Tuesday, June 21, 2016



Οι παραλίες της Λήμνου

Φημίζεται για τους οικισμούς της, για την ιστορία της, για τους φιλόξενους ανθρώπους της. Η Λήμνος όμως φημίζεται και για τις πολλές και με ποικιλομορφία παραλίες της. Επιλέξαμε εδώ στην αρχή του Αυγούστου, στην «καρδιά» του καλοκαιριού να ασχοληθούμε μόνο με τις παραλίες του νησιού αλλά και με τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να αναπτύξει στο πανέμορφο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τούρκικος Γιαλός 
Μέσα στην πόλη. Μια ανάσα από το κάστρο, από την αγορά, από τα καφέ. Δίπλα στο λιμάνι της Μύρινας, βρίσκεται η παραλία που ακούει στο όνομα Τούρκικος Γιαλός, όπως δηλαδή και η συνοικία της πόλης. Μία πανέμορφη αμμουδιά, και τα νερά καταγάλανα και ρηχά, έτοιμα να φιλοξενήσουν εσάς και την οικογένεια σας. Στην ακτή θα βρείτε ομπρέλες για να προστατευτείτε από τον ήλιο ενώ θα έχετε τη δυνατότητα, εκεί δίπλα στο κύμα, να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καφέ.
Ρωμέικος Γιαλός
Σκηνικό ταινίας. Ταινία εποχής, με τα νεοκλασικά στη σειρά, σα να συναγωνίζονται στην ομορφιά και στην αρχιτεκτονική. Εδώ, στον Ρωμέικο Γιαλό, δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις. Την ερωτική και συνάμα γοητευτική θάλασσα, ή τα πανέμορφα αρχιτεκτονήματα μίας άλλης εποχής; Μίας εποχής που αναπολούμε μέσα από διηγήσεις. Στη σκιά του κάστρου της Μύρινας, στη Βόρεια πλευρά και κάτω από τις ομπρέλες που τοποθετεί ο δήμος θα ξεχαστείτε, θα ξεκουραστείτε, θα δροσιστείτε. Τα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής σάς περιμένουν... Αν πάλι είστε από τους πολύ τυχερούς, μπορεί και να μένετε σε κάποια από τα νεοκλασικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες.
Ρηχά Νερά
Η κοσμική! Μία ανάσα από το Ρωμέικο Γιαλό, εντός της Μύρινας, θα σας προσφερθούν όλες οι ανέσεις. Μπαράκια με μουσική, ομπρέλες με ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ... Μία μικρή χερσόνησος, τη διαχωρίζει από το γειτονικό Ρωμέικο Γιαλό. Η 350 περίπου μέτρων αμμουδιά, πλημμυρίζει από άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να απολαύσουν τα ρηχά, όπως μαρτυρά και το όνομά της, νερά.
Αυλώνας
Περπατήστε. Απολαύστε τη ζεστή άμμο. Τα γαλήνια νερά όταν ο άνεμος είναι Βόρειος. Παραλία Αυλώνας. Ο πρώτος κόλπος έξω από τη Μύρινα, αν κινηθείτε Βόρεια, ακούει στο όνομα Αυλώνας. Eδώ θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ξαπλώστρες και να απολαύσετε ποτά και καφέδες από το beach bar. Σε όσους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, έχει και από αυτά! Στη Νότια πλευρά τα 3 ηφαιστειογενή ξερονήσια, είναι ό,τι πρέπει για τους ψαροντουφεκάδες.
Αγ. Ιωάννης Κάσπακας
Στη μικρογραφία των Μετεώρων, στην ασάλευτη αμμουδιά, στα ρηχά νερά της παραλίας του Αϊ Γιάννη του Κάσπακα. Σε απόσταση 8 χλμ. Βόρεια της Μύρινας, θα σας δοθεί η δυνατότητα να απολαύσετε τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά σε μία πλήρως οργανωμένη παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η παραλία βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία.
Πρασσά
Το... «επίνειο» του Κάσπακα, η πανέμορφη μικρή παραλία Πρασσά, θα σας μαγέψει. Βρίσκεται δίπλα από την πιο γνωστή, εκείνη του Αϊ Γιάννη, αλλά προσελκύει λιγότερο κόσμο. Στο κέντρο της, αναπτύσσονται ομπρέλες και ξαπλώστρες από το μπαρ που βρίσκεται στην περιοχή.
