Wednesday, June 15, 2016

Πανηγύρια στη Β. Ελλάδα: Ιούνιος - Ιούλιος 2016

Πανηγύρια στη Β. Ελλάδα: Ιούνιος - Ιούλιος 2016

Τα πανηγύρια και οι εμποροπανηγύρεις αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής παράδοσης με ρίζες στην αρχαιότητα και ήταν πάντα συνδεδεμένα με τις θρησκευτικές γιορτές. Στις μέρες μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι γεμάτο το πρόγραμμα των πανηγύρεων, όπου η γιορτή στη μνήμη των Αγίων συνδέεται με τις υπαίθριες αγορές, την ευκαιρία για φαγητό και τοπικό εδέσματα αλλά και για να στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι, όπου συμμετέχουν όλες οι ηλικίες διατηρώντας μια μεγάλη παράδοση. Οι εμποροπανηγύρεις, μάλιστα, κρατούν περισσότερες ημέρες (από 3 ημέρες έως και μια εβδομάδα). Για τον μήνα Ιούνιο έχουμε συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό πανηγυριών από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την αυθεντική ατμόσφαιρα μιας μεγάλης παράδοσης. Βέβαια, το πρόγραμμα θα ενημερώνεται διαρκώς και φυσικά θα προστεθούν και τα πανηγύρια - δρώμενα των επομένων μηνών.


Εμποροπανήγυρη στη Δεσκάτη του Νομού Γρεβενών

Μία από τις πιο γνωστές εμποροπανηγύρης της Δυτικής Μακεδονίας μας περιμένει και φέτος από τις 15-19 Ιουνίου.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ξεκινάει η μεγάλη ετήσια εμποροπανήγυρη στη Δεσκάτη. Ο αριθμός των εμπόρων που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους αναμένεται και φέτος να είναι μεγάλος, όπως και οι επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους και να περάσουν ευχάριστα. Η εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει 5 ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου.



Σε δύο ακόμη ημερομηνίες του Ιουνίου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα δρώμενα και τα πανηγύρια. Της Αναλήψεως (9 Ιουνίου), της Αγίας Τριάδος ή Αγ. Πνεύματος (20 Ιουνίου) και των Αγ. Αποστόλων (29 και 30 Ιουνίου).


Πανηγύρεις του Αγ. Πνεύματος 
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, στη Νέα Σκιώνη, Χαλκιδική, Κεντρική Μακεδονία.
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, Κερκίνη, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία.
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, Χωριά της Αργιθέας, Καρδίτσα, Θεσσαλία.
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, Δροσοπηγή, Φλώρινα, Δυτική Μακεδονία.
Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016,  Πολύκαστρο, Κιλκίς, με πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων
Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, Πισοδέρι, Φλώρινα, Δυτική Μακεδονία



Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων 
Μία σειρά από πανηγύρεις προς τιμήν των Αγ. Αποστόλων (30 Ιουνίου) αλλά και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) καλύπτουν πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, όπως θα δείτε, και είναι μια ευκαιρία για αγορές, φαγητό και χορό.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα:

Πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων, Πέμπτη 30 Ιουνίου, Νέα Φώκαια, Χαλκιδική, Κεντρική Μακεδονία.
Γιορτή Ψαρά και Αγρότη
Των Αγ. Αποστόλων, Πέμπτη 30 Ιουνίου, στο Αγγελοχώρι, του Δήμου Θερμαΐκου (Θεσσαλονίκη).
Πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στον Κορινό, Πιερία, Κεντρική Μακεδονία.
Πανηγύρι του Αποστόλου Παύλου, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, Μεθώνη, Πιερία, Κεντρική Μακεδονία.
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, Ορμύλια, Χαλκιδική, Κεντρική Μακεδονία
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στον Μεγάλο Πρίνο Θάσου, Ανατολική Μακεδονία, όπου μοιράζεται το παραδοσιακό φαγητό, γνωστό και ως "κουρμπάνι".
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στο Σοχός, Θεσσαλονίκης. Φημίζεται για τα γλέντια με παραδοσιακά όργανα και χορούς.
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, Πέλλα, Κεντρική Μακεδονία

Πανηγύρι Φλάμπουρου Ελασσόνας
18 και 19 Ιουνίου 
Το χωριό Φλάμπουρο Ελασσόνας παρουσιάζει έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον και είναι ένα από τα πιο δραστήρια χωριά της περιοχής του Ολύμπου. Το πανηγύρι του αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής. Διοργανώνεται κάθε χρόνο προς τιμή του Ι.Ν. Αγ. Τριάδος που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και περιλαμβάνει άφθονο φαγητό, μουσική και χορό σε παραδοσιακούς, ως επί το πλείστον, ρυθμούς.



Ιούλιος 2016


Αμμουλιανιώτικα 20168-10 & 15-17 Ιουλίου

Τον Ιούλιο στις 8,9,10 και στις 15, 16, 17 του μήνα μας περιμένει η Αμμουλιανή με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικές. Χορευτικά σχήματα και μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα θα μας ταξιδέψουν στην ποικιλία των χορών και της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας. Και όλα αυτά στο νησάκι της Αμμουλιανής. Ένας συνδυασμός διακοπών και πολιτισμού που καλό είναι να σημειώσετε στην ατζέντα σας.


Εμποροπανήγυρη Καλαμπάκας 2016
18 – 23 Ιουλίου


Η συγκεκριμένη εμποροπανήγυρη αποτελεί για αρκετές δεκαετίες οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Καλαμπάκας. Συνδεδεμένη με την εορτή του Προφήτη Ηλία, αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών για την Καλαμπάκα και σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες πραγματοποιούνταν κατά τη λειτουργία της. Η εμποροπανήγυρη θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 23 Ιουλίου, που σημαίνει ότι θα συμπεριλαμβάνει και το Σάββατο, ώστε να τονωθεί η κίνηση και από εκείνους που λόγω υποχρεώσεων δε θα μπορέσουν να την επισκεφθούν τις καθημερινές. 

No comments:

Post a Comment