Tuesday, June 8, 2010

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το τριήμερο (19,20,21/6), όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις θα φορέσουν τις πιο καλές τους μουσικές, αφού είναι επίσημες προσκεκλημένες στη γιορτή της μουσικής!

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και των Μουσικών για ενδέκατη χρονιά μένει πιστή στο καθιερωμένο ραντεβού της με το κοινό, όπως πάντα δωρεάν και στο γνωστό σημείο: τους δρόμους και τις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη την Ελλάδα! Σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής όχι μόνο επιστρέφει αλλά, σε πείσμα των καιρών, φέτος εξαπλώνεται, αφού ταξιδεύει σε ακόμα περισσότερα σημεία. Μαζί της ταξιδεύουν ήχοι και εικόνες που θα πλημμυρίσουν δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο Βόλος, η Δράμα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Πάρος, το Περιστέρι, η Πάργα, η Πρέβεζα, ο Πύργος, η Ρόδος, οι Σέρρες, η Φιλιππιάδα και τα Χανιά. Στην πολύπαθη Αθήνα, οι σκηνές της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα «ανέβουν» σε όλα τα γνωστά και αγαπημένα κομβικά σημεία της πόλης, όπως οι πλατείες Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Συντάγματος και Ασωμάτων, αλλά και σε νέα σημεία, όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η Πλατεία Βαρνάβα.
Την 21η Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τρεις αξιόλογες ορχήστρες της σύγχρονης σκηνής: τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λωζάννης καθώς και – σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών - τη Simon Bolivar Youth Orchestra της Βενεζουέλας.
Αυτοί βέβαια δεν θα είναι οι μόνοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2010. Μια σειρά από φρέσκα και πολύ ενδιαφέροντα σχήματα απ' όλη την Ευρώπη, εκπρόσωποι του μουσικού πλουραλισμού που πιστά αναδεικνύει η Γιορτή μέσα στα χρόνια, συμπεριλαμβάνονται επίσης στο φετινό πρόγραμμα. Ανάμεσά τους: Dan Le Sac VS Scroobius Pip - το εξαιρετικό Electronica / Funk / hip hop duo από τη Βρετανία. Το πρώτο άλμπουμ τους "Angels" ντεμπουτάρισε το 2008 στην διόλου ευκαταφρόνητη τριακοστή θέση του uk chart και τους έβαλε για τα καλά στο χάρτη της hip hop / electronica. Αυτό κυρίως χάρη στη χαρακτηριστική φωνή του Scroobius αλλά και στο «αιρετικό» πρώτο τους single “Thou Shalt Always Kill”.Για όσους δεν το θυμούνται πρόκειται για το κομμάτι που διαλαλούσε ότι οι Nirvana, οι Pixies, οι Oasis και οι Smiths, μεταξύ άλλων, δεν είναι «τίποτα παραπάνω από απλές μπάντες».Έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Glastonbury (το 2007 και 2009) και φημίζονται για τον εξαιρετικά feel good ήχο και το καυστικό τους χιούμορ. Fallulah - αέρινη, εκλεπτυσμένη, ακαταμάχητα όμορφη και pop - η Fallulah έρχεται από τη Δανία, σε συνεργασία με το Δανέζικο Ινστιτούτο της Αθήνας, έχοντας στις αποσκευές της τον πρώτο της δίσκο “The Black Cat Neighbourhood”, που την ανέδειξε σε αγαπημένο new act του δανέζικου μουσικού τύπου και της χάρισε μια θέση στο line up του φετινού Roskilde. Pop στολισμένη με στοιχεία electro, rock ακόμα και jazz και folk, έκανε τους κριτικούς να χαρακτηρίσουν την 24χρονη κατά κόσμον Maria Apetri, τη «Σκανδιναβή Βat For lashes». Kingdom Of Lord Owl (K.O.L.O.). Από το 2008 οπότε και κυκλοφόρησαν το παρθενικο τους “Songs for a Sleepwalker”, οι Ελβετοί από την πόλη της Λωζάννης, έχουν περιοδεύσει εκτεταμένα σε Ευρώπη και Αμερική. Με δικά τους λόγια η μουσική τους είναι «ένα πάντρεμα ανάλαφρης pop/ folk και δυναμικού rock n roll». Μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού, όπου ετοιμάζουν αυτή την περίοδο τον δεύτερο δίσκο τουςΤο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν φυσικά πολλά περισσότερα ονόματα, ενώ όπως πάντα η ελληνική σκηνή θα κυριαρχήσει. Για μια ακόμα χρονιά άλλωστε η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής δέχτηκε έναν πραγματικό καταιγισμό προτάσεων, με περισσότερα από 300 demos στην Αθήνα και περισσότερα από 200 στις υπόλοιπες πόλεις του Εθνικού Δικτύου.

No comments:

Post a Comment