Tuesday, June 28, 2016

 

Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 

κατέθεσε ο Μαρινόπουλος 

EUROKINISSI

Εκτύπωση
Αίτηση στο άρθρο 99, αγωνία για 11.000 εργαζομένους και 3.000 προμηθευτές - Στο Πρωτοδικείο όπου θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα η αίτηση στο άρθρο 99 θα παιχτεί η τελευταία σκηνή από το θρίλερ της διάσωσης της Μαρινόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του dikaiologitika.gr.
Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, που δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή, διαψεύδοντας τα διάφορα σενάρια «σωτηρίας» που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα ήταν μονόδρομος, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών.
Η δραματική πορεία της μεγαλύτερης αλυσίδας super market -πλέον όχι από πλευράς τζίρου αλλά δικτύου καταστημάτων- είχε κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού δεχόταν βροχή διαταγών ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων από τους χιλιάδες προμηθευτές της που βρέθηκαν στον αέρα μετά την παύση πληρωμών.
Εκτός από τους 3.000 πιστωτές/προμηθευτές της αλυσίδας που αναμένουν να δουν το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι τεράστια και για τους 11.000 εργαζομένους της (αυτός είναι ο αριθμός του προσωπικού της με βάση την τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει).
Ας σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι και φέτος στον πτωχευτικό κώδικα, η Μαρινόπουλος αναμένεται να επωφεληθεί εάν το δικαστήριο αποφασίσει να της παρασχεθεί προστασία.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζεται στον διακανονισμό των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων (στο τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι μαζί με υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων έφθαναν σχεδόν τα 650 εκατ. ευρώ) αλλά και στο κούρεμα των απαιτήσεων των προμηθευτών, παραπάνω από 1 δις. σήμερα, που εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο της τάξεως του 40%.
Επιπλέον πιθανότατα το business plan της εξυγίανσης να προβλέπει την είσοδο επενδυτή και εικάζεται ότι έχει κατατεθεί πρόταση στην αλυσίδα Σκλαβενίτης χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της διοίκησής της. Εκτός της Σκλαβενίτης λέγεται ότι έχει γίνει πρόταση σε άλλους επενδυτές υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μετοχοποίηση χρεών.

No comments:

Post a Comment