Monday, July 24, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΙΟΥΛΙΟΥ

 
   1567: η Μαρία, βασίλισσα της Σκοτίας, κι ενώ βρίσκεται φυλακισμένη στο κάστρο Λοχλέβεν της Σκοτίας εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποίος αργότερα θα στεφθεί βασιλιάς.

   1783: στην κατεχόμενη από τους Ισπανούς Βενεζουέλα, γεννιέται ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, ελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής.

   1802: "γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατήρ, και ""πατέρας"" των ""Τριών Σωματοφυλάκων""."

   1847: μια ομάδα 184 Μορμόνων, έπειτα από 17 μήνες ταξιδιού, φτάνουν στην κοιλάδα Σολτ Λέικ των ΗΠΑ και εγκαθίστανται, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια του Σολτ Λέικ Σίτι.

   1860: γεννιέται ο Τσέχος ζωγράφος Αλφόνς Μούχα, εκ των καλλιτεχνών, που καθόρισαν την Αρ Νουβό.

   1864: "γεννιέται στο Ανόβερο της Γερμανίας ο θεατρικός συγγραφέας Φρανκ Βέντεκιντ. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι ""Το Κουτί της Πανδώρας και ""Γήινο Πνεύμα"" τα οποία αποτέλεσαν το υλικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Αλαν Μπεργκ για να γράψει το λιμπρέτο της όπερας ""Λούλου""."

   1878: "γεννιέται στην Ιρλανδία ο Έντουαρντ Πλάνκετ, γνωστός ως λόρδος Ντάνσανι, ο συγγραφέας που εισήγαγε τη Φαντασία στη σύγχρονη λογοτεχνία, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχολή Fantasy, ενώ επηρέασε βαθιά το έργο του συμπατριώτη του Τζ.Ρ. Τόλκιν. Γνωστότερο έργο του ""Η κόρη του Βασιλιά των Ξωτικών""."

   1879: πεθαίνει ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

   1883: ο Μαθιου Γουέμπ, ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε την Μάγχη κολυμπώντας το 1875, πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών στην προσπάθειά του να κολυμπήσει στα νερά πάνω από τους καταρράχτες του Νιαγάρα.

   1898: γεννιέται η Αμέλια Έρχαρτ, από τις πρώτες Αμερικανίδες αεροπόρους και η πρώτη γυναίκα η οποία ως επιβάτης το 1928 πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

   1902: στην Τουρκία, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ αρχίζει τις προσπάθειες, υπό την πίεση των Οθωμανών κυβερνητών, να κατευνάσει τη μακεδονική επανάσταση χωρίς ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις.

   1908: "γεννιέται ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ και του ριθμ εν μπλουζ Μέλβιν ""Κούτι"" Γουίλιαμς. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Ντιουκ Έλινγκτον και Μπένι Γκούντμαν, ενώ από τη μπάντα που έφτιαξε ο ίδιος αργότερα ξεπετάχτηκαν ταλέντα όπως ο Τσάρλι Πάρκερ."

   1909: ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών.

   1919: Λευκορώσοι στον Αρχάγγελο ενώνονται με τον Κόκκινο Στρατό.

   1920: κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.

   1923: οι Έλληνες αιχμάλωτοι, τους οποίους κρατούσε ακόμα ο Κεμάλ, ανέρχονταν σε 365 αξιωματικούς και 3.797 στρατιώτες.

   1923: υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

   1929: "γεννιέται στη Φλωρεντία η Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας Οριάνα Φαλάτσι. Γνωστά έργα της το ""Ένας άνδρας : μια ιστορία"", στο οποίο αναφέρεται στη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη, ""Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ"", ""Η οργή και η περηφάνια"" και φυσικά το ""Ινσαλλάχ""."

   1930: επικυρώνεται η ελληνοτουρκική οικονομική συμφωνία.

   1936: γεννιέται ο ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης.

   1940: το Ράιχ προσαρτά την Αλσατία και τη Λορένη στη Γαλλία.

   1941: το Βισί παραδίδει στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία, προκειμένου να εμποδίσει τους Βρετανούς να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο της Ινδοκίνας.

   1952: "γεννιέται στο Κεντάκι ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ. Το έργο του ""Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χαντινγκ"" ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 1998, ενώ με τον ""Ελέφαντα"" κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2003."

   1952: ιδρύεται στην Ελλάδα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

   1952: ο Εμίλ και η Ντάννα Ζάτοπεκ γίνονται το πρώτο ζευγάρι που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Ελσίνκι). Ο Εμίλ κερδίζει στα 5000μ και η Ντάνα στο ακόντιο.