Καρβουνόλακκας
Η γοητεία και η απαράμιλλη ομορφιά του Κάσπακα, κρύβει παραλίες μοναδικές, αρκεί μόνο να έχετε διάθεση να τις εντοπίσετε και να τις απολαύσετε. Μία από αυτές, ο Καρβουνόλακκος. Θα διαλέξεις αν θες άμμο, βότσαλο, ή βράχια. Θα φέρεις τη δική σου ομπρέλα και φυσικά νερό. Θα σου αρέσει... και θα ξανάρθεις! Έστω και από χωματόδρομο.
Γομάτι
Λεπτή αμμουδιά σαν χάδι! Ρηχά νερά, μπαίνουν σε ένα συνεχές παιχνίδι με τις ακτίνες του ήλιου. Στο Βόρειο τμήμα της παραλίας ένα μικρό νησάκι μερικά μόλις μέτρα από την ακτή δημιουργεί εικόνα ξεχωριστή. Όταν το «πιάνει» ο άνεμος, είναι από τις καλύτερες παραλίες για να κάνετε surf. Και αν δεν ξέρετε εσείς... τότε μπορείτε να παρατηρείτε τους άλλους που ξέρουν ή να εκπαιδευτείτε! Σε ένα διάλειμμα από τις βουτιές σας, αξίζει να ανέβετε στις αμμοθίνες. Στη λεγόμενη και Σαχάρα της Λήμνου. Απέχει λίγα μόλις μέτρα από την παραλία και θα σας ανταμείψει. Η παραλία βρίσκεται πρίπου 4 χλμ. από το χωριό Κατάλακκος και φτάνει μέχρι εδώ, καλής ποιότητας χωματόδρομος.
Παπιά
Θα είσαι μόνος! Θα κολυμπάς. Θα είσαι ελεύθερος. Θα απολαμβάνεις καθαρά νερά, ήλιο και την απόλυτη ηρεμία. Την Παπιά, που βρίσκεται κοντά στους οικισμούς της Δάφνης και του Κατάλακκου, δεν την επισκέπτεται πολύ κόσμος. Η ψιλή αμμουδιά, ωστόσο είναι ιδιαίτερα φιλόξενη για όποιον την προτιμήσει. Στο μέσο της παραλίας, υπάρχει ένα κιόσκι όπου μπορείτε να αφήσετε τα πράγματά σας.
Το Πηγαδέλι της Παναγιάς
Η καστανοκόκκινη αμμουδιά μάς θυμίζει την ηφαιστειογενή προέλευση. Το ταίριασμα του γαλανού της θάλασσας με τούτη την αμμουδιά δημιουργεί εικόνες όμορφες. Ο σχετικά μεγάλος όρμος, αγαπημένη παραλία των ντόπιων, οφείλει το όνομά του σε ένα πηγάδι που θα το δείτε στο μέσο της παραλίας. Λίγο πιο πάνω, αξίζει να επισκεφτείτε κάτι που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Μία επίσκεψη στο γεωλογικό μνημείο του Φαρακλού, θα σας αφήσει άφωνους.
Η πρόσβαση στην ερημική παραλία γίνεται από χωματόδρομο, κατευθυνόμενοι Βόρεια από τον οικισμό Προπούλι. Μην ξεχάσετε τα απαραίτητα καθώς εδώ θα είστε εσείς και η φύση!
Αγ. Ερμόλαος
Ο δύσβατος χωματόδρομος, θα αποδειχθεί πλεονέκτημα καθώς αποτρέπει τον περισσότερο κόσμο να την επισκεφθεί. Για εσάς όμως που θα το τολμήσετε, ένα είναι το σίγουρο. Θα σας ανταμείψει! Με την καθαρότητα των νερών, με την πεντακάθαρη απάτητη αμμουδιά, αλλά και με τη γλυκιά αίσθηση που αφήνει καθετί που εξερευνούμε. Ωστόσο ο δήμος, έχει φτιάξει κάποια κιόσκια. Εσείς πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων, για ο,τιδήποτε θα χρειαστείτε για την παραμονή σας στην παραλία.
