Saturday, July 22, 2017

KΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το πρώτο καφέ-μπαρ στην Ελλάδα που προσφέρει την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας λέγεται MOXX VR και μόλις άνοιξε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Μια βόλτα στα στενά της Αβάνας, μακροβούτια ανάμεσα σε μυστηριώδη πλάσματα του θαλάσσιου βυθού, σκηνές τρόμου, πτήσεις πάνω σε ένα μονόκερο, εκτόξευση με ένα ανθρώπινο αεροσκάφος - ρουκέτα και αιώρηση στο διάστημα. Είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Εθνικής Αμύνης 9Α όπου πριν από μερικές ημέρες άνοιξε το πρώτο καφέ - μπαρ με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.
Οι περαστικοί που περνούν μπροστά από το ΜΟΧΧ VR, σταματούν και κοιτάζουν. Ο μπλε φωτισμός και η μεγάλη τζαμαρία τραβούν την προσοχή. Απ’ έξω μοιάζει με μια απλή καφετέρια, στο βάθος όμως, υπάρχουν τρεις σκοτεινοί θάλαμοι και πέντε διαφορετικά μηχανήματα, συσκευές που οδηγούν το σώμα και τις αισθήσεις στην εμπειρία που ο πελάτης έχει επιλέξει να βιώσει. Οι πολλές οθόνες που είναι αναρτημένες στους τοίχους του μαγαζιού, προβάλλουν την εμπειρία που βλέπει ο κάθε χρήστης, μέσα από τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που φοράει.

Οι υπεύθυνοι του μαγαζιού υποδέχονται τις παρέες και τους εξηγούν πώς λειτουργεί το μαγαζί. Οι πελάτες κάθονται, παραγγέλνουν και με τη βοήθεια του προσωπικού επιλέγουν την εμπειρία που θα δοκιμάσουν. Τα μηχανήματα απολυμαίνονται και οι πελάτες χρησιμοποιούν αντισηπτικό τζελ στα χέρια τους πριν τη χρήση, γιατί η υγιεινή και η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας είναι βασική προτεραιότητα του καταστήματος, όπως εξηγεί ο Αστέριος Κολτσιάκης, ένας από τους πέντε Θεσσαλονικείς συνιδρυτές της εταιρείας Virtuallity, στην οποία ανήκει το κατάστημα. Πριν ξεκινήσει η εμπειρία, οι πελάτες καλούνται να υπογράψουν ότι δεν βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι δεν αντιμετωπίζουν καρδιοπάθειες, ή άλλες παθήσεις που μπορεί να επιφέρουν αρνητικές αντιδράσεις του οργανισμού στην VR εμπειρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας, υπάρχει επίβλεψη από κάποιον υπεύθυνο και ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει, εάν δεν αισθανθεί καλά. Η συμμετοχή στην εμπειρία VR, για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των οκτώ ετών.

Οι επιλογές που προσφέρονται στο MOXX είναι πολλές: Πέρα από τα VR Rooms, τα δωμάτια όπου μπορεί κανείς φορώντας τα γυαλιά να δει την εμπειρία, υπάρχει επιλογή για παιχνίδια σε PlayStation 4 με VR. Ακόμη, υπάρχει προσομοιωτής οδήγησης καθώς και VR Walker, όπου ο χρήστης μπορεί να περπατάει στην εμπειρία. Μία ακόμη επιλογή είναι το Rollercoaster, όπου ο χρήστης κάνοντας πεντάλ μπορεί κάνει ιππασία καβάλα σε έναν μονόκερο. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι αναμφίβολα το Icaros, όπου ο χρήστης ξαπλωμένος και φορώντας τα VR γυαλιά μπορεί να πετάξει. Ωστόσο, όλα αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Κολτσιάκης, από τον Σεπτέμβριο το μαγαζί πρόκειται να συμπεριλάβει κι άλλες καινοτόμες τεχνολογικές εκπλήξεις.
Το μαγαζί αναμένεται να προσελκύσει νεολαία και να δώσει ζωντάνια στην Εθνικής Αμύνης, φιλοδοξώντας μάλιστα να αποτελέσει τουριστική ατραξιόν καθώς, όπως λέει ο κ. Κολτσιάκης, στις λίγες μέρες λειτουργίας του, ήδη έχουν επισκεφθεί το κατάστημα πολλές παρέες τουριστών που κάνουν τις διακοπές τους στη Θεσσαλονίκη.

