννιέται ο Ιταλός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος Πρίμο Λέβι. Το έργο του επηρεάστηκε από την φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο ’Αουσβιτς. 

   1919: στη Γερμανία σχηματίζεται η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η οποία επιβιώνει μέχρι το 1933, έτος ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ στην καγκελαρία. 

   1920: "δολοφονείται από άνδρες ""των ειδικών λόχων ασφαλείας"" του Παύλου Γυπάρη ο Ίωνας Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας." 

   1920: μία ημέρα μετά την πανηγυρική υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, με την οποία δημιουργείται η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών πέφτει θύμα δολοφονικής απόπειρας ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυόν στο Παρίσι, από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς. 

   1921: η Βουλή του Βελγίου ψηφίζει ένα καινούργιο νόμο για τη γλώσσα. 

   1922: ο 18χρονος Ραλφ Σάμιουελσον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σκι θαλάσσης στην Λέικ Σίτυ της Μινεσότα. 

   1925: τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη γερμανική περιοχή Ρουρ, μετά από 30 χρόνια κατοχής. 

   1931: στην Κίνα, τα στρατεύματα του Τσανγκ-Κάι-σεκ νικούν τους στασιαστές κομμουνιστές στις βόρειες περιοχές. 

   1932: καθαρή εκλογική νίκη πετυχαίνουν οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία. 

   1940: στη Γαλλία, η φασιστική κυβέρνηση του Βισί ψηφίζει τη θανατική ποινή για κάθε Γάλλο που εντάσσεται σε ξένο στρατό. 

   1941: "ο Γερμανός στρατάρχης Χέρμαν Γκέριν ζητάει από τον υπαρχηγό των Ες Ες Ράινχαρτ Χάιντριχ το προσχέδιο για την ""τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος"", δηλαδή την εξόντωση του Εβραίων της Ευρώπης." 

   1944: γεννιέται η Τζεραλντίν Τσάπλιν, Αμερικανίδα ηθοποιός και κόρη του θρύλου Τσάρλι Τσάπλιν. 

   1944: "χάνεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του ""Μικρού Πρίγκιπα"" και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών." 

   1945: ο Πιέρ Λαβάλ, αρχηγός-μαριονέτα της κυβέρνησης Βισί, παραδίνεται στις αμερικανικές αρχές της Αυστρίας. 

   1955: η 17χρονη Μέριλιν Μπελ από το Τορόντο του Καναδά γίνεται η νεότερη γυναίκα που διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη. 

   1958: γεννιέται ο Μπιλ Μπέρι, ντράμερ του διάσημου αμερικανικού συγκροτήματος R.E.M. 

   1959: στο Λάος, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων κι εκείνων του Πάθετ Λάο επεκτείνονται και σε δεύτερη επαρχία. 

   1962: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουέσλι Σνάιπς. 

   1964: "το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα ""Ρέιντζερ 7"" τραβάει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της σελήνης, 4.308 τον αριθμό, προτού προσκρούσει στην επιφάνεια της." 

   1965: γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργός των δημοφιλέστατων βιβλίων με ήρωα το μικρό μάγο Χάρι Πότερ. 

   1968: ο Μπόμπι Φίσερ δίνει στην Αθήνα ταυτόχρονα αγώνες σκακιού χάντικαπ εναντίον πέντε Ελλήνων πρωταθλητών: Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Βυζαντιάδης χάνουν και μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Φίσερ δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του. 

   1969: αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. 

   1971: οι αστροναύτες του Απόλλο 15, Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της. 

   1972: στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τόμας Ίγκλετον παραιτείται από υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο Ίγκλετον δηλώνει δημόσια ότι έχει κάνει στο παρελθόν θεραπεία με ηλεκτροσόκ επειδή πάσχει από κατάθλιψη βαριάς μορφής. 

   1973: επιβεβαιώνεται η απόφαση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού. 

   1973: "τζετ των αμερικανικών αερογραμμών ""Δέλτα"" συντρίβεται κατά την προσγείωση του μέσα σε ομίχλη στο αεροδρόμιο Λόγκαν, στη Βοστόνη, με αποτέλεσμα 89 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους." 

   1976: "η ΝΑΣΑ παρουσιάζει την διάσημη φωτογραφία με το ""πρόσωπο"" πάνω στον ’Αρη, τραβηγμένη από το διαστημόπλοιο ""Βίκινγκ Ι""." 

   1976: "ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα αλλά δεν θα βρει ανταπόκριση από τους ""αθανάτους""." 

   1979: ιδρύεται η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης. 

   1980: δολοφονική επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν και της οικογένειάς του σημειώνεται στο Παγκράτι. Νεκροί ο Γκαλίπ Οσμάν και η κόρη του Νεσκίν. 

   1981: ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος, κυβερνήτης του Παναμά επί εννιά χρόνια, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. 

   1989: "ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποφασίζει να υποστηρίξει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα της ""αγοράς του αιώνα"", των γαλλικών Μιράζ 2000." 

   1991: η Ελλάδα καταγγέλλει τη διαδικασία καταργήσεως των διαβατηρίων μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. 

   1991: συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, με την οποία περιορίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, υπογράφουν οι ηγέτες των ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπους και Γκορμπατσόφ. 

   1992: δυο αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν την ίδια μέρα. Ένα αεροσκάφος συντρίβεται στην ανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άτομα. Στο Νεπάλ, στα Ιμαλάια, συντρίβεται αεροσκάφος των ταϊλανδικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 113 επιβαίνοντες. 

   1992: ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ). 

   1993: 12 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τη φωτιά που ξεσπά στην Ικαρία 

   1993: ο βασιλιάς του Βελγίου Μποντουέν πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Ισπανία. 

   1994: "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει το ""πράσινο φως"" στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή, με σκοπό την αποκατάσταση της Δημοκρατίας." 

   1995: εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα μειώνεται από το 1974 που ήταν 20.000 σε μόλις 519. 

   1995: πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο στις ΗΠΑ ο Λαουρίντο Αλμέιντα, ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους ερμηνευτές κλασικής κιθάρας. 

   1996: οι Σέρβοι της Βοσνίας διαβεβαιώνουν το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ότι θα συνεργαστούν πλήρως μαζί του για να παραπεμφθούν ενώπιόν του ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. 

   1997: στη Βουλγαρία, η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ να καταστραφούν οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. 

   1999: "η ΝΑΣΑ δίνει εντολή στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο ""Λούναρ Προσπέκτορ"" να συντριβεί στη σελήνη, βάζοντας τέλος στην αποστολή του να ανακαλύψει παγωμένο νερό στην επιφάνειά της." 

   2004: 15 νεκροί και 112 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο. 

No comments:

Post a Comment