Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017


Αυτά τα 18 εστιατόρια ψηφίστηκαν ως τα καλύτερα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Β. Ελλάδα

1
Σε μια λαμπρή τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε  στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ανακοινώθηκαν τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας τα οποία ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας. Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική μέτρησαν 15 βραβευμένα εστιατόρια σε όλες τις κατηγορίες.
Οι κριτές ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε ευχάριστες εκπλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα. Πρώτο ανακηρύχτηκε το εστιατόριο Funky Gourmet στον Κεραμεικό, το εστιατόριο που στεγάζει τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, όπου με καλοδουλεμένα conceptual μενού συστήνουν το μοντέρνο προφίλ της ελληνικής γαστρονομίας. Από την parallaxi ψήφισε ο Γιώργος Τούλας.
Ανάμεσα στα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2017, βραβεύσεις απέσπασαν τόσο gourmet όσο και casual εστιατόρια από κάθε γωνιά της χώρας: από το Funky Gourmet, το Varoulko Seaside και το Botrini’s, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και το Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης, το Θαλασσάκι της Τήνου, το Omega3 της Σίφνου, το Μεζέν του Βόλου και τον Θωμά του Σκλήθρου Φλώρινας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από τους επώνυμους foodies της εκατονταμελούς κριτικής επιτροπής ενώ τη λαμπρή βραδιά παρουσίασαν σε «αντίστροφη μέτρηση» η Madame Ginger και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. Σημειώνουμε ότι τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies: πλουραλιστική και δημοκρατική, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου. Τα βραβεία διοργάνωσε το Hotel & Restaurant της Boussias Communications.
H λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη
Μαύρη ΘάλασσαΤο εστιατόριο που έχει αφήσει την δική του ιστορία κυριολεκτικά στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί και καταφέρνει να θεωρείται σταθερά από το 1926 ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της συμπρωτεύουσας. Η ιστορία του ξεκίνησε στην Τούμπα αλλά πλέον το βρίσκουμε στην Καλαμαριά. Η μεταφορά του εστιατορίου δεν αλλοίωσε σε τίποτα το πνεύμα, την φιλοσοφία του και τελικώς στην πράξη, το γευστικό του αποτέλεσμα.
13239394_1207123872631277_3541815237994747056_n
Κεντρικός γνώμονας της Μαύρης Θάλασσας ήταν ανέκαθεν η απλότητα. Μπορεί η απλότητα να μεταφράζεται κυριολεκτικά σε αληθινές γεύσεις θαλασσινών και ψαριών που μαγεύουν ουρανίσκους και προκαλούν επιφωνήματα; Στην Μαύρη Θάλασσα μπορεί. Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομία της και αν όχι σίγουρα προέρχονται από κάποια περιοχή εντός συνόρων. Όταν επισκεφθείτε την Μαύρη Θάλασσα ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών για ψαράκι, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε αχνιστά, λευκό ταραμά, πολίτικη λακέρδα, γαριδομακαρονάδα και καρπάτσιο μπαρμπούνι. Στα πολύ θετικά του εστιατορίου, εκτός της άψογης εξυπηρέτησης, ο πληρέστατος κατάλογος με δεκάδες ετικέτες κρασιού αλλά και η αισθητική του χώρου.
*Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, 2310 932 542
Duck private cheffing 
duck_0.jpg
Ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στην άνοιξη του 2015, στη μέση του πουθενά. Κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει το talk of the town της χρονιάς. Βρίσκεται σε έναν παράδρομο του δρόμου της Χαλκιδικής, ο οποίος ξεκινά από το ύψος του Nodo. Καθώς πλησιάζεις περίπου ένα χιλιόμετρο μετά, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και σε ένα κοπάδι αγριεμένων σκυλιών, ένα μικρό φωτισμένο όμορφα κτίσμα με γυάλινες προσόψεις σου φανερώνει το Duck. To εσωτερικό του μοιάζει με σπίτι, ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι με ένα βάζο λουλούδια δεσπόζει και δίπλα ακριβώς μπροστά στα μάτια σου ένας τετράγωνος πάγκος γέματος πιατικά, σερβίτσια και μπουκαλάκια παντός είδους. Και μια κουζίνα. Εκεί μπροστά στα μάτια σου. Εκεί ακριβώς που τρεις γυναίκες παρασκευάζουν ότι έχει η κάρτα της ημέρας. Τάλιατες, Rib Eye, παϊδάκια, μπιστέκες. Και σαλάτες με φρεσκοβρασμένα λαχανικά και κριθαρώτα και ριζότα που μοσκοβολούσαν λάδι τρούφας και φρέσκια ντομάτα. Οι τιμές του φλερτάρουν με την παλιά εποχή, του life style προσπαθώντας να ισορροπήσουν στο σήμερα, οι σαράντα όλες και όλες καρέκλες του όμως που γεμίζουν ασφυκτικά κάθε βράδυ το κάνουν περιζήτητο.
