Sunday, July 30, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-30 ΙΟΥΛΙΟΥ

   1619: συγκαλείται η πρώτη νομοθετική συνέλευση στο Νέο Κόσμο, στη Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια, από τον Οίκο των Μπουργκές. 

   1733: ανοίγει η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στις βρετανικές αποικίες, όπου αργότερα θα ιδρυθεί το κράτος των ΗΠΑ. 

   1771: πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τόμας Γκρέι. 

   1818: "γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Έμιλυ Μπροντέ, η οποία έγραψε το λογοτεχνικό αριστούργημα ""Ανεμοδαρμένα ύψη""." 

   1825: ανακαλύπτεται το νησί Μάλντεν, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου το 1957, οι Βρετανοί έκαναν τα θερμοπυρηνικά τους πειράματα το 1957. 

   1839: "οι σκλάβοι από την Αφρική καταλαμβάνουν το πλοίο ""’Αμισταντ"" που τους μετέφερε στην Αμερική από την Κούβα." 

   1855: γεννιέται ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βίλχελμ Βον Ζίμενς, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Ζίμενς. 

   1857: γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Θόρνστέιν Βέμπλεν. 

   1863: γεννιέται ο Αμερικανός Χένρι Φορντ, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ και ο πρώτος, που εισήγαγε τη μαζική παραγωγή οικονομικών αυτοκινήτων. 

   1863: ο αρχηγός Ποκατέλλο, της ινδιάνικης φυλής Σοσόν, υπογράφει τη Συνθήκη του Μποξ Έλντερ, με την οποία υπόσχεται να σταματήσει να ενοχλεί τους μετανάστες στο νότιο Αϊντάχο και τη βόρεια Γιούτα. 

   1864: "κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, στη μάχη του Κρέιτερ, οι δυνάμεις της Ένωσης προσπαθούν να ""σπάσουν"" τη στρατιά του Συνασπισμού και εκτοξεύουν μία βόμβα μεγάλης ισχύος στα χαρακώματα των δεύτερων." 

   1866: κατά τη διάρκεια της περιόδου Ανοικοδόμησης, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, τουλάχιστον 30 Αφροαμερικανοί σκοτώνονται στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια εξέγερσης των Λευκών, εναντίων στην παραχώρηση δικαιωμάτων ψήφου στους Αφροαμερικανούς. 

   1889: γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός και ηλεκτρολόγος, ο οποίος βοήθησε στην εξέλιξη της τηλεόρασης, Βλαντιμίρ Ζβορίκιν. 

   1898: γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ, γνωστός για τα χάλκινα αγάλματα αφηρημένης τέχνης. 

   1898: "πεθαίνει ο Γερμανός Καγκελάριος, Ότο φον Βίσμαρκ. Ο ""Σιδηρούς Καγκελάριος"" είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Πρωσίας από το 1862 έως το 1871, οπότε και μέχρι το 1890 ήταν καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία δημιούργησε με σειρά πολέμων." 

   1901: στη Βενεζουέλα, 5.000 άτομα εξεγείρονται κατά του Προέδρου Κάστρο. 

   1905: οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα. 

   1919: στο Σικάγο, ο στρατός αναλαμβάνει να επιβάλει την τάξη στις φυλετικές ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώνονται περισσότερα από 31 άτομα και τραυματίζονται 500. 

   1920: ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών με την οποία πετυχαίνει την απόκτηση της Δυτικής Θράκης, τη συνθήκη με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα και τη συνθήκη περί μειοψηφιών. 

   1929: ιδρύεται η Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. 

   1930: η Ουρουγουάη κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1. 

   1931: πολλές οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Παλαιστίνη έπειτα από επεισόδια. 

   1932: αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος ’Αντζελες. 

   1932: "ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προβάλλει το πρώτο έγχρωμο καρτούν, τα ""Λουλούδια και δέντρα""." 

   1936: γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Μπάντι Γκάι. 