Τρυγές 
Είναι για λίγους. Είναι για αυτούς που τους ενδιαφέρει περισσότερο το κολύμπι, παρά η παραλία. Κατά κύριο λόγο είναι βραχώδης, αλλά σε ένα σημείο της συνδυάζει και την μικρή αμμουδιά. Βρίσκεται στη Βόρεια Λήμνο, στην περιοχή των Φαλακρών.
Κότσινας 
Τα αβαθή νερά, η καθαρότητά τους, η αμμουδιά, αλλά και η εύκολη πρόσβαση, καθιστούν την συγκεκριμένη παραλία, εξαιρετικά δημοφιλή στο νησί. Πολλές οικογένειες, την επιλέγουν για τα μπάνια τους, ενώ δεν λείπουν και οι surfers που δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε ένα εύκολο σχετικά πεδίο. Υπάρχουν τοποθετημένες στην παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ τα beach bar που λειτουργούν στο σημείο θα σας δροσίσουν με ό,τι επιλέξετε.
Σαράβαρη 
Ένας χωματόδρομος από το Κοντοπούλι θα σας οδηγήσει στη Σαράβαρη. Αμμώδης και ρηχή βρίσκεται ανάμεσα στην Ηφαιστεία και το Ιερό των Καβείρων. Συνήθως δεν θα βρείτε πολύ κόσμο σε αυτή την παραλία. Λειτουργεί ένα beach bar και τοποθετούνται και ομπρέλες.
Νεφτίνα 
Η ιδιαίτερη! Απόμερη και γοητευτική η Νεφτίνα, περιμένει τους επισκέπτες της, για να τους εντυπωσιάσει με την απέραντη αμμουδιά της. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχει και σημείο με βράχια όπου είναι ιδανικό για όσους ασχολούνται με ψαροντούφεκο. Η πρόσβαση εδώ γίνεται από χωματόδρομο και απέχει περίπου 8 χλμ. από το Κοντοπούλι.
Ζεματάς 
Τα νερά της είναι συνήθως ήσυχα και ρηχά. Είναι καθαρή και δεν βγάζει φύκια. Θα την κατατάσσαμε στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, ενώ για να φτάσει κανείς εδώ θα χρησιμοποιήσει έναν καλής ποιότητας χωματόδρομο, που ξεκινάει από το χωριό Παναγιά. Η απόσταση είναι 4 χλμ. Στην παραλία υπάρχουν αρκετά δέντρα κάτω από τα οποία μπορείτε να προστατευτείτε από τις ακτίνες του ήλιου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που υπάρχουν εδώ.
Αξά
Ένας από τους τελευταίους ορμίσκους στο βορειοδυτικό τμήμα του ακρωτηρίου της Πλάκας, ονομάζεται Αξά. Η παραλία είναι αμμώδης, και η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε ξεκινάει από την Πλάκα και μέσω ενός χωματόδρομου, θα κινηθείτε βορειοδυτικά. Αξίζει τον κόπο να δείτε αυτούς τους αλληλοδιαδοχικούς ορμίσκους, όπου ο καθένας έχει τη δική του ομορφιά και τα δικά του στοιχεία να επιδείξει. Κοντά στην Αξά, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.
Άγιος Στέφανος
Πολύ κοντά στο λιμανάκι της Πλάκας, βρίσκεται η παραλία του Αγ. Στεφάνου. Πρόκειται για αμμώδη παραλία με ρηχά νερά. Όσο απομακρύνεστε από τη Μύρινα, ο κόσμος στις παραλίες είναι λιγότερος. Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ εύκολη μέσω του ασφλτοστρωμένου δρόμου, ενώ στην παραλία διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες από το παρακείμενο beach bar.
Παλαιόκαστρο
Στην Ανατολική πλευρά του νησιού, στον κόλπο της Πλάκας, βρίσκεται η παραλία του Παλαιόκαστρου. Στη Βόρεια πλευρά της παραλίας, συναντάμε το λιμανάκι της Πλάκας, ενώ σε όλο το μήκος της παραλίας, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Σε κάποια σημεία, υπάρχουν ομπρέλες για τον ήλιο. Θα φτάσετε εδώ, μέσω του χωματόδρομου, από τον οικισμό της Πλάκας.