Η τεχνολογία VR στις υπηρεσίες της επιστήμης και όχι μόνο
Ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία VR; «Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορούμε πλέον να τα κάνουμε και με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας», απαντά η ομάδα της Virtuallity. Μέσω του VR παρέχεται λογισμικό προσομοίωσης σχεδόν για όλα τα επαγγέλματα που υπάρχουν. Έτσι, μπορεί κανείς να δει πώς είναι η καθημερινότητα του χειρουργού, του πιλότου και του μάγειρα. Βέβαια, η τεχνολογία VR δεν χρησιμοποιείται μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά επιστρατεύεται και για τις ανάγκες της επιστήμης. Για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος μπορεί να την αξιοποιήσει για να βοηθήσει έναν ασθενή του να ξεπεράσει μια φοβία, όπως η υψοφοβία. Οι συνθήκες είναι απόλυτα ελεγχόμενες οπότε ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ξέροντας πως δεν διατρέχει κίνδυνο πτώσης, ωστόσο ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά, αφού λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα από τις αισθήσεις. Με το ίδιο σκεπτικό ένας αρχιτέκτονας μπορεί να συνθέσει το σχέδιό του σε VR και να βάλει τον πελάτη του να περπατήσει εικονικά, μέσα στο μελλοντικό του σπίτι.

Ποια είναι η Virtuallity
Η εταιρεία Virtuallity ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2013, από μια παρέα πέντε 30άριδων, ερωτευμένων με την τεχνολογία. Αντικείμενό της είναι η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα και η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις για συναφή θέματα. Αποτελεί μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά στον τομέα του VR και φέτος προχώρησε στο άνοιγμα του καταστήματος MOXX. Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Λεωνίδας Κουτσοκώστας, Χρήστος Γεωργιάδης, Δημήτρης Γραμμενίδης, Αλέξανδρος Ρούντος και Αστέριος Κολτσιάκης.

Καινοτομία στα VR λογισμικά
Η ομάδα της Virtuallity, σκοπεύει να εντάξει στις εμπειρίες που προσφέρει, τη δυνατότητα multiplayer, ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαμβάνουν την εμπειρία… με παρέα. Η επιλογή αυτή διατίθεται σε αντίστοιχα μαγαζιά του εξωτερικού, ωστόσο το software που αξιοποιείται για να δίνεται η δυνατότητα σε multiplayer, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Για τον λόγο αυτό, οι Θεσσαλονικιείς προγραμματιστές της Virtuallity ετοιμάζουν ένα νέο, δικό τους λογισμικό το οποίο σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή στο MOXX VR.

Το MOXX VR είναι ανοικτό τις καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το βράδυ, ενώ ο χώρος του προσφέρεται και για διοργάνωση εκδηλώσεων, κατόπιν κράτησης. Το κόστος για τις VR εμπειρίες κυμαίνεται από 6 έως 14 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο και την εμπειρία που θα επιλέξει ο χρήστης. Το κάπνισμα εντός του καταστήματος δεν επιτρέπεται. Τέλος, όσοι στο παρελθόν δεν είχαν άλλη εμπειρία με τεχνολογία VR, δεν χρειάζεται να έχουν ενδοιασμούς καθώς, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, οι υπεύθυνοι του μαγαζιού προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση πριν ξεκινήσει η εμπειρία.


No comments:

Post a Comment