Οσο και αν απολαμβάνουμε τις ταινίες σε τρισδιάστατη μορφή, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια προβολή μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο και άλλα προβλήματα υγείας!
Για παράδειγμα, τα γυαλιά 3D μπορεί να μεταδώσουν μολύνσεις αν φορεθούν από δύο ή περισσότερα άτομα.
Αν ο προηγούμενος θεατής έχει κάποια μόλυνση στο μάτι (ειδικά αν τύχει και δακρύσει κατά τη διάρκεια της προβολής), θα μεταδώσει την ασθένειά του στο επόμενο άτομο που θα τα φορέσει.
Αν και στους περισσότερους κινηματογράφους δίνονται γυαλιά μιας χρήσεως, οι γιατροί ενημερώνουν τους κινηματογραφόφιλους ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις εξόδους τους και να προτιμήσουν τα δικά τους γυαλιά.
Ωστόσο, οι ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα μπλε-κόκκινα γυαλιά δεν σταματούν εδώ. Πολλά άτομα μετά από μια ταινία 3D παραπονιούνται ότι έχουν πονοκέφαλο, ναυτία ή ίλιγγο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούν τα γυαλιά.
Εξηγώντας την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι βλέπουμε ουσιαστικά δύο εικόνες, οι οποίες βρίσκονται η μια πάνω στην άλλη. Για να δούμε λοιπόν εμείς το φαντασμαγορικό θέαμα, πρέπει να φορέσουμε τα γυαλιά που απομονώνουν τη λειτουργία κάθε οφθαλμού.
Με τον έναν φακό δηλαδή, βλέπουμε, τη μια εικόνα και με τον άλλο τη δεύτερη που βρίσκεται από κάτω της. Η όρασή μας, με λίγα λόγια, λειτουργεί σε δύο επίπεδα για να λάβει το μυαλό μας μία εικόνα τελικά, πράγμα που κουράζει τα μάτια μας και στη συνέχεια τον εγκέφαλό μας.
Οσον αφορά αυτούς που φορούν φακούς επαφής, το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο, αφού φορούν «διπλά» γυαλιά. Αν κάποιος μάλιστα έχει πρόβλημα όρασης μόνο στο ένα μάτι, οι γιατροί λένε ότι μπορεί η ταινία να γίνει εξαιρετικά κουραστική γι’ αυτόν. Εξάλλου, στη συνέχεια μπορεί να έχει έντονες ενοχλήσεις στα μάτια του ή ζαλάδες εξαιτίας της επιβάρυνσης που θα έχει υποστεί η όρασή του.
No comments:
Post a Comment