Απάν Γιαλός
Ο Απάν Γιαλός, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Αλυκή και συγκαταλέγεται στις βαθιές θάλασσες του νησιού. Μία μικρή σε πλάτος παραλία, αλλά με τεράστιο μήκος, αποτελεί πολύ καλή επιλογή αν θελήσετε να την συνδυάσετε με προσεκτικό περπάτημα στις θίνες που μεσολαβούν της θάλασσας και της αλυκής. Επίσης, εδώ θα είστε μόνοι σας! Ή σχεδόν μόνοι σας... ανάλογα και την περίοδο που θα την επισκεφθείτε. Θα φτάσετε εδώ, μέσω χωματόδρομου που ξεκινάει από το Κοντοπούλι.
Κέρος
Η νεανική. Από τις πιο ζωντανές παραλίες του νησιού. Θα ήταν παράλειψη, να βρεθείτε στο νησί και να μην την επισκεφθείτε. Η παραλία του Κέρους, προκαλεί το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και ειδικότερα με το surf καθώς εδώ έχει πάντα ευνοϊκό καιρό για αντίστοιχες δραστηριότητες. Σημειώνουμε ότι εδώ λειτουργεί σχολή εκμάθησης windsurf, kitesurf και άλλων θαλάσσιων σπορ.
Επίσης η συγκεκριμένη παραλία έχει πολύ καλής ποιότητας εξυπηρέτηση με τη λειτουργία beach bar ενώ λειτουργεί και γήπεδο beach volley.
Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στον οικισμό Κοντοπούλι. Η περιοχή, είναι ενταγμένη στη ζώνη προστασίας του Natura 2000, καθώς εδώ βρίσκεται το φυσικό οικοσύστημα με την Αλυκή, την Ασπρολίμνη και την Χορταρολίμνη.
Κοκκινόβραχος 
Ο χωματόδρομος από τα Καμίνια, θα σας οδηγήσει Ανατολικά στην αμμώδη παραλία του Κοκκινόβραχου. Είναι αμμώδης, και προσελκύει πολύ λίγο κόσμο. Θα απολαύσετε τη φύση, θα περπατήσετε, θα χαρείτε τη θάλασσα.
Μακρύς Γιαλός (πολιόχνη)
Απέραντη παραλία, όπως εξάλλου μαρτυρά και το όνομα της. Θα σας εντυπωσιάσει, όχι μόνο για τα νερά της και την αμμουδιά, αλλά και για το σημείο το οποίο βρίσκεται. Ο μακρύς Γιαλός, είναι ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης και αυτό δίνει μία άλλη διάσταση στην επίσκεψή σας στην παραλία. Από την Πολιόχνη θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο, που οδηγεί στην παραλία.
Λουρί
Ο νοτιότερος όρμος της Ανατολικής ακτής, η παραλία Λουρί. Θα φτάσετε στην πανέμορφη αυτή παραλία περνώντας από το Σκανδάλι. Θα ακολουθήσετε τη σήμανση προς Λουρί και θα βρεθείτε σε μία σπάνια ομορφιάς παραλία με αμμουδιά και βότσαλο. Αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, έχουν φέρει στο φως, εγκαταστάσεις και λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται στο 12 χιλ. π.Χ.
Παρθενόμυτος 
Εξωτική. Εδώ θα απολαύσετε καλοκαίρι. Διακοπές. Κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Οποιαδήποτε σκέψη θα πάει στην άκρη και θα χαλαρώσετε. Μαζέψτε εικόνες, ανακτήστε δυνάμεις. Η παραλία Παρθενόμυτος, είναι κατά κοινή ομολογία, μία από τις πιο όμορφες του νησιού. Θα ταλαιπωρηθείτε λίγο να φτάσετε, αλλά όπως καταλαβαίνετε αξίζει τον κόπο.
Χαβούλη 
Βρίσκεται περίπου 3 χλμ. εκτός Μούδρου, και είναι οργανωμένη. Τόσο ο δήμος όσο και ένα beach bar που λειτουργεί εδώ, έχουν τοποθετήσει ομπρέλες στην παραλία. Επίσης στο beach bar, μπορείτε να βρείτε και ξαπλώστρες. Είναι μία παραλία που συνήθως έχει ήρεμα νερά, καθώς προστατεύεται από τους Βόρειους ανέμους. Γενικά ενδείκνυται για όσους επιθυμούν οργανωμένες παραλίες χωρίς όμως πολύ φασαρία και συνωστισμό.
