Tuesday, June 15, 2010

Ο ΚΟΣΤΝΕΡ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Δύο μήνες κοντεύουν να περάσουν από το τραγικό δυστύχημα σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού κι ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου και η τεράστια οικολογική καταστροφή. Φαίνεται όμως ότι ο Kevin Costner έχει τη χρυσή λύση.


Ο διάσημος ηθοποιός, γνωστός και για τις οικολογικές του ευαισθησίες (αλλά και για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο) παρουσίασε τη δική του λύση για τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή ενώπιον της Επιτροπής Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Η πρότασή του, η οποία έγινε δεκτή, μπορεί να μη σταματά τη διαρροή, αλλά θα καθαρίσει την πετρελαιοκηλίδα, γεγονός που θα επιτρέψει στις εργασίες άντλησης να ξαναρχίσουν και να επανέλθει σιγά σιγά η ισορροπία στην περιοχή.


Η λύση που πρότεινε ο Costner έχει να κάνει με ένα μηχάνημα που κατασκεύασε η εταιρεία Ocean Therapy Solutions από τη Λουιζιάνα, βασισμένο σε μια ευρεσιτεχνία που αγόρασε ο ίδιος ο ηθοποιός το 1993. Η λειτουργία του μηχανήματος βασίζεται στη φυγόκεντρο δύναμη και μπορεί να διαχωρίζει το πετρέλαιο με το νερό με ρυθμό περίπου 750 λίτρων ανά λεπτό και αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από τον Costner που άγγιξε τα 26 εκατομμύρια δολάρια.


«Αυτό που μπορώ να παρέχω είναι τεχνολογία που είναι άμεσα διαθέσιμη, τεχνολογία που θα επιτρέψει στις εξέδρες άντλησης να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους και θα ξαναδώσει στους εργάτες τις δουλειές τους. Μέχρι τώρα δεν είχα ξαναδεί κάποιο μηχάνημα που να μπορεί να διαχωρίζει το νερό από το πετρέλαιο. Αυτό ήρθαμε να κάνουμε εμείς», δήλωσε ο ηθοποιός.


Σύμφωνα με τον Costner, η BP έχει ήδη αγοράσει 32 τέτοια μηχανήματα και πρόκειται να τα θέσει σε λειτουργία άμεσα.

No comments:

Post a Comment