Monday, July 31, 2017

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Εικαστικές

 εμπνεύσεις από τη φύση

 και τις αρχαιότητες! 


«Θεέ μου, πόσο διαφορετική είναι η ομορφιά στη Φύση και στην Τέχνη! Σε μια γυναίκα, η σάρκα πρέπει να είναι σαν μάρμαρο. Σε ένα άγαλμα το μάρμαρο πρέπει να είναι σαν σάρκα» είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Μεγάλη αλήθεια για μια τέχνη που ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η ίδια η φύση, όπου συναντά κανείς σχήματα και χρώματα που αδυνατεί να συλλάβει οποιαδήποτε καλλιτεχνική ευρύνοια.
Σε κάθε περίπτωση, η φύση αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, ιδίως τους εικαστικούς, οπότε έχει κάτι διαχρονικό η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς προτρέπει τα μέλη του να δημιουργήσουν στο φυσικό περιβάλλον, εμπνεόμενοι από τις αρχαιότητες και τα νερά της περιοχής.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς έγινε έκθεση με τίτλο «Νερό και Αρχαιότητες», η οποία εγκαινίασε το φετινό Φεστιβάλ και φιλοξενείται στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε και μπορεί να την επισκεφθεί κανείς.
Σημειωτέον ότι το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αφιερωμένο στον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτριο Παντερμαλή, τον επιστήμονα που πάνω από τέσσερις δεκαετίες συντόνιζε το ανασκαφικό έργο στην ιερή πόλη των Αρχαίων Μακεδόνων.
Είναι η δεύτερη χρονιά που ο ΣΚΕΤΒΕ συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ολύμπου σε μια προσπάθεια για εξωστρέφεια, για αναζήτηση ενός κοινού πέραν της Θεσσαλονίκης.
Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στο συμπόσιο και υπογράφουν τις δημιουργίες είναι οι: Γιάννης Αδαμαντίδης, Σοφία Αμπερίδου, Γιώργος Αρσένης, Λίνα Γιαμούζη, Ιβάνκα Ιβάνοβα, Ντορότα Καραηλία, Αφροδίτη Καραμανλή, Ευφροσύνη Λιάρα, Χάρης Μητρούσης, Λουίζα Μπελογιάννη, Κωνσταντίνος Παλιάν και Χρήστος Πειραλής.
INFO
Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου
Διάρκεια έως 31 Αυγούστου
10.00 – 14.00 & 18.00 - 21.00
Τηλ. 23510 76041
www.festivalolympou.gr

No comments:

Post a Comment