Μικρό Φαναράκι
Ένας πολύ μικρός όρμος, με την αμμώδη παραλία να μην ξεπερνάει σε μήκος τα 50 μ. αποτελεί σημείο συνάντησης για πολλούς παραθεριστές και ιδιαιτέρως νέους. Στην παραλία τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες και η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς φτάνει μέχρι εδώ, ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Ετοιμαστείτε για ένα παραθαλάσσιο πάρτι... Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται η Σπηλιά της Φώκιας.
Μεγάλο Φαναράκι
Η αμμώδης και ρηχή παραλία, αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες νέους, που επιλέγουν το Μεγάλο Φαναράκι για το μπάνιο τους. Με μήκος που φτάνει τα 200 μέτρα, κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Διαθέτει εύκολη πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή, ενώ υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Απέχει περίπου 4 χλμ. από το Μούδρο.
Α. Βαρβάρα
Χωρίς ιδιαίτερη προσέλευση κόσμου, η παραλία της Αγίας Βαρβάρας, έχει να επιδείξει πεντακάθαρα νερά και παρθένα φύση να την περιβάλλει. Εδώ θα συναντήσετε και μια πηγή με πόσιμο νερό.
Κόκκινα
Θα μπείτε σε χωματόδρομους. Θα περπατήσετε. Μπορεί και να δυσκολευτείτε να την εντοπίσετε. Είναι όμως από τις περιπτώσεις που πραγματικά αξίζει την ταλαιπωρία. Παραλία Κόκκινα στη χερσόνησο Φακός. Μόλις φτάσετε εδώ, αμέσως θα καταλάβετε από πού πήρε το όνομά της, καθώς τα βράχια πέριξ της αμμουδερής παραλίας είναι κόκκινα. Απολαύστε αμέριμνοι το μπάνιο σας, θαυμάστε τους κόκκινους βράχους που έφτιαξε η φύση... Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα!
Διαπόρι
Δεν είναι αυτό που λέμε, οργανωμένη παραλία. Είναι αμμώδης και έχει βαθιά νερά. Σε μικρή σχετικά απόσταση από την παραλία, βρίσκονται κάποια ταβερνάκια. Μέχρι εδώ θα φτάσετε χρησιμοποιώντας ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Παρανησιά
Αμμώδης, ρηχή με τα νερά της να αντικατοπτρίζουν τις ακτίνες του ήλιου και να δημιουργούν μοναδικά παιχνιδίσματα. Η Παρανησιά, φιλοξενείται πάνω σε μία χερσόνησο και για να φτάσετε εδώ, πρέπει να χρησιμοποιήσετε χωματόδρομο που ξεκινάει από το λιμανάκι του Κοντιά και στη συνέχεια θα χρειαστεί και περπάτημα για μικρή απόσταση.
Εβγάτης 
Μεταξύ των οικισμών Θάνος και Κοντιάς, βρίσκεται η παραλία της Εβγάτης, η οποία στο παρελθόν απέσπασε γαλάζια σημαία. Πρόκειται για μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού και φιλοξενεί καθημερινά, εκατοντάδες λουόμενους. Είναι αμμώδης παραλία με καλή ποιότητα νερών και κανονικού βάθους. Στην παραλία πραγματοποιούνται διάφορα θαλάσσια σπορ ενώ υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες αλλά και beach bar.
Θάνος 
Στην περιοχή Νότια του Θάνος, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία. Πρόκειται για μία οργανωμένη αμμώδη παραλία του νησιού, που χαρίζει στον επισκέπτη όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Το 2013 βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία, και βρίσκεται σε μία περιοχή που παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Απέχει 6 περίπου χλμ. από τη Μύρινα.
Στβι
Αγαπημένη παραλία των ντόπιων με χρυσή άμμο και χωρίς καμία παρέμβαση στη φυσική της εικόνα. Εδώ δεν θα βρείτε απολύτως καμία εξυπηρέτηση, εκτός από κάποια σκίαστρα και εξαιρετική θάλασσα για κολύμπι! Σε άλλα σημεία είναι αμμώδης και σε άλλα βραχώδης.