 *Duck, Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ 231 551 9333
ιγγλις
Εκατό και πλέον χρόνων η ιστορική ταβέρνα της Άνω Πόλης με εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες και μια σύγχρονη εκδοχή των πιο παλιών συνταγών, προϊόντα ελληνικής παραγωγής, κρέατα εμπιστοσύνης, λαχανικά εποχής και αρωματικά βοτάνια από τις γλάστρες τους φλερτάρωντας με την Ανατολή.
*Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, 2313011967
folia4
Συνεχίζει στο σήμερα την παράδοση μιας κλασικής ταβέρνας, προσαρμοσμένης στο τώρα. Μια σειρά από υπέροχα τοπικά προϊόντα, αυθεντικής ονομασίας και προέλευσης, από παραγωγούς σε όλη τη χώρα μαγειρεμένα με έναν εντελώς ιδιαίτερο και πειραματικό τρόπο, που συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές από όλη την επικράτεια με μοντέρνες πινελιές.
*Αριστομένους 4, 2310960383
Clochard
Το clochard έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου. Από το 1979 το εστιατόριο γίνεται στέκι επώνυμων θαμώνων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο όλης της χώρας.
Η κουζίνα του Clochard ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή, την ανατολίτικη και τη διεθνή, σύγχρονη κουζίνα. Τα εξαίσια πιάτα με τα ολόφρεσκα προϊόντα και τις «σπιτικές» συνταγές, άψογα εκτελεσμένες με ιδιαίτερο μεράκι και φαντασία ενώ η πλούσια κάβα του αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό μιας γαστριμαργικής απόλαυσης. Το μενού καθορίζεται ανάλογα με τις πρώτες ύλες της κάθε εποχής, ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και περιλαμβάνει γεύσεις ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, χρησιμοποιώντας πάντοτε αγνά υλικά εξαιρετικής ποιότητας. Το 2014, με τη νέα λειτουργία του Clochard ως Bar – Restaurant, το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ + ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μέσα από σύγχρονους σχεδιαστικούς χειρισμούς, έδωσε μια νέα πνοή φρεσκάδας και ανανέωσης, ώστε ο χώρος να ανταποκριθεί στη νέα λειτουργία του.
*Προξένου Κορομηλά 4, 54623 Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 239805
Alfredo ‘s grand dining
7 Θάλασσες 
Ένα υπέροχο ταξίδι γευστικών απολαύσεων σε ένα εστιατόριο θαλασσινών που κατέχει επάξια την κορυφαία θέση στην κατηγορία του αφού οι υψηλές γαστρονομικές δημιουργίες, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η ανάδειξη των φρεσκάδας των πρώτων υλών με σεβασμό πάντα στη μαγειρική σοφία της Μεσογείου έρχονται να δέσουν με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα ενός χώρου που σε μεταφέρει σε ένα ατελείωτο ταξίδι γεύσεων, συνδυάζοντας το εκλεπτυσμένο μενού με υπέροχα ορεκτικά και μία ενημερωμένη κάβα.
*Καλαποθάκη 8-10, Τηλ: 2310-233173
Local
Aτμόσφαιρα οικεία, γεύσεις φροντισμένες, εκλεκτές λιχουδιές από όλη την Ελλάδα. Εκεί απολαμβάνεις όποιο από τα πολύτιμα δώρα του βορειολλαδίτικου αμπελώνα, κάνεις κέφι.
Μια ψηλοτάβανη αίθουσα με ξύλινα έπιπλα και υπέροχα δάπεδα που θυμίζουν μια άλλη εποχή, φως φυσικό, ένας τοίχος αφιερωμένος στον οίνο, μια ομάδα αφοσιωμένη στην καλή εξυπηρέτηση και μια ζεστή τραπεζαρία για συνεργάτες ή καλές παρέες μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα του κάτω ορόφου είναι η νέα πρόταση του Local Thessaloniki. Μια σειρά τραπεζάκια έξω είνια η άλη σου επιλογή για το καλοκαίρι.
