Sunday, March 28, 2010

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Το βικτοριανό μυθιστόρημα "Δράκουλας" έχει μεγαλύτερη σχέση με τα δάση της Τρανσυλβανίας και λιγότερο με το σύγχρονο Δουβλίνο… Όμως ένας από τους απογόνους του συγγραφέα Bram Stoker θεωρεί ότι ο προπροπάππος του αξίζει ένα μνημείο.

Ο Daykr Stoker έχει ήδη αρχίσει τις ενέργειες ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση μνημείου με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Bram Stoker το 2012 και ως παράδειγμα φέρνει τα αγάλματα άλλων Δουβλινέζων συγγραφέων όπως ο James Joyce και ο Sammuel Beckett.

"Είναι μια παράλειψη. Δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο στην γενέτειρά του", τόνισε ο απόγονος του σπουδαίου συγγραφέα, ο οποίος ζει στη Νότια Καρολίνα.

Ο Bram Stoker γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1847 και έζησε εκεί ως τα 31 του χρόνια, οπότε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Trinity College και εργάστηκε στο δημόσιο, ενώ παράλληλα έγραφε θεατρικές κριτικές χωρίς να πληρώνεται για εφημερίδες του Δουβλίνου.

Το μυθιστόρημα "Δράκουλας" δημοσιεύτηκε το 1897.

Ο Daykr Stoker είναι δισέγγονος του νεότερου αδελφού του διάσημου συγγραφέα. Πιστεύει πως ο πρόγονός του εμπνεύστηκε την ιστορία του κόμη Δράκουλα από τους μύθους της ιρλανδικής παράδοσης που του διηγιόταν η μητέρα του.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως η ιδέα του ήρωα βαμπίρ οφείλεται στο ότι ο Stoker είχε υποβληθεί σε μεταγγίσεις αίματος, γιατί έπασχε από μια σπάνια ασθένεια.

No comments:

Post a Comment