ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, March 4, 2010

ΤΑ 'ΚΑΜΑΚΙΑ' ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Tο περίφημο... greek kamaki που αποτέλεσε αφορμή για πολλά αστεία και ανέκδοτα, τα οποία είναι μέρος της μυθολογίας της Ελλάδας των 70's και 80's, φέρνει στο προσκήνιο το ντοκιμαντέρ Οι Κολοσσοί του Έρωτα με την υπογραφή του σκηνοθέτη Νίκου Μιστριώτη. Τα καμάκια έρχονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (12-21 Μαρτίου).


Tο καμάκι δεν υπήρξε παρά ο τρόπος για να φλερτάρουν οι Έλληνες. Μετά τα δύσκολα χρόνια της Xούντας, ο αναπτυσσόμενος τουρισμός ήταν μια διέξοδος για τη νέα Ελλάδα που αναζητούσε την ταυτότητά της. Τότε γεννήθηκε ένας χαρακτηριστικός τύπος αρσενικού που ως στόχο είχε τις νεαρές, ξένες τουρίστριες για φλερτ, για σεξ και οτιδήποτε προκύψει.

Τα καμάκια προέρχονταν κυρίως από μικροαστικές τάξεις, είχαν συγκεκριμένο κώδικα στο ντύσιμο, μιλούσαν κωμικά αγγλικά και περηφανεύονταν για τα... ερωτικά κατορθώματά τους. Μάλιστα, στο Ναύπλιο την εποχή εκείνη είχε δημιουργηθεί και Σωματείο. Το OCTUPUS!


Τα καμάκια ήταν ενεργά στην Ελλάδα για περίπου δύο δεκαετίες κυρίως στην Κρήτη, τη Μύκονο, την Κω και την Ρόδο, όπου γυρίστηκε η ταινία. Η κινηματογραφική βιομηχανία ενδιαφέρθηκε για το φαινόμενο αρκετές φορές και ταινίες όπως Οι Εραστές του Καλοκαιριού και η Shirley Valentine είναι εμπνευσμένες από αυτό.

Αν και το καμάκι, με μια πρώτη ματιά, μοιάζει να σχετίζεται μόνο με την αντρική πλάκα και το σεξ, στην πραγματικότητα αφορά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως τον αντρικό (και ταξικό) ανταγωνισμό, την ανάγκη για επιβεβαίωση μέσα από την αποδοχή των ντόπιων από τις ξένες, την πιθανή διαφυγή προς την Ευρώπη με όχημα έναν έρωτα ή έναν γάμο, το ζήτημα της παρθενίας στη συντηρητική ελληνική κοινωνία κ.ά.

Από την άλλη, μία μεγάλη δημογραφική αλλαγή επήλθε στον πληθυσμό τουλάχιστον της Ρόδου με 1.000 μεικτούς γάμους που ενίσχυσαν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού.

Τα ελληνικά καμάκια


Η ταινία -σε σενάριο και δημοσιογραφική έρευνα της Μαρίας Κουφοπούλου- από τα πρώτα λεπτά μας συστήνει στους ήρωές της, τους... πρώην «Κολοσσούς του Έρωτα».

Πρόκειται για τους Μπρούνο: ...Κυρίες μου, προσοχή. Ο Μπρούνο ισχυρίζεται ότι είναι 55 χρονών και ακόμη «χτυπάει» κυρίες. Πιστεύει ότι κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες! Ο Γιάννης: Είναι 51. Μορφή στα night clubs από το 1978. Το 1985 ήταν ιδιοκτήτης της θρυλικής ντίσκο Highway. Παντρεύτηκε Φινλανδέζα έχουν δυο κόρες.

Ο Γιώργος: Έχει το παρατσούκλι Cement! Σαρανταδύο ετών σήμερα, από το '80 δούλευε προσωπικό ασφαλείας σε διάφορες ντίσκο του νησιού. Παντρεύτηκε τη Δανέζα Ζανέτ, χορεύτρια σπριπτιζ και έχουν έναν γιο. Σήμερα έχουν χωρίσει και ο Γιώργος δουλεύει στο νησί ως υδραυλικός και παλιότερα περιστασιακά ως χορευτής στρίπερ!

Ο Τάκης: Σαράντατεσσάρων, δούλευε σαν dj σε ντίσκο. Παντρεύτηκε τη Βίμπεκε από τη Νορβηγία και έχουν μια κόρη. Σήμερα έχουν χωρίσει και είναι αντιδήμαρχος της Χάλκης. Η Tarja: Πενηντάχρονη Φινλανδέζα. Ήρθε ως ξεναγός. Την πρώτη νύχτα γνώρισε τον Έλληνα άντρα της. Έχουν δύο κόρες. Σήμερα έχει τουριστικό πρακτορείο.


Το φιλμ σκύβει πάνω από τους πρωταγωνιστές του με συνεντεύξεις. Ο κάθε ήρωας με τον δικό του τρόπο -με απλότητα και αμεσότητα, αλλά και πολύ χιούμορ- μας δίνει μια εικόνα της εποχής που σημάδεψε τη ζωή τους. Οι ήρωες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές στιγμές, συναισθήματα, αστεία περιστατικά και κάνουν προσωπικές εξομολογήσεις.

Πέρα όμως από αυτά, η ταινία διαθέτει πολύ αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο των πρωταγωνιστών, (με φιγούρες) από εκείνες τις εποχές, τις ντίσκο όπου γινόταν όλο το παιχνίδι, μία συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, αλλά και στιγμιότυπα από τις κωμωδίες του που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά με τις ανεπανάληπτες καμακο-ατάκες τους.

Προβάλλονται και αποσπάσματα από το επεισόδιο Τα καμάκια της σειράς ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ της ΕΡΤ που λογοκρίθηκε στον αέρα μετά από παρέμβαση της Μαργαρίτας Παπανδρέου το 1983.


Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή των ΕΡΤ, ARTE και XYZ Productions.

No comments:

Post a Comment