 *Παλαιών Πατρών Γερμανού 17, τηλ. 6948 654 622  ή εναλλακτικά στο 2310 223 307
Το «Σέμπρικο» εστιατόριο που άνοιξε το 2012 μια παρέα νέων ανθρώπων, περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τοπικά και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις. Πατροπαράδοτες κι αυθεντικές γεύσεις. Σήμερα έχει αφήσει το χαρακτηρισμό του Συνεταιριστικού και την διεύθυνση έχει αναλάβει ένας εκ των πρώτων ιδρυτών, ο κ. Χρηστίδης διατηρώντας τις γεύσεις και την ποιότητα που αγαπήσαμε όλοι.
*Σέμπρικο, Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 557513
Η Μούργα
Ο πρώην γνωστός “Πεζόδρομος” μεταμορφώθηκε στην πλέον αγαπημένη “Μούργα” και σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο με την ίδια ομάδα και ένα καλοφτιαγμένο μενού, σερβίρει μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα θαλασσινών στην πόλη. Τα φρέσκα ψάρια μπλέκουν σε συνδυασμούς μοναδικούς με συστατικά που τα αναδεικνύουν. Έτσι ο ξιφίας συναντάει το σπανάκι και οι καραβίδες τα πυρωμένα τηγάνια σε εξαιρετικό ελαιόλαδο. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την “τηγανιά ξιφία” και οποσδήποτε ζητήστε την μουστάρδα μούστου να συνοδέψει κάποιο πιάτο σας. Πρόκειται για πιάτα απευθείας από την ποθητή γαστρονομική “κόλαση”.
Εικόνα από την σελίδα της Μούργα στο Facebook: Χρυσούλα Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου
Εικόνα από την σελίδα της Μούργα στο Facebook: Χρυσούλα Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου
*Η Μούργα, Χριστόπουλου 12, 2310 268 826
Οψοποιών Μαγγανείαι
Το όνομα σημαίνει Μαγείρων Μαγείες. Η Ντίνα και ο Δημήτρης έφτιαξαν ένα εστιατόριο  δίνοντας βάση στην Μεσογειακή κουζίνα αφιέρωσαν όλη τους την τέχνη και την δημιουργία για να δώσουν στους πελάτες τους  πρωτόγνωρες γευστικές απολαύσεις . Ένα μίνι εστιατόριο κρυμμένο σε ένα στενάκι με έξοδο στην Παραλία και μια κουζίνα που σε αφήνει έκπληκτο. Δύσκολα βρίσκεις τραπέζι εκεί γι΄αυτο φρόντισε για κράτηση.
*Αιμιλίου Ριάδη 5 , Τηλ: 2310 889 699, ΔΕΥΤΕΡΑ: Κλειστά. TΡΙΤΗ – ΠΑΡΑΚΕΥΗ 14:00 – 00:00 . ΣΑΒΒΑΤΟ 13:00 – 00:00 . ΚΥΡΙΑΚΗ 14:00- 17:30

Στη Χαλκιδική

Ντομάτα Sani Resort
Είναι ένα από τα 25 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, σύμφωνα με το αγγλικό Conde Nast Traveller, και ο σεφ της, Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας από τους πέντε πιο δημιουργικούς Έλληνες σεφ, σύμφωνα με τα ελληνικά γαστρονομικά κριτήρια. Στην Ντομάτα, σαν σύγχρονος μάγος, ο Καραμολέγκος καινοτομεί γευστικά, με σεβασμό στην παράδοση και το βλέμμα στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, στο μενού του συμπεριλαμβάνει και πιάτα τα οποία υμνούν την επιστροφή στις αξίες του υγιεινού φαγητού.
*Sani Resort, κασσλανδρα – Χαλκιδική, Ώρες λειτουργίας: 13:00 – 23:00 (Κράτηση απαραίτητη), τηλ. 23740 99500

Μπουκαδούρα
Πάνω στη θάλασσα στην Ακτή Ελιάς, στη Νικήτη, η κ. Γιώτα προτείνει μια σειρά πιάτων με τέχνη και αέρινη γεύση αλλά κι έντονα­ τα χαρακτηριστικά της παράδοσης. Παράλληλα όμως προτείνει και μια μοναδική συλλογή από ενδιαφέροντα, πρωτότυπα λικέρ αλλά και τουρσιά. Ιδανικός τόπος για να δοκιμάσεις άψογη ελληνική κουζίνα και να απολαύσεις καλούδια που δεν συναντάς εύκολα. Ψάρια ελληνική κουζίνα πανω από την θάλασσα με άψογη θέα.

