Monday, July 10, 2017

Ρώσοι δημοσιογράφοι στην Μακεδονία, στην Θεσσαλονίκη :  «Εδώ η ζωή ξεφαντώνει…»

Με τις γεύσεις ,την ιστορία και τα μνημεία της η Θεσσαλονίκη «κατακτά» Ρώσους τουρίστες, όπως δείχνουν εκτενή αφιερώματα μεγάλων ενημερωτικών ιστοσελίδων της Ρωσίας.

Οι δημοσιογράφοι , Alexander Sidorov αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας ενημερωτικού-πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου lenta.ru, με εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα και Natalia Staroverova ,επικεφαλής της ιστοσελίδας rambler.travel με χιλιάδες επισκέπτες το μήνα, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό συμμετέχοντας μαζί με άλλους συναδέλφους τους στο press trip που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο του ΕΟΤ Ρωσίας. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές.

Στην ανάρτησή του μάλιστα (https://lenta.ru/articles/2017/06/09/macedonia/) με τίτλο «Ζήσε με τον τρόπο των Μακεδόνων -Ταξίδι στην Γη  πολεμιστών, Θεών, μοναχών και απολαύσεων» ο Ρώσος δημοσιογράφος της ενημερωτικής ιστοσελίδας lentra.ru ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι πρόκειται «για την Ελληνική Μακεδονία  που δεν πρέπει να συγχέεται με οποιοδήποτε μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας που φέρει το ίδιο όνομα».

«Στην Ελλάδα κάθε πέτρα  είναι βυθισμένη στην ιστορία. Φαίνεται πώς αν βάλεις το αυτί σου στο έδαφος, σίγουρα θα ακούσεις κάτι απίστευτο για τους θεούς και τους ήρωες, τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και το μίσος. Ωστόσο, σε αυτή τη φοβερή χώρα το απόμακρο και πολύπλοκο παρελθόν είναι στενά συνδεδεμένο με το ζωτικό παρόν. Το (site)“Lenta.ru” έχει πειστεί για αυτά επισκεπτόμενο τη Μακεδονία…» γράφει ο κ Sidorov. Για την Θεσσαλονίκη ειδικά ανάμεσα στα άλλα- σημειώνει ότι «…είναι μια όμορφη και ισχυρή πόλη με λιμάνι.Εδώ η ζωή ποικίλει, προσθέτει. Μαζί με τους ήχους της μουσικής, το αεράκι της θάλασσας φέρνει αρώματα ψητών ψαριών, μπουγάτσα και καφέ από παντού. Σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ανθρώπους και ιστορίες…».

Η ταξιδιωτική περιήγηση του συντάκτη συνδέει τις γεύσεις της Μακεδονίτικης κουζίνας με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη (το συγκεκριμένο press trip του ΟΤΘ είχε συμπεριλάβει ξενάγηση και στα αρχαία Στάγειρα), την Βεργίνα και τον Μανόλη Ανδρόνικο κάνοντας αναφορά ακόμη και στον ποταμό Βαφύρα(!) που διασχίζει το αρχαίο Δίον.

Στο αντίστοιχο δημοσίευμα https://travel.rambler.ru/article/3263/  η Ρωσίδα δημοσιογράφος Natalia Staroverova προσκαλεί και συστήνει στους συμπατριώτες της τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων περιοχών  που επισκέφθηκε στη Β. Ελλάδα η ομάδα των Ρώσων δημοσιογράφων (Μετέωρα,Καλαμπάκα-Λάρισα) με 30 συνολικά φωτογραφίες! Είναι φανερό ότι οι παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης και το χρώμα τους, η μπουγάτσα, το κουλούρι, τα ψάρια, τα ελληνικά πιάτα, κάστρα και τείχη στην Άνω Πόλη , η ζωή στην Θεσσαλονίκη, η θάλασσά της, ο Αριστοτέλης και τα αρχαία Στάγειρα, είναι αυτά που «σφράγισαν» το ταξίδι της δημοσιογράφου και των άλλων συναδέλφων της στην Μακεδονία.

No comments:

Post a Comment