Πλατύ
Μία ανάσα από τη Μύρινα, η παραλία στο Πλατύ, ξεχωρίζει για τις εγκαταστάσεις της. Βρίσκεται σε μία περιοχή με έντονη τουριστική ανάπτυξη στοιχείο που την καθιστά πολύβουη. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και beach bar και ταβέρνες. Προσελκύει νεανικό κόσμο.
Ανάπτυξη δραστηριοτήτων
Surf
Στην καρδιά του Αιγαίου. Στους ανέμους... Εκεί που το μελτέμι, σφραγίδα για τα νησιά μας, κάνει την εμφάνισή του το καλοκαίρι και δίνει το στίγμα του. Εδώ, όσοι αγαπάνε το windsurf αλλά και το kitesurf, και στη Λήμνο είναι αρκετοί, θα απολαύσουν το σπορ τους! Απ' όπου και αν φυσάει θα βρεις μία παραλία με τις συνθήκες που ζητάς. Στην παραλία του Κέρους, λειτουργούν 2 surf club τα οποία κρατούν eco-friendly χαρακτήρα και διαθέτουν πολύ καλό εξοπλισμό.
Αυτοί που ξέρουν ήδη, έρχονται στο Γομάτι, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη, γιατί ο αέρας είναι πιο ψυχρός άρα και πιο «γεμάτος» και τα νερά παραμένουν ζεστά. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα παραλία για windsurf, kitesurf αλλά και surf είναι ο Κοκκινόβραχος, που βρίσκεται κοντά στην Πολιόχνη. Εκεί οι συνθήκες είναι ιδανικές για παιχνίδι με τα κύματα.
Surf Club keros, 6942 98212 (Ricky)
Siroko, 6983 68779 (Stefan Raev)
Σχολή Κατάδυσης Λήμνου
Τόσο οι πεντακάθαρες θάλασσες όσο και ο τεράστιος πλούτος στο βυθό, αποτελούν κομβικά στοιχεία για την επιλογή της Λήμνου σ την πραγματοποίηση καταδύσεων. Εξάλλου λόγω και της γεωλογίας αλλά και της έντονης ηφαιστειακής δράσης που έχει παρατηρηθεί στο νησί, οι εικόνες που μπορεί κανείς να απολαύσεις είναι πραγματικά μοναδικές. Για το λόγο αυτό, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν το νησί για καταδύσεις.
Dive Center - Πατσέλης Θεόδωρος, Μούδρος, 22540 71424
Παρατήρηση πουλιών (Birdwatching)
Μία βόλτα στην Αλυκή, στη Χορταρόλιμνη, στην Ασπρόλιμνη, αλλά και στην ενδοχώρα του νησιού, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρατηρήσετε σπάνια αλλά και πολύ ενδιαφέροντα πουλιά. Σημειώνουμε ότι στους υγρότοπους του νησιού, που προσταεύονται και από το δίκτυο Natura 2000, έχουν καταγραφεί πάνω από 4000 μεταναστευτικά πουλιά.
Το κιρκινέζι, είναι ένα πανέμορφο μικρόσωμο γεράκι, το οποίο επισκέπτεται το νησί την Άνοιξη και στα τέλη του καλοκαιριού, πετάει για πιό ζεστά κλίματα, στην Αφρική. Εδώ επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το ροζ φλαμίνγκο, αλλά και την καστανοπαπια, που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Σήμερα στο νησί, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη προσέγγιση στην παρατήρηση πουλιών.
Ποδηλασία
Το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, ενδείκνυται περισσότερο από κάθε άλλο, για ποδηλασία. Οι ομαλές αυξομειώσεις της κλίσης του εδάφους, αλλά και το τεράστιο δίκτυο, πολύ καλής ποιότητας χωματόδρομων, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού.
Ιαματικές Πηγές 
Ίαση. Ευεξία. Τα ιαματικά νερά, ευλογία για κάθε τόπο, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων με στόχο την αξιοποίησή τους. Στην περιοχή Θέρμα της Λήμνου, απ' όπου και πηγάζουν ιαματικά νερά αξιοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορούν να αποτελέσουν μία ευκαιρία για να επισκεφθείτε το Therma Spa, το οποίο λειτουργεί ολόκληρό το χρόνο σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Εκτός της λουτροθεραπείας με νερό που κυμαίνεται στους 44ο C και με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε άλατα, μπορείτε να κάνετε πηλοθεραπεία. Βασίζεται στα ευεργετικά στοιχεία που εμπεριέχει ο ιαματικός πηλός και πρόκειται για τη γνωστή μας «Λημνία γή». Σύμφωνα με το μύθο, ο Ήφαιστος όταν έπεσε στο νησί, θεράπευσε την ασθένεια του, κάνοντας επαλείψεις, ενώ ο Φιλοκτήτης, θεραπεύτηκε από το δάγκωμα φιδιού.