*Νικήτη, Ακτή Ελιάς, τηλ. 6944547239
Anassa
Η Έλενα και ο Νίκος προέρχονται από μια οικογένεια με παράδοση τριών γενεών στην εστίαση και στη θάλασσα. Στην αυθεντική και ξεχωριστή μαγειρική, που ξεκινά από το καφενείο του παππού τους στη Φούρκα, με τη μυστική συνταγή της κακαβιάς που ακόμα μαγειρεύουν, συνεχίζεται στο εστιατόριο του πατέρα τους που συζητούσε όλη η Χαλκιδική στα χρόνια του ογδόντα, αφού ανέβαζε ψηλά τον πήχη χάρη στα ολόφρεσκα ψάρια που ο ίδιος ψάρευε και συνεχίζει να ψαρεύει και τέλος στη δική τους απόφαση να ανοίξουν το 2004 την περίφημη Anassa στη Φούρκα, τον ορισμό του εστιατορίου-προορισμού στην Χαλκιδική.
* Φούρκα, Χαλκιδική το καλοκαίρι και τον  Χειμώνα – ΘεσσαλονίκηΤηλ.: 23740 430-26, 6977 83-59-46

Στην υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα

Κοντοσώρος – Ξινό Νερό
11046912_10153719518169358_1896589505446720831_n
Το χωριό Ξινό Νερό στη Φλώρινα με τους 1.100 κατοίκους, βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 650μ., 30 χιλιόμετρα ΝΑ της Φλώρινας και 5 χιλιόμετρα ΒΔ του Αμυνταίου και είναι γνωστό για τρία πράγματα. Το καρναβάλι του, που οργανώνεται κάθε χρόνο, το φυσικό, μεταλλικό του νερό και τον Κοντοσώρο. Στον λιτό χώρο δεσπόζει το τζάκι, ενώ πίσω στον κήπο υπάρχει ένας πλήρως ενημερωμένος λαχανόκηπος από όπου προέρχονται τα φρέσκα ζαρζαβάτια που χρησιμοποιεί ο κύριος Κοντοσώρος στην κουζίνα του. Στο πέτρινο κελάρι αποθηκεύονται κρασιά από όλα τα τοπικά οινοποιεία και περιλαμβάνονται πάνω από 200 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και πολλές διεθνείς. Από το 2001 λειτουργεί και ξενώνας κτισμένος σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ από το 2008 το εστιατόριο βραβεύεται κάθε χρόνο με το Χρυσό Σκούφο για την Ελληνική Κουζίνα.
Η μαγειρική του Νίκου Κοντοσώρου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα πανάκριβα γκουρμέ εστιατόρια της Αθήνας και του εξωτερικού. Θα προσκυνήσεις από την πρώτη μπουκιά. Στην κουζίνα του οι πιπεριές Φλωρίνης, το σαφράν και τα άγρια μανιτάρια έχουν την τιμητική τους.
Από την πιο απλή ομελέτα με μανιτάρια (που μόλις μάζεψε από το βουνό) μέχρι τα εξαιρετικά ριζότο με άγρια μανιτάρια ή αυτό με τα κολοκυθάκια, το καπνιστό χοιρινό και το ξύσμα λεμονιού. Ο κατάλογος σχετικά μικρός για να μη σε φέρνει σε δύσκολη θέση όταν έρχεται η ώρα της παραγγελίας: Αϊβάρ (πατέ πιπεριάς φλωρίνης, φέτα Φλωρίνης ψητή με κρούστα, μπάτζος (σκληρό, αποβουτυρωμένο τυρί) στα κάρβουνα στα κορυφαία ορεκτικά, μια υπέροχη σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, κάπαρη και αυγό και συνεχίζεις με κανελόνια με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, ψαρονέφρι με φλωρινέτα (τοπικό τυρί) και λιαστή ντομάτα, σουτ μακάλο (τηγανητός μοσχαρίσιος κεφτές περιχυμένος με χυλωμένο ζωμό κότας αρωματισμένο με σαφράν ), ένα τοπικό πιάτο που δεν θα το γευτείτε αλλού, χοιρινό με τραχανά, μαλακό τυρί και αρωματισμένο με τσουμπρίκα (ένα μυρωδικό σαν τη ρίγανη), χοιρινό φιλέτο με κρούστα κόκκινου πιπεριού και γλυκοπατάτα και κεφτεδάκια ζυμωμένα με τραχανά.
*Ξινό Νερό Φλώρινας, 2386081256, 2386081551.
Θωμάς – – Σκλήθρο Φλώρινας
thomas
Το Σκλήθρο (μέχρι το 1927 λεγόταν Ζέλενιτς), που πήρε το όνομά του από τα πανύψηλα σκλήθρα που φυτρώνουν στις όχθες του τοπικού χειμάρρου που χύνεται στη λίμνη Ζάζαρη, είναι χτισμένο στα 680 μ. υψόμετρο, στους πρόποδες του όρους Βίτσι, στο δρόμο προς Καστοριά. Απέχει 51 χλμ. από τη Φλώρινα και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας.
