Sunday, July 2, 2017

BULGARI OCTO FINISSIMO TOURBILLON 
MONETE & MONETE PENDANT WATCH

Μέγας Αλέξανδρος και Άγιος Κωνσταντίνος στα luxurious ρολόγια του Bulgari

Aρχαία νομίσματα από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Περσία «κρύβουν» αριστοτεχνικά τους περίπλοκους μηχανισμούς τους

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Bulgari. O διάσημος ιταλικός οίκος με τις ελληνικές ρίζες, που το σημερινό του κομμάτι -των ρολογιών- ανήκει σε ελβετική πλέον εταιρεία (Bulgari Haute Horlogerie S), παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Σιγκαπούρη δύο νέα πολυτελή ρολόγια, σύμβολα μεγαλοπρέπειας και ακρίβειας. Πρόκειται για τα Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Monete και Bulgari Monete Pendant Watch, τα οποία συμβολίζουν την ταύτιση και τον σεβασμό του οίκου στην αρχαιότητα και στη «Μητέρα Ρώμη». Τα δύο αριστοτεχνικά ρολόγια χαρακτηρίζονται από τον τρόπο που καλύπτεται το καντράν τους και αποτελούν μέρος της ανανεωμένης, ιστορικής συλλογής Monete, μιας σειράς που πάει το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω, στις ρίζες της φίρμας, τότε που η Bulgari χρησιμοποιούσε -θαυμαστής τέχνης- αρχαία νομίσματα από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Περσία για κάποιες από τις πολύ σημαντικές και ιστορικές -υψηλής κοσμητοποίας- συλλογές της (ήταν ο πρώτος Οίκος και συχνά-πυκνά ανανεώνει τη συγκεκριμένη συλλογή).
Για τον Bulgari, τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα με τις μορφές αυτοκρατόρων και ηγετών στις συλλογές του συμβόλιζαν πάντα κάτι περισσότερο και οι επιλογές της φίρμας δεν περιορίζονταν μόνο στην αισθητική. Κάθε τέτοιος μικρός θησαυρός είχε τη δική του ιστορική αξία και η ιταλική εταιρεία δεν «ανακάτευε» ποτέ τα νομίσματα, δίνοντας την αίσθηση της εκμετάλλευσης, με την κακή έννοια, των πολύτιμων αντικειμένων. Με την προσοχή που έδειχνε πάντα στις δημιουργίες του, της συλλογής Monete, ο Bulgari κατέκτησε τον σεβασμό της αγοράς, ενώ πολλές φορές ταυτίστηκε με την ιστορικότητα και την αξία των συγκεκριμένων δημιουργιών.
Σήμερα, γυρνώντας το χρόνο ξανά πίσω, σχεδόν δύο αιώνες, για το Octo Finissimo Tourbillon Monete ο οίκος χρησιμοποιεί ένα αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα με τη μορφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του αυτοκράτορα της Ρώμης από το 306 έως το 337 μ.Χ., τον οποίο η Ρωμαϊκή Σύγκλητος θεοποίησε, η ιστορία τον ονόμασε Μέγα και η ορθόδοξη εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και ισαπόστολο. Με έναν μηχανισμό που ανοίγει πιέζοντας την κορώνα του ρολογιού, το νόμισμα παραμερίζεται αριστουργηματικά και αποκαλύπτεται το καντράν με γυμνό τον περίφημο μηχανισμό tourbillon, τον λεπτότερο παγκοσμίως, άριστο δείγμα υψηλής ωρολογοποίας. Επιπλέον, το οκτάγωνο σχήμα που έχει δοθεί στην κάσα του ρολογιού συνδέεται με το οκτάγωνο σχήμα που έδωσε στην οροφή της περίφημης Βασιλικής του Μαξεντίου ο Μεγάλος Κωνσταντίνος που ολοκληρώθηκε στη Ρώμη, με τις διαταγές του ιδίου, το 312 μ.Χ.
Το Octo Monete Pendant Watch είναι το γυναικείο ρολόι της έκδοσης, το οποίο ακολουθεί τα ίδια -υψηλής αισθητικής- μονοπάτια. Εδώ όμως, αντί για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, στο κάλυμμα του ρολογιού είναι ένα αρχαίο τετράδραχμο με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του σπουδαίου Μακεδόνα βασιλιά που κατέκτησε τον μισό τότε γνωστό κόσμο φτάνοντας μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Ο καταπληκτικός γυμνός μηχανισμός tourbillon είναι και εδώ επίσης προστατευμένος από μια οκταγώνου σχήματος -αλλά 18 καρατίων χρυσή- κάσα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση είναι διακοσμημένη από ένα καταπληκτικό σετ από διαμάντια και ρουμπίνια. Το κρεμαστό κόσμημα-ρολόι διατίθεται με μια χρυσή αλυσίδα 90 εκατοστών, η οποία επίσης είναι διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους, στην ίδια αισθητική με το ρολόι.
Τιμές για τα δύο αυτά αριστουργήματα ηψηλής ωρολογοποίας δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε επίσης πόσα κομμάτια θα διατεθούν στην αγορά.

No comments:

Post a Comment