Therma Spa, 22540 62062
Θρησκευτικός Τουρισμός
Δεκάδες διάσπαρτα πανέμορφα ξωκλήσια -λέγεται ότι φτάνουν τα 400 - σε κάθε γωνιά του νησιού σας περιμένουν για προσκύνημα. Ενδιαφέρουσες διαδρομές, στην ενδοχώρα αλλά και στα παράλια, εμπεριέχουν επισκέψεις σε τέτοια εκκλησάκια, πολλά εκ των οποίων έχουν μεγάλη ιστορία. Υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα, λίθινα κτίσματα από φημισμένους πετράδες του παρελθόντος, αλλά και θαυμάσιες σπάνιες εικόνες, που σε μερικές περιπτώσεις είναι βυζαντινές, σας περιμένουν να τις επισκεφθείτε και να τις προσκυνήσετε. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παναναγία η Κακαβιώτισσα, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Κάκαβος και είναι χτισμένη μέσα σε μία σπηλιά. Η εκκλησία, δεν έχει οροφή, καθώς αρκετά μέτρα πιο πάνω την προστατεύει η οροφή της σπηλιάς. (Βλ. Μονοπάτια....)
Ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος, η βασιλικού ρυθμού του 19ου αι. εκκλησία στον οικισμό Ρεπανίδι, όπου βρίσκεται σε αναπαλαίωση, ακριβώς πίσω από το ιερό της νέας εκκλησίας του χωριού. Η εκκλησία έχει διατηρήσει στο ακέραιο την δομή της από τον 19ο αι. αι αυτό είναι που την καθιστά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα και άξια για την επίσκεψή σας. Λόγω των έργων που πραγματοποιούνται ενδεχομένως δεν θα καταφέρετε να μπείτε στο ναό, αλλά ακόμη και εξωτερικά, εμφανίζει σημαντικό ενδιαφέρον.
Πανηγύρια
Τα πανηγύρια, αποτελούν «σφραγίδα» για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για τα νησιά. Στη Λήμνο, ξεχωρίζουμε το πανηγύρι που πραγματοποιείται στις 20 Ιουλίου στον προφήτη Ηλία και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα πανηγύρια του νησιού. Επίσης ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσετε τη λειτουργία στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ανάμεσα στους οικισμούς Παναγιά και Πλάκα, δίπλα στη θάλασσα, στις 6 Αυγούστου. Τέλος, στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, γίνεται ολονυκτία στο Κότσινα.
Ψάρεμα
Η μεγάλη ακτογραμμή του νησιού σε συνδυασμό με τις έντονες εναλλαγές δημιουργούν ιδανικά σημεία για ψάρεμα, ανάλογα με τη διάθεση και την τεχνική που θέλει να χρησιμοποιήσει ο κάθε ψαράς. Όσοι έχουν βάρκα, μπορούν να ψαρέψουν με πετονιά σε μικρούς απάνεμους κολπίσκους. Για ψαροντούφεκο, υπάρχουν κοντά στο νησί πολλές ρηχές ή βαθιές ξέρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σημείο κάτω από την Αγία Ευθυμία στο Φακό, το ακρωτήρι Μούρτζεφλος (ΒΔ του νησιού), τη βραχονησίδα Σηργητς ή Σιδερίτης, το Παλαιόκαστρο στην Πλάκα, τις ξέρες Μέθωνες που βρίσκονται μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου, τον Άγιο Σώζο, κοντά στην Αγία Σοφία και πολλά άλλα σημεία.
*Πολύτιμη στάθηκε η βοήθεια του Νίκου Κοτζαμάνογλου για τη συλλογή των πληροφοριών. Τον ευχαριστούμε. 
ΠΗΓΗ: Το άρθρο δημοσιευτηκε στο huffingtonpost.gr το 2015
Αρθρογράφος: Δημήτρης Σταθόπουλος

No comments:

Post a Comment