Sunday, July 30, 2017

ROLLS-ROYCE PHANTOM VIII

Η luxurious επιτομή της βρετανικής κομψότητας

Το πιο αθόρυβο αυτοκίνητο στον κόσμο διαθέτει ακόμα και σύστημα ανίχνευσης πεζών... 

Ήταν 1925 όταν ο Σερ Frederick Henry Royce, πρώτος Βαρώνος, παρουσίαζε μαζί με τον συνεταίρο του, Claude Goodman Johnson, την πρώτη Phantom. Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τον θάνατο του άλλου συνεταίρου του Royce, του Charles Rolls, o oποίος μόλις στα 32 του χρόνια είχε χάσει τη ζωή του πετώντας το 1910 με το πρώτο μικρό αεροπλάνο που είχε μηχανή, ένα Wright Flyer, των αδερφών Wright. Ο Royce και ο Rolls, πρωτοπόροι και οι δύο στη μηχανική και τις μεταφορές είχαν δημιουργήσει το 1904 την Rolls-Royce Limited, το μεγάλο καμάρι της Βρετανίας στο χώρο των αυτοκινήτων και βέβαια των μηχανών κάθε είδους.
92 χρόνια ακριβώς από την πρώτη εκείνη Phantom, η Rolls-Royce παρουσίασε την Πέμπτη 27 Ιουλίου στο Λονδίνο την Phantom 8ης γενιάς. Η βρετανική βιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων παρέδωσε στο κοινό την ανανεωμένη ναυαρχίδα της, 14 χρόνια μετά την 7ης γενιάς Phantom, την οποία λάνσαρε το 2003, την πρώτη κάτω από τα στέγη της BMW. Η Phantom VIII, εφοδιασμένη με το νέο κινητήρα V12, 6.750 κυβικών διπλού turbo (αποδίδει 571 PS και 91,7 kgm από τις 1.700 rpm) χρειάστηκε 6 ολόκληρα χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί και το αποτέλεσμα κόβει πραγματικά την ανάσα. Καθώς η Phantom είναι ευρέως αποδεκτή ως το πιο πολυτελές αυτοκίνητο στον κόσμο, η όγδοη γενιά της καθίσταται εκ νέου το σημείο αναφοράς για την πολυτέλεια, αποκαλούμενη και «Architecture of Luxury».
Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ακόμα πιο ελαφρύ από τις προηγούμενες Phantom, ακόμα πιο άκαμπτo κατά 30%, με εξ’ ολοκλήρου αλουμινένια πλατφόρμα. Όσο για τη μετάδοση φροντίζει ένα αυτόματο 8άρι σασμάν με «δορυφορική βοήθεια» για να διασφαλιστεί ότι πάντα θα είναι επιλεγμένη η ιδανική σχέση. Οι άλλες μηχανολογικές αναβαθμίσεις της νέας Rolls-Royce Phantom 2018 έναντι του προηγούμενου μοντέλου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέο εμπρός άξονα στηριγμένο σε διπλά ψαλίδια και πίσω άξονα στηριγμένο σε ανάρτηση πέντε συνδέσμων, τετραδιεύθυνση και την τελευταία βερσιόν του συστήματος αυτορρυθμιζόμενης αερανάρτησης της εταιρείας: Διά μέσου εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, αντιδρά άμεσα στα δεδομένα του γκαζιού, του τιμονιού και των καμερών που παρακολουθούν την κίνηση του αυτοκινήτου και το πεδίο της.
Rolls-Royce Phantom ενσωματώνει τεχνολογικές αναβαθμίσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, ενός «βοηθού εγρήγορσης» εντοπίζοντας την κόπωση του οδηγού, ένα εφεδρικό τετρακάμερο σύστημα βιντεοσκόπησης 360ο, σύστημα νυχτερινής όρασης και νυχτερινής βοήθειας, ενεργό cruise control, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, σύστημα εντοπισμού κάθετης κυκλοφορίας, σύστημα ανίχνευσης πεζών, σύστημα διατήρησης λωρίδας, μεγάλο head-up display, wifi hotspot και σύνδεση στο ίντερνετ.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της νέας Phantom, είναι ο τρόπος με τον οποίον η Rolls-Royce μετέτρεψε το ταμπλό του οχήματος, από έναν άδειο χώρο σε γκαλερί τέχνης και μάλιστα ανάλογα με τα γούστα του ιδιοκτήτη. Πιο συγκεκριμένα, περά από την πλευρά του οδηγού, που περιέχει τα όργανα, αυτή του συνοδηγού μπορεί να διακοσμηθεί ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Έτσι, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιον αγαπημένο τους καλλιτέχνη η διακοσμητή για να συνεργαστεί με τη Rolls-Royce για τη δημιουργία ενός μοναδικού έργου, το οποίο θα τοποθετηθεί στο ταμπλό του αυτοκινήτου τους. Σε περίπτωση που δεν αρέσει η τέχνη, o ιδιοκτήτης μπορεί πάντα να επενδύσει το ταμπλό με συμβατικά υλικά, όπως το μετάξι, το ξύλο, το μέταλλο ή το δέρμα. Αλλά αν κάποιος πρόκειται να αγοράσει μια Rolls-Royce, δεν θα ήταν κακό να κάνει και ορισμένες υπερβολές.
Η RR υπογραμμίζει επίσης ότι η Phantom είναι «το πιο αθόρυβο αυτοκίνητο με μοτέρ στον κόσμο», με περισσότερα από 130 kg ηχομονωτικά και αντιθορυβικά υλικά, και ειδικά λάστιχα «Silent-Seal» με στρώμα αφρού που κατεβάζουν κατά εννέα ντεσιμπέλ θόρυβο του τροχασμού, ουσιαστικά απαλείφοντάς τον το θόρυβο του τροχασμού τους.
Τέλος, όσον αφορά τη τιμή της, αν και η εταιρεία δεν την ανακοίνωσε, πιστεύεται ότι θα κινηθεί κοντά στα $450,000 (£340,000), όταν βέβαια περάσει και επίσημα στην γραμμή παραγωγής, στα τέλη του 2017.

No comments:

Post a Comment