Friday, June 25, 2010

ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών (AMPAS), που απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία Όσκαρ, σκέφτεται να διοργανώσει νωρίτερα την Τελετή Απονομής των διάσημων αγαλματιδίων το 2012, απειλώντας να αναστατώσει την κινηματογραφική βιομηχανία.


Αν και ακόμα δεν έχει ληφθει η τελική απόφαση, η Ακαδημία φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για ν’ ανεβάσει τη θεαματικότητα της τηλεοπτικής μετάδοσης της τελετής απονομής. Μέχρι τώρα τα Όσκαρ προγραμματίζονταν για την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (ή, σπανιότερα, την πρώτη του Μαρτίου).


Αν τα Όσκαρ τοποθετηθούν νωρίτερα στο ημερολόγιο, «προλαβαίνοντας» έτσι άλλες απονομές βραβείων από διάφορα σωματεία, όπως των Ηθοποιών για παράδειγμα, τότε θα είναι μία από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) απονομές της χρονιάς και, κατά συνέπεια, οι θεατές θα είναι πιο «διψασμένοι» να δουν τους αγαπημένους τους σταρ να παραλαμβάνουν τα βραβεία τους και να εκφωνούν συγκινητικούς ευχαριστήριους λόγους.


Η Απονομή των Όσκαρ έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη θεαματικότητα ως ετήσια εκπομπή στις ΗΠΑ και παρακολουθείται από δεκάδες εκατομμυρίων ανά τον πλανήτη. Φέτος, την τελετή παρακολούθησαν 41,3 εκατομμύρια αμερικάνοι τηλεθεατές, αριθμός που, αν και αυξημένος κατά 5 εκατομμύρια από πέρυσι, παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με παλαιότερες εποχές, πριν οι εκάστοτε Ενώσεις αρχίσουν να μεταδίδουν τηλεοπτικά τις δικές τους απονομές.


Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία, η οποία λειτουργεί για δεκαετίες τώρα με μια συγκεκριμένη σειρά, όσον αφορά την «περίοδο των βραβείων», δηλαδή την αρχή κάθε χρόνου. Μειώνοντας χρόνο από τη συγκεκριμένη περίοδο, σημαίνει για τα στούντιο ότι θα έχουν λιγότερο χρόνο να προωθήσουν τις υποψήφιες ταινίες τους. Ακόμα, μικρότερες παραγωγές θα έχουν λιγότερο χρόνο να διαδώσουν τη φήμη τους από στόμα σε στόμα, όπως ο περσινός νικητής «Slumdog Millionaire» ή οι θεατές θα πρέπει να δουλέψουν... υπερωρίες για να προλάβουν να δουν τις υποψήφιες ταινίες.


Πάντως, η Ακαδημία βεβαίωσε ότι, όποια κι αν είναι η απόφασή της, τα Όσκαρ του 2011 θα απονεμηθούν στις 27 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

No comments:

Post a Comment