   1936: "η Αμερικανίδα συγγραφέας, Μάργκαρετ Μίτσελ, πουλάει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος ""Όσα παίρνει ο άνεμος""." 

   1939: γεννιέται ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. 

   1941: γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης Πολ ’Ανκα. 

   1941: οι Σοβιετικοί επανασυνδέουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Πολωνίας, που βρίσκεται εξόριστη στο Λονδίνο. 

   1945: γεννιέται ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Ντέιβιντ Σάνμπορν, ο οποίος έχει κερδίσει δύο βραβεία Γκράμμι. 

   1946: γεννιέται ο Αμερικανός Νιλ Μπόνετ, οδηγός NASCAR με 18 νίκες στο ιστορικό του. 

   1947: "γεννιέται στην Αυστρία ο ""εξολοθρευτής"" ’Αρνολντ Σβατσενέγκερ, ηθοποιός σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές και  κυβερνήτης της Καλιφόρνιας." 

   1948: γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ρενό. 

   1950: οι Κομμουνιστές της Βόρειας Κορέας καταλαμβάνουν την Πουσάν, πριν προλάβουν να φτάσουν στη Νότια Κορέα οι ξένες ενισχύσεις. 

   1951: δημοσιεύεται το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα δίνεται προφορική διαβεβαίωση του Παπάγου ότι, δε θα πολιτευθεί. 

   1956: "το Κογκρέσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ ’Αιζενχαουερ συνυπογράφουν την απόφαση, που θέτει το εθνικό δόγμα των ΗΠΑ ""In God We Trust"" (Στον Θεό που εμπιστευόμαστε)." 

   1958: γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Κέιτ Μπους. 

   1961: "γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Λόρενς Φίσμπερν, γνωστός από την τριλογία ""Μάτριξ""." 

   1962: καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών. 

   1963: "γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίσα Κούντροου, η Φίμπι από τη γνωστή σειρά ""Τα Φιλαράκια""." 

   1963: το επίσημο σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣ ανακοινώνει, πως ο μυστικός πράκτορας της Βρετανίας στην ΕΣΣΔ, έχει λιποτακτήσει, προς όφελος της Σοβιετικής Ένωσης. 

   1965: ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει την Πράξη της Κοινωνικής Ασφάλισης του 1965, με την οποία θεσμοθετεί την ιατρική περίθαλψη για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. 

   1966: γκολ φάντασμα σημαδεύει τον τελικό του 8ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξάγεται στην Αγγλία. Ο Τζεφ Χερστ σημειώνει το 3-2 στην παράταση ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή. Ο ίδιος παίκτης διαμορφώνει το τελικό 4-2 με το οποίο η Αγγλία κερδίζει στο Λονδίνο τη Δυτική Γερμανία και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Πορτογάλος θρύλος Εουσέμπιο με 9 γκολ και κερδίζει το ποσό των 1.000 λιρών από τους διοργανωτές. Στον αγώνα αυτόν καταγράφεται και το μοναδικό χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού ο Χερστ πέτυχε και το πρώτο γκολ. Πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που μεταδίδεται τηλεοπτικά. 

   1969: κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στο Νότιο Βιετνάμ, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο Νγκουγιέν Βαν Θιού και με Αμερικανούς αξιωματικούς. 

   1971: συγκρούονται πάνω από την Μοριόκα στην Ιαπωνία, ένα Μπόινγκ της All Nippon Airways με ένα ιαπωνικό Air Force F-86. Από τη σύγκρουση 162 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. 

   1971: το Απόλλο 15 προσεληνώνεται. 

   1972: ναός του 6ου π.Χ. αιώνα ανακαλύπτεται στο Καλέτζι Πατρών. 

   1973: λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών. 

   1974: σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ: το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατάσσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, να παραδώσει τα υποκλεμμένα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου. 

