Friday, July 14, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-14 ΙΟΥΛΙΟΥ

   1602: γεννιέται στην Αμπρούζα της Ιταλίας ο Ζιλ Μαζαρέν διάσημος Γάλλος πολιτικός και καρδινάλιος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και διάδοχος του καρδινάλιου Ρισελιέ. 

   1789: πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση. 

   1795: "η ""Μασσαλιώτιδα"" υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ." 

   1811: ο Λόρδος Βύρωνας επιστρέφει στην πατρίδα του στη Βρετανία έπειτα από ταξίδια δύο χρόνων στις χώρες της Ευρώπης. 

   1858: γεννιέται η Έμιλι Πάνκχερστ μαχητική Βρετανίδα, που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. 

   1862: γεννιέται στη Βιέννη ο σημαντικότερος Αυστριακός ζωγράφος, o Γκούσταβ Κλιμτ, ιδρυτής του αυστριακού κινήματος αρτ νουβώ. Δημιούργησε ένα ολότελα προσωπικό ύφος συνδυάζοντας το μνημειακό στιλ με στοιχεία διακόσμησης. 

   1868: "γεννιέται η Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας Γερτρούδη Μπελ, η οποία φέρεται να ""εφηύρε"" το Ιράκ, με τη μορφή, που το γνωρίζουμε σήμερα. Η Μπελ λέγεται ότι, έπεισε τον Γουίνστον Τσόρτσιλ να ορίσει τον πρόσφατα εκδιωχθέντα από τη Συρία βασιλιά Φαϊσάλ, ως τον πρώτο βασιλιά του Ιράκ. Η ίδια θεωρείται ότι σχεδίασε στην ουσία τα σύνορα της χώρας τα οποία συμπεριλάμβαναν τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιφέρειες της πρώην Μεσοποταμίας. Κάποιοι μάλιστα την αποκάλεσαν ως ""μη εστεμμένη βασίλισσα του Ιράκ""." 

   1881: ο θρυλικός παράνομος Μπιλι δε Κιντ, κατά κόσμον Ουίλιαμ Μπόνεϊ, πέφτει νεκρός από τα πυρά του σερίφη Πατ Γκάρετ στο Οχυρό Σάμνερ, στο Νέο Μεξικό. 

   1881: ο Ρίνγκο Σταρ ο διαβόητος πιστολέρο-τζέντλεμαν βρίσκεται νεκρός στο φαράγγι Τέρκι Κρικ της Αριζόνα. 

   1901: ανανεώνεται για τέσσερα χρόνια η αγγλοϊαπωνική συμμαχία, η οποία τροποποιείται για να συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ. 

   1904: γεννιέται ο τιμημένος με Νόμπελ Πολωνός συγγραφέας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, ο οποίος θα γλιτώσει από το Ολοκαύτωμα διαφεύγοντας στις ΗΠΑ, όπου θα συνεχίσει να γράφει τις ιστορίες του στην γλώσσα των γίντις. 

   1904: πεθαίνει ο Πολ Κρούγκερ στο Κλάρενς της Ελβετίας, σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ένας από τους επικεφαλής της εξέγερσης των Μπόερς εναντίον της αγγλικής κατοχής του Τράνσβααλ, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος το 1883. 

   1904: σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο πεθαίνει ο Ρώσος δραματουργός ’Αντον Τσέχοφ. 

   1905: η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα. 

   1909: στη Γερμανία, τον παραιτηθέντα καγκελάριο φον Μπίλοφ διαδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών Τέομπαλντ φον Μπέτμαν-Χόλβεγκ. 

   1910: πεθαίνει ο Γάλλος χορογράφος Μαριούς Πετιπά. 

   1912: "γεννιέται στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ ο Γούντι Γκάθρι ο θρυλικός τραγουδιστής της φολκ, ο οποίος επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους του καλλιτέχνες μεταξύ αυτών και ο Μπομπ Ντίλαν. Σε αυτόν αποδίδονται μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Αμερικής, με γνωστότερο ίσως το ""This Land Is Your Land"", που έγραψε το 1945." 

   1912: "γεννιέται στον Καναδά ο φορμαλιστής θεωρητικός της λογοτεχνίας Νόρθροπ Φράι, ο οποίος στο έργο του ""Η ανατομία της κριτικής"" παρουσίασε μερικά οικουμενικά ""γένη"" και ""τύπους"" για την οργάνωση ολόκληρου του λογοτεχνικού σώματος." 

   1916: γεννιέται στο Παλέρμο η Ιταλίδα μυθιστοριογράφος Νατάλια Γκίνσμπουργκ. 

   1918: "γεννιέται ο Αρθουρ Λόρενς, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και παραγωγός του Μπρόντγουέι. Σε δικά το βιβλίο βασίστηκε η συγγραφή του γνωστού μιούζικαλ ""Γουέστ Σάιντ Στόρι""." 

   1918: γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. 

   1919: γεννιέται στην Πάρμα ο Ιταλός ηθοποιός Λίνο Βεντούρα. 

   1919: οι ΗΠΑ αποκαθιστούν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Γερμανία. 

   1926: γεννιέται στις ΗΠΑ ο ηθοποιός Χάρι Ντιν Στάντον, από τους πλέον περιζήτητους καρατερίστες του Χόλιγουντ. 

   1933: ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί. 

