Sunday, June 29, 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Το Tripadvisor είναι ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως, όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ταξίδι τους. Προσφέρει, μεταξύ άλλων, συμβουλές και κριτικές προορισμών και ξενοδοχείων από πραγματικούς ταξιδιώτες. Οι ιστότοποι της φίρμας συνθέτουν τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κοινότητα στον κόσμο, με περισσότερους από 60 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως, 44 εκατομμύρια μέλη και πάνω από 150 εκατομμύρια κριτικές και γνώμες. Οι ιστότοποι λειτουργούν σε 30 χώρες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η βράβευση του Σπηλαίου του Δράκου με το Πιστοποιητικό Διάκρισης 2014 σημαίνει ότι λαμβάνει διαρκώς εξαιρετικά σχόλια ως επισκέψιμος χώρος από τους ταξιδιώτες του Tripadvisor, δεδομένου ότι αυτό το σημαντικό βραβείο βασίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα των κριτικών που έλαβε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας (http://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g315844-d3683565-Reviews-Cave_of_Dragon_Spilia_tou_drakou) κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Η διάκριση αυτή έρχεται να επισφραγίσει τις προσπάθειες και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Καστοριάς “Ορεστειάς” για την προβολή του Σπηλαίου του Δράκου και την ανάδειξή του σε ένα από τα καλύτερα επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ελλάδα αλλά και όχι μόνο.

TA ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ
Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, στο 2ο χλμ. της παραλίμνιας οδού και λίγο πριν από τη μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο, καθώς περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε διαδρόμους-σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45x17 μέτρα, με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου, που είναι και η βαθύτερη, βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18οC, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων. Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου (χρονική περίοδος 2.588.000-11.700 π.Χ.) και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Η επισκέψιμη διαδρομή έχει μήκος 300 μέτρα. Ο επισκέπτης περνά όμορφα κατασκευασμένες γέφυρες, δύο συμπαγείς και μία πλωτή. Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μουσειακός χώρος με πληροφοριακό υλικό γύρω από την ιστορία, τον μύθο και τις φάσεις κατασκευής - αξιοποίησης του σπηλαίου.

No comments:

Post a Comment