   1975: εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο επικεφαλής του αμερικανικού συνδικαλιστικού σωματείου, Teamsters, Τζίμι Χόφα. Το 1967 καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση επειδή προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν ανώτατο δικαστή, αλλά το 1971 ο Πρόεδρος Νίξον του ανέστειλε την ποινή με την προϋπόθεση να μην μπλεχτεί άλλο στις υποθέσεις του συνδικάτου. Αν και το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, θεωρείται ότι απήχθη και δολοφονήθηκε. Ως επίσημη ημερομηνία θανάτου του θα ορίσουν την 30η Ιουλίου 1982. 

   1975: πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Τζέιμς Μπλις. Με το ψευδώνυμο Γουίλιαμ ’Αθελινγκ ο νεώτερος, έγραφε κριτικές για την επιστημονική φαντασία. 

   1975: σύσκεψη κορυφής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, με τη συμμετοχή ηγετών από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ και του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ. 

   1980: το Βανουάτου κερδίζει την ανεξαρτησία του. 

   1982: η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής στη χώρα μας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό. 

   1984: ο Δυτικογερμανός κολυμβητής Μάικλ Γκρος γίνεται ο πρώτος κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων (200μ ελεύθερο και 100μ πεταλούδα) αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος ’ντζελες. 

   1989: το Ανώτατο Σοβιέτ της Λετονίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας. 

   1991: στη Ρουμανία, 66 είναι οι νεκροί και 13.000 οι άστεγοι, από τις πλημμύρες που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές. 

   1991: υπό έλεγχο τίθεται η μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Ουρανούπολη του Αγίου Όρους, που κατέστρεψε πάνω από 3.500 στρέμματα δασικών εκτάσεων. 

   1992: δορυφόρος της ΝΑΣΑ δείχνει ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την έκταση των ΗΠΑ. 

   1992: ο Γιάελ Αραντ κερδίζει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για το Ισραήλ, το αργυρό στο τζούντο. 

   1992: το ΚΚΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση και την αποτροπή οποιασδήποτε δίωξης κατά του πρώην Ανατολικογερμανού ηγέτη Εριχ Χόνεκερ, ο οποίος κατηγορείτο για απάτες και κατάχρηση εξουσίας 

   1993: η ελληνική Κυβέρνηση αναθέτει σε όμιλο γερμανικών εταιρειών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων. 

   1993: στην Αλβανία, συλλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. 

   1994: στη Γαλλία, το Συνταγματικό Συμβούλιο ακυρώνει διατάξεις νόμου, που απαγορεύουν τη χρήση ξένων λέξεων στη γαλλική γλώσσα. 

   1995: στο Πακιστάν, 13 άνθρωποι σκοτώνονται στο Καράτσι, σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών του κινήματος των Μοζαχίρ, το οποίο εκπροσωπεί Ινδούς μετανάστες. 

   1996: ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004. 

   1996: στην Ινδονησία, ο στρατιωτικός διοικητής της Τζακάρτα δίνει εντολή να πυροβολούνται εν ψυχρώ οι διαδηλωτές, προκειμένου να αποτραπούν ταραχές. 

   1997: "τορπιλίζεται εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς 14 είναι οι νεκροί από την έκρηξη δύο ""ανθρώπινων βομβών"" στο κέντρο της Ιερουσαλήμ." 

   1998: ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα. Προπονητής της Εθνικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ από την παλαιά φρουρά του 1987 παίζει μόνο ο Φασούλας. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας ενώ η Ελλάδα τερματίζει στην τέταρτη θέση, αφού χάνει στον μικρό τελικό από τις ΗΠΑ. 

   1998: "ο Φάνης Χριστοδούλου, ο ""μπέμπης"" του ελληνικού μπάσκετ, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα λόγω τραυματισμού." 

   2002: μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών. 

   2003: "στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο ""Σκαθάρι"" της Volkswagen.

No comments:

Post a Comment