Ο Ανέστης Κασάπογλου, ακοολόγος – ακοοπροθετιστής του πανεπιστημίου της Ρώμης, επιχειρεί σήμερα να μας δώσει μερικές σημαντικές πληροφορίες για την πιο σημαντική ίσως αίσθηση του ανθρώπου ,την ακοή.
Να σημειωθεί ότι είναι επιστημονικός σύμβουλος στον Όμιλο Επιχειρήσεων Ακουστικών Κέντρων που έχει αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και πρόσφατα στη Κύπρο.
Είναι μέλος του International Hearing Society ,της Associazione Nazionale Audiometristi του Πανελλήνιου Συλλόγου Ακοοπροθετιστών και πραγματικά όλα όσα γράφει σήμερα έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξίζουν την προσοχή σας.
Ακοή
Το εξωτερικό αυτί το οποίο αποτελείτε από το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο, δέχεται και κατευθύνει τους ήχους που δέχεται από το περιβάλλον προς το τύμπανο. Οι διάφοροι ήχοι που αλλιώς τους ονομάζουμε ηχητικά κύματα φτάνοντας στην μεμβράνη του τυμπάνου την θέτουν σε παλμική κίνηση.
Αυτή η κίνηση μεταφέρεται αρχικά στα ακουστικά οστάρια (σφύρα άκμονας αναβολέας ) που βρίσκονται στο μέσο αυτί και στη συνέχεια στο εσωτερικό αυτί, στα υγρά του κοχλία. Ο κοχλίας είναι ένα όργανο σε σχήμα σαλιγκαριού όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις του ακουστικού νεύρου. Εδώ, η ηχητική ενέργεια μετατρέπεται σε νευρική ώση και στη συνέχεια μέσω του ακουστικού νεύρου φτάνει στα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου όπου και γίνεται αντιληπτή η αίσθηση του ήχου.
Βαρηκοΐα. Τι είναι?
Η μείωση της ακουστικής οξύτητας οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις οι οποίες εκδηλώνονται στο σύστημα της ακοής. Ο βαθμός της μειώσεις συνήθως εξαρτάται από το σημείο όπου εκδηλώνεται η παθολογία. Η μείωση της ακουστικής πληροφορίας οδηγεί σε ανεπαρκή προφορική επικοινωνία. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να καλλιεργήσει το αίσθημα της απομόνωσης καθώς ο βαρήκοος περιορίζει τις επικοινωνιακές επαφές του με συγγενής , φίλους και χάνει τη θέληση του για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες λόγω του προβλήματος του. Έχει αναφερθεί ότι αυτή η απομόνωση, αργά η γρήγορα οδηγεί στη μοναξιά στην καταπίεση στη απογοήτευση στο φόβο στο θυμό. Είναι φανερό λοιπόν ότι θα πρέπει να δίνετε λύση στο πρόβλημα της βαρηκοΐας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνετε με κάθε τρόπο.
Πότε μπορεί να εκδηλωθεί η βαρηκοΐα?
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και επομένως δεν είναι μια ασθένεια που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.
Η βαρηκοΐα μπορεί να εκδηλωθεί πριν η κατά τη γέννηση (π.χ.κληρονομικότητα, ιοί, τοξικότητα, ασφυξία, ίκτερος ), μπορεί να εκδηλωθεί στους πρώτους μήνες (π.χ. μηνιγγίτιδα), η με το πέρασμα των χρόνων (π.χ. πρεσβυακουσια, ακουστικός τραυματισμός, ιοί, ωτοτοξικά φάρμακα ). Το βρέφος το οποίο θα γεννηθεί με πρόβλημα ακοής δεν είναι ικανό να ανάπτυξη την ομιλία φυσιολογικά χωρίς την κατάλληλη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.
Θα πρέπει λοιπόν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις κρίσιμες για την ανάπτυξη της ομιλίας ηλικίες.
Ακουστικά βαρηκοΐας
Η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση ακουστικών βοηθημάτων η αλλιώς ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενδείκνυνται στις περιπτώσεις όπου η βαρηκοΐα είναι μόνιμη και η βλάβη δεν είναι αναστρέψιμη. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η διάγνωση του Ω.Ρ.Λ. γιατρού. Η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας πρέπει να γίνετε από ειδικούς ακοοπροθετιστές και αυτό αποτελεί μονόδρομο για την αποτελεσματικότητά τους.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο διεισδύει στη ζωή μας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείψει (για πολύ) και από τον τομέα των ακουστικών βαρηκοΐας. Το τεχνολογικό αυτό άλμα έχει γίνει εδώ και λίγα χρόνια , δίνοντας νέα πνοή και πολλές υποσχέσεις σε όσους έχουν προβλήματα ακοής.
Πως δουλεύει όμως ένα ψηφιακό ακουστικό βαρηκοΐας και ποια είναι η διάφορα του από ένα παλιάς τεχνολογίας αναλογικό ακουστικό ?
Το αναλογικό ακουστικό, απλώς ενισχύει τον ήχο που δέχεται από το μικρόφωνο περνώντας τον στην καλύτερη περίπτωση από κάποια πρωτόγονα φίλτρα που αποδεικνύονται ανεπαρκή και ελάχιστα ευέλικτα. Δεν προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες του βαρήκοου.
Γι αυτό η χρήση αυτών των ακουστικών περιορίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις συγκεκριμένων τύπων βαρηκοΐας ή όπου δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις ποιότητας ακοής.
Με την ψηφιακή τεχνολογία γεννιέται ταυτόχρονα και μια νέα φιλοσοφία προσέγγισης για τον χρήστη. Πριν ήταν αναγκασμένος ο χρήστης να προσαρμόζεται στο ακουστικό βοήθημα, τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το ακουστικό προσαρμόζεται στις ανάγκες τους χρήστη.
Το ψηφιακό ακουστικό ,λαμβάνει τον ήχο και τον κωδικοποιεί, μετατρέποντας το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μια λεπτομερής επεξεργασία του ήχου από έναν ειδικό μικροεπεξεργαστή ο οποίος μπορεί και κάνει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.
Ο ήχος που παράγεται είναι καθαρός φυσικός ,κρυστάλλινος, ενώ ο διαχωρισμός της ομιλίας από τη φασαρία δίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια σε θορυβώδη περιβάλλον. Ο προγραμματισμός αυτού του ακουστικού γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι πολυάριθμοι παράμετροι και τα πολύπλοκα φίλτρα ρυθμίζονται με βάση το ακοόγραμμα αλλά και κάποιων άλλων ακοολογικών εξετάσεων. Η εφαρμογή ενός ψηφιακού ακουστικού απαιτεί την εμπειρία και τις γνώσεις του ειδικού ακοοπροθετιστή χωρίς τις οποίες κινδυνεύουν να μείνουν ανεκμετάλλευτα όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα τα οποία απορρέουν από την νέα αυτή τεχνολογία.
Η τάση που κυριαρχεί σήμερα στις σύγχρονες χώρες, και θέλω να πιστεύω πως ειμαστε και εμείς μια από αυτές, είναι η σταδιακή επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και ο αφανισμός των αναλογικών ακουστικών.
No comments:
Post a Comment