   1938: ο Βρετανός μαιτρ των ταινιών τρόμου ’Αλφρεντ Χίτσκοκ υπογράφει συμβόλαιο με τον Αμερικανό μεγαλοπαραγωγό Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ προκείμενου να συνεχίσει τη σκηνοθετική σταδιοδρομία του στο Χόλιγουντ. 

   1940: ο συνταγματάρχης Μπατίστα αξιώνει την Προεδρία της Κούβας. 

   1942: το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζητά την αποχώρηση των Βρετανών. 

   1943: σκοτώνεται στην Ιταλία, στη μάχη του Σαν Πιέτρο ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Οουενς στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που είχε σταλεί στην πρώτη γραμμή σαν τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς. 

   1945: η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία. 

   1949: οι κάτοικοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τη πιθανή επανεγκατάσταση των Ιταλών στην πόλη τους. 

   1951: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το Μισούρι των ΗΠΑ, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που σημειώνονται στην περιοχή, οι οποίες αφήνουν 500.000 κατοίκους άστεγους. 

   1951: "το άλογο ""Citation"" γίνεται το πρώτο που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια (1.085.760) σε κέρδη στην καριέρα του όταν κερδίζει το Hollywood Gold Cup στην Καλιφόρνια. Η κούρσα αυτή είναι η πρώτη έγχρωμη μετάδοση του CBS." 

   1952: "ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι και ολοκληρώνονται στις 3 Αυγούστου. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες σε 17 αθλήματα. Για πρώτη φορά παίρνει μέρος η Σοβιετική Ένωση, η οποία όμως αρνείται την διέλευση της φλόγας από τα εδάφη της. Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο εμφανίζεται η Γερμανία. Οι αγώνες ονομάζονται ""Ολυμπιάδα του Εμίλ Ζάτοπεκ"" μιας και ο Ζάτοπεκ και η γυναίκα του Ντάνα κερδίζουν 4 χρυσά μετάλλια. Η Ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με ήττα στο Ελσίνκι από την Ουγγαρία με 38-75." 

   1953: στο Παρίσι, 7 άτομα σκοτώνονται κι άλλα 130 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των βορειοαφρικανών την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της Βαστίλης. 

   1958: ο στρατός υπό τον στρατηγό Κασέμ ανατρέπει τη μοναρχία στο Ιράκ και σκοτώνει τον βασιλιά Φαϊζάλ. Ανάμεσα στους κινηματίες και ο συνταγματάρχης Σαντάμ Χουσεϊν. 

   1958: το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημικό εξερευνητικό όχημα Mariner 4 προσεγγίζει τον ’Αρη και μεταβιβάζει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες από τον γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. 

   1965: ο δορυφόρος Mariner 4, που είχε εκτοξευτεί το 1964, στέλνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον ’Αρη. 

   1967: ο Έντι Μάθους των Huston Astros κάνει το 500ό του home run. 

   1968: πεθαίνει, σε ηλικία 61 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής Ηλίας Τσιριμώκος. 

   1970: στο Ιράν, 26 άτομα οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

   1971: έκρηξη, χωρίς θύματα, σημειώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο κέντρο της Αθήνας. 

   1972: εννέα είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις του βρετανικού στρατού με τον IRA, στη Βόρεια Ιρλανδία. 

   1984: στη Νέα Ζηλανδία, το Εργατικό Κόμμα σημειώνει σαρωτική νίκη στις εκλογές. 

   1989: ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. 

   1990: "μετά το ""πράσινο φως"" της ’Αγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς." 

   1991: στο Παρίσι, 300 Κούρδοι αρχίζουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική πολιτική σε βάρος των ομοεθνών τους. 

   1992: δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες. 

   1993: ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν. 

   1993: στο Μόσταρ της Βοσνίας, 12.000 μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τους Κροάτες. 

   1993: στο Τατζικιστάν, 26 Ρώσοι συνοροφρουροί, έξι αστυνομικοί και 200 άμαχοι σκοτώνονται από επίθεση ένοπλων ισλαμιστών. 

   1994: ΗΠΑ και ΟΗΕ κάνουν διάβημα στην Τουρκία για να αρθούν τα εμπόδια που προβάλλει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς στη διέλευση προς τα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα η αποστολή της UNFICYP. 

   1995: στη Γαλλία, την αμετάκλητη απόφασή του για την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, εκφράζει ο Πρόεδρος Σιράκ. 

   1995: Τουρκία και Σκόπια υπογράφουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας 20ετούς διάρκειας, που προβλέπει ότι, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τους δύο συμβαλλόμενους, ο άλλος δεν θα πρέπει να υποστηρίξει τον επιτιθέμενο. 

   1996: στο ρωσικό ποταμό Βόλγα διαρρέουν τρεις τόνοι χημικού οξέος από εργοστάσιο κοντά στην πόλη Τσεμπόσκαρι. 

   1997: στην Αλβανία, το 66,7% τάσσεται εναντίον της μοναρχίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. 

   1998: ο Μαροκινός Χικάμ ελ Γκερούχ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500μ με 3.26 στη Ρώμη. 

   2001: η ΔΟΕ αποφασίζει να αναθέσει στο Πεκίνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. 

   2004: "μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο ""Africa One"", βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Πέντε ναυτικοί, τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται. Στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές επτά υπόπτων, ενώ δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά." 

No comments:

Post a Comment