Friday, April 9, 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

*Δεν είναι δυνατον !Τον υμνο του rock’n’roll και παγκοσμια επιτυχια Rock around the clock να χορευεται ως jive στην τηλεοπτικη εκπομπη Dancing with the stars.
*1900-κουαρτετα τραγουδουσαν τα Σαββατοβραδα στα κουρεια των ΗΠΑ.
*Little Nipper –ο Γαλλος καλλιτεχνης Francois Barraud ζωγραφιζει τον μικρο σκυλο Nipper,που ακουει κατι από το μεγαλο χωνι-μεγαφωνο του γραμμοφωνου και βαπτιζει τον πινακα His Master’s Voice.Ο Emile Berliner τον βλεπει σε μια βιτρινα,τον αγοραζει και τον κατοχυρωνει στην Αγγλια ως εμπορικο σημα για την δισκογραφικη εταιρεια του.
*1901-το Μπροντγουαιη εχει 41 θεατρα,το Λονδινο 39,το Παρισι 24.
*Επιτυχια σημειωνει η «Σερενατα» του Drigo το 1901.
*1580-είναι η χρονια που γεννιουνται δυο τραγουδια που ακουγονται και στις ημερες μας.Στην Γαλλια το Aupres de ma blonde και στην Αγγλια το Greensleeves.Το δευτερο αναφερεται στο εργο του Σαιξπηρ «Οι χαρουμενες κυραδες των Ουινδσωρ»(δευτερη πραξη,σκηνη πρωτη, και πεμπτη πραξη,σκηνη πεμπτη).
*Παιδι-θαυμα από 4 χρονων ο βιρτουοζος του βιολιου κι απ τους καλυτερους βιολιστες του 20ου αιωνα ο Mischa Elman(1891-1967) γεννηθηκε στην Ουκρανια και πεθανε στη Νεα Υορκη.
*Γνωστος ως «Σαμουραι του τραγουδιου» ηταν ο Μεξικανος τραγουδιστης Pedro Vargas(1906-89).Το 1942 εμφανιστηκε στον Λευκο Οικο για τον προεδρο Ρουζβελτ.Μια από τις επιτυχιες του ηταν το Piel canela,δημιουργια του Πορτορικανου Roberto Capo(1922-89),που υπηρξε μελος του Cuarteto Victoria με επικεφαλης τον Rafael Hernandez ,ενώ συνεργαστηκε και με την ορχηστρα Xavier Cugat.
*18 φορες εμφανιστηκε στο παριζιανικο μιουζικ χωλλ «Ολυμπια» η Κατερινα Βαλεντε.Το βιβλιο των ρεκορ Γκιννες την αναγνωριζει ως την πιο επιτυχημενη τραγουδιστρια της Ευρωπης-και με δεδομενο ότι ηχογραφησε πανω από 1350 τραγουδια σε 12 γλωσσες.Ο πατερας της επαιζε ακορντεον,η μητερα της ηταν κλοουν,η ιδια παιζει κιθαρα και ο γιος της Eric van Aro είναι τραγουδιστης.Δυο από τις μεγαλυτερς επιτυχιες της Βαλεντε ηταν διασκευες-I love Paris/Island in the sun.
*Adios Mariquita Linda είναι δημιουργια του Μεξικανου συνθετη-μουσικου Marcos A.Jimenez(1882-1944).
*Γιουροβιζιον 1965.Η Renata Mauro παρουσιαζει από την αιθουσα συναυλιων της RAI στη Ναπολη το φεστιβαλ που συγκεντρωνει 18 χωρες.Για την Αγγλια τραγουδα η Kathy Kirby,για την Αυστρια ο Udo Jurgens,για τη Γαλλια ο Guy Mardel,για την Ιταλια ο Bobby Solo (Se piangi,se ridi) και η Γιοβαννα (8η θεση) ερμηνευει για την Ελβετια Non a jamais sans toi.Η 17χρονη Γαλλιδα France Gall με τη συνθεση του Serge Gainsbourg «Poupee de cire,poupee de son» φερνει το «γκραν πρι» στο Λουξεμβουργο.

No comments:

Post a Comment