Tuesday, March 23, 2010

ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Έχει περάσει πλέον μία δεκαετία από τότε που το «Safe Sex» έκανε τα ταμεία ν’ αναστενάξουν, υποσχόμενο μια νέα άνοιξη στο ελληνικό εμπορικό σινεμά. Εμείς, θυμηθήκαμε μερικες από τις μεγάλες εμπορικες επιτυχιες της δεκαετίας και σας τις παρουσιάζουμε.

Safe Sex (1999)


Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γράφουν και σκηνοθετούν την υπερ-κωμωδία που έφερε τη δημοφιλή τηλεόραση στον νεκρωμένο εμπορικό κινηματογράφο και κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού (και τη μάχη των ταμείων), με το πικάντικο χιούμορ τους και μια στρατιά (κυριολεκτικά) από γνωστούς ηθοποιούς της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Πολίτικη Κουζίνα (2003)


Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από προσωπικές αναμνήσεις και βιώματα από την Πόλη και τις μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη σε μια πλουσιοπάροχη παραγωγή. Με τον Γιώργο Χωραφά να ηγείται ενός αξιόλογου καστ, η «Πολίτικη Κουζίνα» συνδύαζε νοσταλγία, έθνικ χρώμα, μαγειρική και... λίγη ιστορία, μια συνταγή που αποδείχτηκε χρυσωρυχείο.

Νύφες (2004)


Με το όνομα της εταιρείας του Martin Scorsese να εγγυάται μια εντυπωσιακή παραγωγή, ο Παντελής Βούλγαρης «μπαρκάρει» το 1922 για Νέα Υόρκη μαζί με 700 νύφες, κοπέλες από την Ελλάδα που είχαν λογοδοθεί σε μετανάστες της Αμερικής δι’ αλληλογραφίας. Δράμα εποχής, ελαφρύ κοινωνικό σχόλιο και έρωτας σ’ ένα πραγματικό υπερατλαντικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Λούφα Και Παραλλαγή: Σειρήνες Στο Αιγαίο (2005)


Δυο δεκαετίες μετά την πρώτη «Λούφα Και Παραλλαγή» που τον καθιέρωσε, ο Νίκος Περάκης επιστρέφει με την...συνεχεια «Λούφα Και Παραλλαγή: Σειρήνες Στο Αιγαίο» για να σατιρίσει και πάλι τα κακώς κείμενα της (υποχρεωτικής) στρατιωτικής θητείας. Στο καστ κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους από τη νέα γενιά ηθοποιών και στο ταμείο τα περισσότερα εισιτήρια.

El Greco (2007)


Τη ζωή και το δράμα του ελληνικής καταγωγής σημαντικότατου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (γνωστού στην Ευρώπη και ως «Ελ Γκρέκο», δηλαδή «Ο Έλληνας») όπως την είδε ο συγγραφέας Δημήτρης Σιατόπουλος στο ομότιτλο βιβλίο του, ένα κράμα ιστορίας και φαντασίας, επέλεξε ν’ αφηγηθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Ελληνοισπανική συμπαραγωγή, διεθνές καστ, κρατικά βραβεία και πολλά εισιτήρια.

No comments:

Post a Comment