Sunday, March 14, 2010

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΖΑΝ ΦΕΡΑ

Παρίσι-
Ο Γάλλος τραγουδιστής Ζαν Φερά, πολιτικοποιημένος αριστερός καλλιτέχνης και συνθέτης περίπου 200 τραγουδιών, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 79 χρόνων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές του Αρντες στη νότια Γαλλία.

«Πέθανε στο νοσοκομείο της Ομπενά, όπου είχε εισαχθεί πριν από λίγες ημέρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής-νομάρχης της Τουρνόν-σιρ-Ρον.

Παραγωγικός και διακριτικός, ο Ζαν Φερά συνέθεσε και ερμήνευσε περίπου 200 τραγούδια, αναμιγνύοντας πολιτικά κείμενα, αναφορές στον ποιητή και συγγραφέα Λουί Αραγκόν και στίχους με τους οποίους εξέφραζε την αγάπη του για την περιοχή της Αρντες, όπου διέμενε εδώ και χρόνια.

Ο Φερά γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1930 στο προάστιο Βοκρεσόν του Παρισιού και σε ηλικία 11ετών έχασε τον πατέρα του, ένα εβραίο μετανάστη από τη Ρωσία που είχε φυλακιστεί στο Άουσβιτς. Σώθηκε χάρη στους κομμουνιστές μαχητές, κάτι που δεν ξεχασε ποτέ.

Συνοδοιπόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος χωρίς όμως ποτέ να γίνει μέλος του, ο Φερά αποστασιοποιήθηκε γρήγορα από τη Μόσχα.

No comments:

Post a Comment