   1956: ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις δίνουν το τελευταίο τους κωμικό σώου μαζί στο Κοπακαμπάνα Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας μια συνεργασία δέκα ετών.

   1959: "ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, ""πέφτει πάνω"" στον Νικήτα Χρουστσόφ με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση η οποία μένει γνωστή ως η ""αντιπαράθεση της κουζίνας""."

   1963: αρχίζουν οι πρώτες δοκιμές του εργοστασίου λιπασμάτων Πτολεμαΐδας.

   1963: γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Καρλ Μαλόουν.

   1965: κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, τέσσερα Φάντομ F-4 που πετούν πάνω από το Κανγκ Τσι γίνονται για πρώτη φορά στόχοι αντιαεροπορικών πυραύλων. Η πρώτη αυτού του είδους επίθεση λήγει με κατάρριψη του ενός Φάντομ.

   1966: η ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400 των ΗΠΑ (Ρ. Φρέι, Λι Εβανς, Τόμι Σμιθ, και Τ. Λιούις) σπάει το φράγμα των 3 λεπτών με 2:59.6 στο Λος ’Αντζελες.
  1969: τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο Απόλλο 11, το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.

   1970: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

   1971: αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.

   1974: στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η μεταπολίτευση είναι γεγονός.

   1974: το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει απόφαση, η οποία προβλέπει ότι ο Πρόεδρος Νίξον πρέπει να παραδώσει στον Ειδικό Εισαγγελέα Λίον Τζαβόρσκι όλες τις κασέτες με συνομιλίες, που διεξήχθησαν στο Λευκό Οίκο και που έχουν σχέση με την υπόθεση Γουότεργκέιτ.

   1976: ο Αμερικανός Τζον Νέιμπερ γίνεται ο πρώτος κολυμβητής, που σπάει το φράγμα των 2 λεπτών στα 200μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ.

   1976: ο Ισπανός ποδηλάτης Μιγκέλ Ιντουρέιν κερδίζει τον 4ο συνεχόμενο Tour de France.

   1979: ισραηλινά στρατεύματα εισχωρούν στο νότιο Λίβανο, με σκοπό να επιτεθούν στο σπίτι παλαιστίνιου αντάρτη.

   1980: πεθαίνει ο ’Αγγλος ηθοποιός Πίτερ Σέλερς.

   1981: πλημμύρες σαρώνουν πάνω από 700 άτομα στην επαρχία Σετσουάν στην Κίνα. Ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι.

   1982: καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη για τη μοιχεία.

   1983: κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν, το Ιράκ καταγγέλλει τις ΗΠΑ για παροχή όπλων στο Ιράν.

   1989: είκοσι χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, με συνθήματα κατά της ΕΣΣΔ.

   1990: κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς το Ιράκ συγκεντρώνει στρατό στην παραμεθόριο περιοχή, απειλώντας να εισβάλει στο Κουβέιτ.

   1991: στη Βρετανία, δημοσκόπηση δείχνει ότι, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η βασιλική οικογένεια δεν προσφέρει καλό παράδειγμα οικογενειακής ζωής, ωστόσο το 75% εξακολουθεί να υποστηρίζει τη μοναρχία.

   1992: στην Κολομβία, απόδραση πραγματοποιεί από τις φυλακές ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ.

   1994: στη Βοσνία, μαίνονται οι συγκρούσεις Σέρβων και Μουσουλμάνων στο Σεράγεβο.

   1995: ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ γίνεται πατέρας ενός κοριτσιού, που φέρνει στον κόσμο η σύζυγός του Σούχα, σε μαιευτήριο του Παρισιού.

   1995: σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.

   1995: στο Ισραήλ, πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από βομβιστή καμικάζι εκδηλώνεται εναντίον λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 32.

   1996: η Ρωσία δηλώνει ότι, θα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα διεθνή φόρα, που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   1997: στις ΗΠΑ, η αστυνομία ανακαλύπτει νεκρό τον ύποπτο για τη δολοφονία του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Βερσάτσε, εικάζοντας ότι αυτοκτόνησε.

   2000: "ολοκληρώνεται η μεταγραφή - ""αρπαγή"" του Πορτογάλου άσου Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ έναντι του ποσού ρεκόρ των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί στις 9/7/2001 και πάλι από τον μαδριλένικο σύλλογο, με τη μεταγραφή του Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους έναντι 26 δισεκατομμυρίων." 

No comments:

Post a Comment