Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού δέχεται λιγότερους τουρίστες, με τις περουβιανές αρχές να περιορίζουν την πρόσβαση σε αυτό το δημοφιλή προορισμό που όλοι θέλουν να δουν από κοντά μια φορά στη ζωή τους.

Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, το οποίο η Unesco έχει προσθέσει στη λίστα με την Παγκόσμια Κληρονομιά εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά επιτεύγματα που έχουν υπάρξει. Δυστυχώς, όμως, τα πλήθη τουριστών που συρρέουν στα εδάφη του, έχουν αρχίσει και δυσκολεύουν τη συντήρησή του και γι’ αυτό πλέον η τουριστική πρόσβαση στο αξιοθέατο θα είναι αρκετά περιορισμένη, λόγω της φθοράς από τον τουρισμό, κάτι που συμβαίνει σε πολλά αξιοθέατα του κόσμου.
Οι περουβιανές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει ο τουρισμός στην αρχαία αυτή πόλη, έπειτα από πιέσεις της Unesco, η οποία σύμφωνα με τον Guardian, έχει απειλήσει ότι θα προσθέσει το Μάτσου Πίστου στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ξένοι επισκέπτες του μνημείου πρέπει να προσλαμβάνουν έναν επίσημο ξεναγό για να εισέλθουν σε αυτό και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθούν μια από τις τρεις προκαθορισμένες διαδρομές στο συγκρότημα, σύμφωνα με δήλωση από τη Latin American Travel Association. Μέχρι πρόσφατα, οι ξεναγοί συστήνονταν, αλλά δεν ήταν υποχρεωτικοί και οι τουρίστες αφήνονταν να περιπλανιούνται, ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούσαν.

Οι ώρες περιήγησης είναι συγκεκριμένες και οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να παραμείνουν περισσότερο, θα πρέπει να αγοράζουν και νέο εισιτήριο π.χ. και πρωινό (6 π.μ. με 12 μ.μ.) και απογευματινό (12 μ.μ. με 5.30 μ.μ.). Τα νέα μέτρα, όμως, που συστήνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού του Κούσκο, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στην καλύτερη μεταχείριση του μνημείου και την προστασία του.