Saturday, July 22, 2017

HÔTEL DE CRILLON

Υπέρτατη χλιδή στο ανακαινισμένο «Παλάτι» του Παρισιού!

Συνώνυμο της υπέρμετρης πολυτέλειας και της γαλλικής αισθητικής του 18ου αιώνα 

Χτισμένο το 1758 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ange-Jacques Gabriel, έναν από τους σημαντικότερους της εποχής του, μετά από εντολή του Λουδοβίκου του 15ου, γνωστού και ως «Πολυαγαπημένου», το κτίριο που στεγάζει από το 1909 το περίφημο ξενοδοχείο Hôtel de Crillon βρίσκεται μια ανάσα από τα Ηλύσια Πεδία και μαζί με το Hotel de la Marine, δεσπόζουν στην κεντρικότερη και πιο μεγάλη πλατεία του Παρισιού, την Place de la Concorde, με θέα βέβαια τον Πύργο του Άιφελ. Συνώνυμο της υπέρμετρης πολυτέλειας και της γαλλικής αισθητικής του 18ου αιώνα με πανάκριβα μάρμαρα, εντυπωσιακούς, κρυστάλλινους πολυελαίους και έπιπλα ανεκτίμητης αξίας, το de Crillon με τις δύο απίστευτες βεράντες του, στις 44 σουίτες και στα 103 δωμάτια του έχει φιλοξενήσει για περισσότερο από έναν αιώνα βασιλιάδες, αρχηγούς κρατών, μεγιστάνες και πάμπλουτους επιχειρηματίες.
Η ιστορία του αριστουργηματικού κτιρίου ξεκινά το 1758, όταν ο Gabriel παίρνει βασιλική εντολή να κτίσει δύο παλάτια στο σημείο που ολοκληρωνόντουσαν ήδη οι εργασίες της πλατείας de la Concorde. Τα δύο πανομοιότυπα, μαρμάρινα κτίρια, που χωρίζονταν μεταξύ τους από την οδό Royale, προορίζονταν από το γαλλικό κράτος να χρησιμοποιηθούν ως κυβερνητικά γραφεία. Το ανατολικό κτίριο έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ως Αρχηγείο του γαλλικού Ναυτικού (Royale), ενώ το νότιο κατέληξε τελικά να κατοικηθεί από τον Louis Marie Augustin, τον Δούκα του Aurmont, ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο των γαλλικών Τεχνών της εποχής. Αργότερα, πέρασε στην κυριότητα του Γάλλου αρχιτέκτονα Louis-François Trouard και το 1778, στα σαλόνια του και με κάθε επισημότητα υπεγράφη η συνθήκη Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το de Crillon χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως ξενοδοχείο πολύ αργότερα, το 1909, όταν το αγόρασε η γαλλική εταιρεία Société du Louvre και αφού πρώτα ανακαινίστηκε από τον περίφημο Gabriel-Hippolyte Destailleur, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του προηγούμενου αιώνα. Ήταν τότε μάλιστα, όταν στο κυρίως κτίριο εντάχθηκαν ακόμα δύο κτίσματα της οδού Boissy d’Anglas, δίνοντας τελικά στο ξενοδοχείο τη μορφή που έχει σήμερα. Η σημαντικότερη αλλάγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του de Crillon έγινε το 2010 όταν ένα δημοσίευμα στη διαδικτυακή εφημερίδα Challenges.fr ανέφερε πως το ξενοδοχείο αγοράστηκε από το μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mitab Ben Abdalah ben Abd al-Aziz Al Saoud, ενώ το 2013, τη διεύθυνση ανέλαβε η Rosewood Hotels & Resorts, κινεζικών συμφερόντων.
Η νέα εποχή
Τέσσερα ολόκληρα χρειάστηκαν για την ανακαίνιση του νέου Hôtel de Crillon, με καθυστέρηση μάλιστα δύο ετών. Κι αυτό γιατί χρειάστηκαν να αντικατασταθούν αρκετές από τις πολυτελείς ανέσεις των εσωτερικών του χώρων και να εγκατασταθούν νέα υπερσύγχρονα συστήματα σε όλους τους τομείς της εστίασης. Επιπλέον, δημιουργήθηκε νέος χώρος spa, εσωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στο υπόγειο του ξενοδοχείου, ενώ δημιουργήθηκε από την αρχή χώρος κομμωτηρίου και ένας ιδιωτικός χώρος μόνο για άντρες, κάτι σαν κλειστή, πανάκριβη λέσχη. Όσο για το περίφημο εστιατόριο Les Ambassadeurs, αυτό μετατράπηκε σε champagne bar, απέκτησε ξεχωριστή είσοδο ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα και θα φιλοξενεί καλλιτέχνες με ζωντανή μουσική κάθε βράδυ. Το φαγητό βέβαια θα παραμείνει προτεραιότητα του καθώς από το 2011 έχει ήδη αποκτήσει ένα Αστέρι Michelin.

No comments:

Post a Comment