Monday, June 7, 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

*Με τιτλο La sorella (La matchiche) και με την υπογραφη του Louis Gallini κυκλοφορησε ο μουσικος προγονος του «Στο Ζαππειο μια μερα περιπατουσα» στις ΗΠΑ το 1906 σε τρεις εκτελεσεις,από Victor Orchestra /Arthur Pryor’s Band/Sousa’s Band.Το 1911 απ τον Guido Gialdini,το 1914 από την United States Marine Band και το 1921 από την Orquesta Internacional
*Το 1948 ο Γιωργος Μουζακης συνεργαστηκε με την Εντιθ Πιαφ και το 1956 με την Κατερινα Βαλεντε.
*Η πρωτη εκτελεση της La paloma ,που κυκλοφορησε στην Ιταλια,ηταν με τον Feruccio Giannini.
*Αγαπημενος μας προορισμος για το καλοκαιρι είναι η Λημνος.Ησυχο νησι,φθηνο,με αμμουδιες παντου και πεντακαθαρες θαλασσες,χωρις πολλους τουριστες.Με αεροπλανο από Θεσσαλονικη απεχει περιπου 40 λεπτα.
*Εξαιρετικο σπα που σας συστηνουμε-δοκιμασμενο-είναι το Perle,στο Ακρωτηρι στα Χανια.
*Στην Παραλια της Κατερινης δεσποζει από περυσι το ξενοδοχειακο συγκροτημα Mediterranean,5 αστερων.Πανω στην θαλασσα,με μια υπεροχη αμμουδια.Στην ιδια περιοχη τα beach bar αυξανονται κάθε καλοκαιρι.
*Μεχρι και σε μαθητες στις γυμναστικες επιδειξεις του Δημοτικου τραγουδουσαν καποτε(δεκαετια 50) το «Αγαπης λογια»,που ηχογραφησαν τοτε η Ανθη Ζαχαρατου και ο Μιχαλης Χελιωτης.Προερχεται από την οπερετα του Νικου Χατζηαποστολου «Ερωτευμενοι» του 1939.
*Η πρωτη ηχογραφηση της Lili Marlene στην Ιταλια ηταν από την Lina Termini.
*Ποσοι θυμουνται ακομα το Rico vacilon που σε ρυθμο τσα τσα τσα τραγουδουσε το Trio Avileno;
* Η πρωτη εκτελεση του Brazil στην Βραζιλια αποδιδεται στον Francisco Alves το 1939.Και μετα το τραγουδησαν ολοι.
*Υπολογιζεται ότι η δισκοθηκη της ΕΡΤ περιεχει 130.000 δισκους βινυλιου(ποσοι ,όμως,είναι σε καλη κατασταση και παιζονται;) και 26.000 CD.Οι δισκοι θα ηταν διπλασιοι αν δεν ειχαν κλαπει κατά καιρους από ευκαιριακους και ευνοουμενους παραγωγους-συνεργατες.
*Από το 1961 είναι το Buona sera και από το 1965 το δυσευρετο τραγουδι του Σαρλ Αζναβουρ Isabelle.
*Γλωσσολογικα:medicine=λατινικα medeor από το μεδομαι,μηδομαι=σκεπτομαι,πραττω επιδεξια.Και Μεδω=φροντιζω,μεδεων=προστατης.
*Μουσικη ορολογια:
ραψωδια-ορχηστρικη φαντασια,ευχαριστη σε υφος,με πολλα φολκλορικα στοιχεια που εισηγαγε στην μουσικη ο Βοημιανος συνθετης Τοματσεκ,γραφοντας εξη ραψωδιες για πιανο.
*Ηταν επιτυχιες στην Γαλλια το 1978-79:Femmes,femmes,femmes-Serge Lama/La nostalgie-Leo Ferre/Estelle-Pierre erret/Je vole-Michel Sardou.

No comments:

Post a Comment