Όμορφο χωριό σε όμορφη τοποθεσία, αλλά έχεις ακόμη ένα λόγο για να πας μέχρι εκεί. Το εστιατόριο του Θωμά που είναι πάνω στο δρόμο που περνά δίπλα απ΄το Σλήθρο.
Το εστιατόριο λειτουργεί από το 1970, ενώ την παράδοση ενός από τα πιο διάσημα εστιατόρια της επαρχίας που μεταμόρφωσε το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής σε γκουρμεδιά εξαιρετικής ποιότητας, συνεχίζουν οι εγγονοί του Θωμά, Βαγγέλης και ο Θωμάς Πασπάλης.
Ξεκίνας με χωριάτικο ψωμί με προζύμι, μανούρι Βλάστης με ντομάτα, κρέμα βαλσάμικου και βασιλικό, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τουρσί, σαλιγκάρια τηγανητά με σκορδοβούτυρο, μανιτάρια γεμιστά και περνάς στα κυρίως πιάτα με βουβάλι (ελιά ) με λιμοντσέλο πάνω σε πουρέ σελινόριζας, κότσι χοιρινό στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου, αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, μάγουλα μοσχαρίσια κοκκινιστά με παπαρδέλες, χοιρινό με πορτοκάλι, μοσχαράκι με μελιτζάνα, ελάφι κοκκινιστό, αγριογούρουνο κρασάτο, μπριζόλα σασέρ κρασάτη, αμελέτητα μόσχου, στρουθοκάμηλο τηγανητή σβησμένη με κρασί και κατσικοκεφτέδες. Για επιδόρπιο σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, κολοκύθα και ντοματάκι του κουταλιού.
*18ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 2386031206.
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω– Λιτόχωρο
γαστροδρομιο
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια στο Λιτόχωρο υπάρχει ένας γκουρμέ προορισμός. Που έγινε γκουρμέ γιατί ο εμπνευστής του δεν περιορίστηκε στη δημιουργία ενός καλού εστιατορίου αλλά το πήγε παραπέρα. Ο Ανδρέας Γάβρης μοιάζει δημιουργικά πεισματάρης και για αυτό πέτυχε. Έκανε ένα κύκλο ζωής πριν επιστρέψει στην πατρίδα του το Λιτόχωρο, στην Πιερία, και ασχοληθεί στα 35 του με τη μαγειρική επαγγελματικά και ξεχωριστά. Μαγείρευε πάντα, όμως όχι με ένα συνηθισμένο τρόπο. Ο τόσο κλισέ και κυρίως παρεξηγημένος πια όρος ‘’πειραγμένη ελληνική κουζίνα’’ εδώ έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Ο σεφ και ιδιοκτήτης αναζήτησε κορυφαία ελληνικά προϊόντα χωρίς να νοιαστεί για την ποικιλία, τριάντα διαφορετικά τυριά το αποδεικνύουν στην κάρτα και άλλα έντεκα εξαιρετικά αλλαντικά. Σύναψε συμφωνίες με κορυφαίους οινοπαραγωγούς προσφέροντας στον πελάτη του τη δυνατότητα να πιει σε ποτήρι περισσότερες από είκοσι ετικέτες, από τις 500 που διαθέτει, κάτι που δεν συναντά κανείς ούτε σε εξειδικευμένο wine bar. Τέλος άρχισε να πειραματίζεται με γεύσεις. Το σπανακόριζο της μαμάς του έδωσε τη θέση του στο μπουραντί, το πιο κλασικό και αιώνιο πιάτο του, ένα θεϊκό ριζότο με τσουκνίδες, μανιτάρια και τρούφα. Μπέρδεψε στην κουζίνα του χορταρικά και λαχανικά ξεχασμένα με θαλασσινά, πάντρεψε τη φακή με ωραίο βουβαλίσιο καβουρμά και σορμπέ πορτοκαλιού, δημιούργησε σαλάτες που σε αφήνουν άφωνο, σπαγγέτι με αυγοτάραχο, φρικασέ θαλασσινών με μάραθο, μαύρο ελληνικό βιολογικό χοίρο, πατέ συκωτάκια πουλιών με γλάσο, πρόσθεσε στον μπακλαβά πλιγούρι και έκανε τα μανιτάρια γλυκό του κουταλιού. Δύσκολα αντιστέκεσαι.
*Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο, τηλ. 23520-21300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου