Thursday, June 30, 2016

ΣΗΜΕΡΑ-30 ΙΟΥΝΙΟΥ

   1520: οι Ισπανοί κονκισταδόρες υπό τον Κορτές σκοτώνουν τον τελευταίο βασιλιά των Αζτέκων, Μοντεζούμα Β΄, και γίνονται κύριοι των μεγάλων αποθεμάτων χρυσού, που κατείχε. 

   1789: γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Οράς Βερνέτ. 

   1859: ο ριψοκίνδυνος Γάλλος, Ζαν Φρανσουά Γκραβελέ, γνωστός και ως Σαρλ Μπλοντέν, είναι ο πρώτος, που διασχίζει τους καταρράκτες του Νιαγάρα σχοινοβατώντας. 

   1864: "ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, παρέχει την κοιλάδα Γιοσμάιτ στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, ως μέρος για ""δημόσιο καταφύγιο και μέρος για αναψυχή""." 

   1886: "ο 19χρονος αναπληρωτής, τότε, μαέστρος, Αρτούρο Τοσκανίνι, κάνει το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο του στη Βραζιλία, με την ""Αΐντα""." 

   1891: γεννιέται ο ’Αγγλος ζωγράφος Στάνλεϊ Σπένσερ. 

   1891: γεννιέται ο Αμερικανός παλαιστής, Μαν Μάουντεν Ντιν. 

   1899: γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη ο τζαζίστας μουσικός Χάρι Σίλντς. 

   1901: ύποπτα κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στο χωριό Έλατα Χίου. 

   1903: εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό. 

   1905: Βρετανία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. 

   1908: μία περίεργη έκρηξη λαμβάνει χώρα κοντά στον ποταμό Τανγκούσκα στη Σιβηρία, η οποία αργότερα θα υπολογιστεί στους 10 με 15 μεγατόνους. Το μέγεθος της έκρηξης είναι τόσο μεγάλο, ώστε καταστρέφονται 60.000.000 δέντρα σε έκταση 2.150 χιλιομέτρων. Οι πρώτες έρευνες άρχισαν το 1920, αλλά τα αίτια της έκρηξης είναι ακόμη άγνωστα. ’Αλλοι λένε, ότι πρόκειται για μετεωρίτη, άλλοι για πυρηνικό πείραμα, άλλοι για επίθεση εξωγήινων. 

   1911: γεννιέται ο νομπελίστας Πολωνός ποιητής και συγγραφέας, Μίλος Τσέσλο. 

   1912: στο Βέλγιο, το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει την κήρυξη νέας γενικής απεργίας με αίτημα την καθολική ψήφο. 

   1914: ο Μαχάντμα Γκάντι συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, επειδή ζήτησε δικαιώματα για την ινδική μειονότητα της χώρας. 

   1917: γεννιέται η Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Χέιγουαρντ, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, αλλά το 1939 πήγε στο Χόλιγουντ για να διεκδικήσει το ρόλο της Σκάρλετ ο΄Χάρα. 

   1919: έντονη είναι η διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους για τα τουρκικά έκτροπα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία. 

   1922: Ιρλανδός, μέλος του IRA, δολοφονεί στο Λονδίνο τον πρώην αρχηγό του Βρετανικού Επιτελείου και μέλος του Κοινοβουλίου, Σερ Χένρι Ουίλσον. Η δολοφονία του σηματοδότησε την αρχή της επέκτασης στη Βρετανία της διαμάχης για την Ιρλανδία. 

   1923: ο μουσικος της τζαζ, Σίντνεϊ Μπέσε, ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο. 

   1930: ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 

   1934: "στη Γερμανία τουλάχιστον 77 αξιωματούχοι και 400 πολίτες χάνουν τη ζωή τους κατά την εκκαθάριση του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ, τη ""Νύχτα των Μακριών Μαχαιριών""." 

   1936: "εκδίδεται το θρυλικό βιβλίο της Μάργκαρετ Μίτσελ ""Όσα παίρνει ο άνεμος""." 

   1938: γεννιέται ο ιθαγενής Αμερικανός δρομέας, Μπίλι Μιλς. 

   1943: γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Φλόρενς Μπάλαρντ, η πρώτη τραγουδίστρια των Supremes πριν αναλάβει τα ηνία του συγκροτήματος η Νταϊάνα Ρος. Η Μπαλαρντ πέθανε από θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία στη ηλικία των 32 ετών. 

   1948: "το τρανζίστορ θα αντικαταστήσει τη λυχνία του ραδιοφώνου, ανακοινώνουν τα εργαστήρια ""Bell""." 

   1949: στην Κίνα, ο Μάο δηλώνει ότι, δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι, θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ. 

   1950: η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους Νιου Γιορκ Ταιμς για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό. 

   1950: στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι από 33 χώρες ιδρύουν τη νέα Σοσιαλιστική Διεθνή. 

   1951: η Αγγλία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διεθνή νίκη της, σε φιλικό αγώνα, νικώντας την Αυστραλία στο Σίδνεϊ με 17-0. 

   1956: εκδίδεται στη Μόσχα η πολιτική διαθήκη του Λένιν. 

   1956: συγκρούονται πάνω από το Γκράντ Κάνιον της Αριζόνα δύο αεροσκάφη, ένα της TWA και ένα των αμερικανικών αερογραμμών, παρασέρνοντας στο θάνατο 128 ανθρώπους. 

   1958: γεννιέται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου. 

   1959: στην Κούβα, πέντε υπουργοί παραιτούνται επειδή διαφωνούν με το νέο αγροτικό νόμο, κατά τον οποίο τεμαχίζονται μεγάλα κτήματα και δημεύονται χιλιάδες αγροί. 

   1961: "πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ. Ανάμεσα στις 300 εφευρέσεις τους είναι και το ""όντιον"", ένας κενός σωλήνας, που λαμβάνει ασθενή ηλεκτρικά μηνύματα και τα ενισχύει. Η εφεύρεσή του αυτή βοήθησε στην ώθηση της ηλεκτρονικής." 

   1963: γεννιέται ο Σουηδός κιθαρίστας Γιούνγκι Τζ. Μάλμστεεν. 

   1966: γεννιέται ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος και μεγάλος καυγατζής Μάικ Τάισον, παγκόσμιος πρωταθλητής 1986 - 1990. Έχει καταδικαστεί για το βιασμό της Βανέσα Ουίλιαμς, πρώην Μις Μαύρη ΗΠΑ. 

   1971: σκοτώνεται σε τροχαίο ο Βούλγαρος μεσοεπιθετικός της Λέφσκι Georgi Asparukov οδηγώντας μεθυσμένος. Ήταν 50 φορές διεθνής με 19 γκολ. 

   1971: "τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου ""Σογιούζ ΙΙ"" πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα. Νεκροί είναι οι Βίκτωρ Πατσάγιεφ, Γκόργκι Ντομπροβόλσκι και Βλάντισλαβ Βολκόφ." 

   1971: "το Οχάιο γίνεται η 38η Πολιτεία, που επικυρώνει την 26η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, με την οποία η ηλικία, από την οποία μπορεί κάποιος να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, ""κατεβαίνει"" στα 18 χρόνια. Μετά την 38η επικύρωση, η τροποποίηση αρχίζει να ισχύει καθολικά για τις ΗΠΑ." 

   1972: εγκρίνεται στην Ελλάδα από την χούντα το αυτόματο διαζύγιο. 

   1973: κομμουνιστές αντάρτες αρχίζουν ευρείας κλίμακας επιθέσεις στην Καμπότζη και απειλούν να φτάσουν μέχρι και την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. 

   1980: στην Κύπρο, υπογράφεται νόμος για τη λειτουργία ιδιωτικής ραδιοφωνίας. 

   1981: στην Κίνα, ο Χούα Κούο-φενγκ αντικαθιστάται από τον Χου Γιάο-μπανγκ, γνωστός για την κριτική, που ασκεί στην πολιτική του Μάο. 

   1984: πεθαίνει η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Λίλιαν Χέλμαν. 

   1989: με μεγάλη πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο της Αυστρίας αποφασίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. 

   1991: ο Duke McKenzie γίνεται ο πρώτος μποξέρ που κερδίζει παγκόσμιους τίτλους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες (bantam και fly) όταν κερδίζει τον Gaby Canizales για την κατηγορία bantam. 

   1991: στην Κολομβία, 4 αντάρτες του Λαϊκού Στρατού Απελευθέρωσης σκοτώνονται σε συγκρούσεις με το στρατό. 

   1992: στις Φιλιππίνες, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Φιντέλ Ράμος, ο οποίος διαδέχεται την Κορασόν Ακίνο. 

   1993: επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. 

   1994: κρατούμενοι του Κορυδαλλού καταγγέλλουν ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Εργασίας και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εμπλέκονται στο ριφιφί του αιώνα. 

   1994: στις ΗΠΑ, δεν προκύπτουν ευθύνες αξιωματούχων της κυβέρνησης Κλίντον, σύμφωνα με το πρώτο στάδιο της ανάκρισης για την υπόθεση Γουαϊτγουότερ. 

   1995: "πεθαίνει ο Ρώσος κοσμοναύτης, του ""Σογιούζ 3"", Γκόργκι Μπερεγκοβόι." 

   1995: στη Βοσνία, η Κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γιασούσι Ακάσι. 

   1996: ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού επικρατεί του ’Ακη Τσοχατζόπουλου. 

   1996: πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Λάκης Πετρόπουλος στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν με ομάδα ποδοσφαίρου των βετεράνων. 

   1996: "πρώτη εφαρμογή του ""ξαφνικού θανάτου"" (sudden death) στον τελικό του Euro ΄96 Γερμανία - Τσεχία (2-1) με ""δολοφόνο"" τον Oliver Bierhoff στο 95΄. Στις προηγούμενες φάσεις δεν εφαρμόστηκε το μέτρο και οι αγώνες πήγαν στα πέναλτι." 

   1997: στην Αλβανία, θριαμβευτική είναι η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φάτος Νάνο στις βουλευτικές εκλογές. 

   2002: ολοκληρώνεται το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο, που διεξάγεται σε ασιατικά γήπεδα (Νότια Κορέα και Ιαπωνία). Η Βραζιλία επιστρέφει στην κορυφή με τη νίκη της στον τελικό επί της Γερμανίας 2-0, παρουσία 72.000 θεατών. Πρώτος σκόρερ με 8 τέρματα ο Ρονάλντο. 

No comments:

Post a Comment