*Σε διαγωνισμο νεων ταλεντων –ουτε καν τραγουδιου-εχει μετατραπει το φεστιβαλ της Γιουροβιζιον.Καποτε κάθε χωρα εστελνε ο,τι καλυτερο ειχε για να την εκπροσωπησει και το θεαμα-ακροαμα απευθυνοταν σε ολη την οικογενεια.Σημερα περισσοτερο αφορα τα παιδια νηπιακης η προσχολικης ηλικιας.
*Γιουροβιζιον 1960-Αυξανονται σε 13 οι χωρες που συμμετεχουν στον διαγωνισμο.Το Royal Festival Hall του Λονδινου φιλοξενει την εκδηλωση.Ο Francois Deguelt εκπροσωπει την Γαλλια,η Ανιτα Τραβερσι την Ελβετια,ο Renato Rascel την Ιταλια με το Romantica.Το βραβειο πηγαινει στην 18χρονη Jacqueline Boyer που τραγουδα για λογαριασμο της Γαλλιας το Tom Pillibi.Διευθυντης της ορχηστρας ο Franck Pourcel.
*Τι εγιναν τα παλια μηχανηματα από το εργοστασιο της «Κολουμπια» που κατεδαφιστηκε;Το κτιριο ειχε αγορασει ο Μακης Ματσας,ο οποιος επροκειτο να δημιουργησει ιδρυμα-μουσειο εκει που θα εφερε το ονομα του πατερα του Μινωα Ματσα.
*Για οσους παρουσιαζουν ελληνικο ρεπερτοριο στο ραδιοφωνο η ενδιαφερονται για την ιστορια της ελληνικης μουσικης συνιστουμε τα βιβλια του Κωστα Μυλωνα που αναφερονται στην «Ιστορια του ελληνικου τραγουδιου».Ο πρωτος τομος καλυπτει την περιοδο 1824-1960,ο δευτερος από 1960-70,ο τριτος από 1970-80 και ο τεταρτος από το 1870-1980.Συμπληρωματικα σ’αυτά είναι τα «Μουσικη και κινηματογραφος» και «Η μουσικη στον ελληνικο κινηματογραφο».Ολα εκδοσεις «Κεδρος».
*Επιτυχιες στην Γαλλια το 1962:J’entends siffler le train-Richard Anthony/Un premier amour-Isabelle Aubret/Jolie petite Sheila-Lucky Blondo/Belles,belles,belles-Claude Francois/L’idole des jeunes-Johnny Hallyday/Dominique-Soeur Sourire.
*Μουσικη ορολογια:
κονσερτο γκροσσο-Δημιουργημα της εποχης μπαροκ.Ενοργανη συνθεση με πολλα μερη οπου τα σολο οργανα εναλλασσονται με την ορχηστρα δημιουργωντας ένα αλλοτε αντιφατικο και αλλοτε συμφωνικο διαλογο
κονσερτο-συνθεση για ένα,δυο η τρια σολο οργανα και ορχηστρα που αποτελει την εξελιξη του κονσερτο γκροσσο και εμφανιζεται κυριως με τρια μερη.
Κονσερτινο-μικρο κονσερτο
Κορνο-(κερας κυνηγετικο)-μεταλλικο πνευστο οργανο.
Κουιντετο-συνθεση για πεντε φωνες η οργανα.Τα κουιντετα είναι συνηθως γραμμενα για ένα οργανο και ορχηστρα εγχορδων.Αναλυτικωτερα προκειται για συνθεσεις γραμμενες για κουαρτετα εγχορδων στα οποια εχει προστεθει η βιολα.
No comments:
Post a Comment