Monday, June 23, 2014

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ


Σελίδα εκτύπωσης
Δράμα, κωμωδία, κλασικά κείμενα, αλλά και σύγχρονα ελληνικά έργα περιλαμβάνει ο νέος προγραμματισμός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2014-2015). Παράλληλα «τρέχουν» οι καλοκαιρινές παραγωγές του, ενώ σημειώνει ικανοποιητικά απολογιστικά στοιχεία για την προηγούμενη περίοδο.
 
Απο ροκ όπερα μέχρι κλασική γαλλική κωμωδία και από μιούζικαλ μέχρι και έργο γραμμένο ειδικά για το ΚΘΒΕ θα φιλοξενηθούν στις σκηνές του οργανισμού στη διάρκεια της νέας θεατρικής περιόδου που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
  Ηέναρξη της σεζόν θα γίνει με τη ροκ όπερα του Κώστα Αθυρίδη «Alexander the Great» σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και του Γιάννη Βούρου, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 23/10 στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ μετά θα πραγματοποιήσει παγκόσμια περιοδεία.
Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν: η κωμωδία του Άλαν Έιμπορν «Συνέβη και του χρόνου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου (Νοέμβριος), η γαλλική κωμωδία του Μολιέρου «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Ιανουάριος 2015), το «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (Απρίλιος 2015), ενώ στο φουαγιέ θα παρουσιαστούν «Τα τέσσερα κοριτσάκια» του Πάμπλο Πικάσο σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου (27/8-7/9/2014).
Λίγο πιο πέρα, το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα φιλοξενήσει τις παραστάσεις: «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που αποτελεί μετάκληση της 5ης Εποχής - Τέχνης (17/11-14/12), «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη (Δεκέμβριος 2014), «Ο γλάρος» του Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου (Μάρτιος 2015). Στο «Υπερώο» της ΕΜΣ, που έχει ταυτιστεί με παραστάσεις πιο πειραματικού χαρακτήρα, θα βρουν τη θέση τους έργα όπως «Η αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη (η παράσταση παρουσιάστηκε και την προηγούμενη περίοδο - Οκτώβριος 2014), «Η προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (Δεκέμβριος 2014), «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκελ σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη (Φεβρουάριος 2015).

ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Η Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», κατά τα πρότυπα της περσινής χρονιάς, θα φιλοξενήσει τη μουσική παράσταση «Σερσέ λα φαμ» του Στρατή Πασχάλη, ένα έργο για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει η Σοφία Σπυράτου (Οκτώβριος 2014). Στο Μικρό Θέατρο θα παρουσιαστεί το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (Νοέμβριος 2014), ενώ θα ακολουθήσουν το ειδικά γραμμένο για το ΚΘΒΕ «Ο κύβος του Ρούμπικ» του Αλέξανδρου Ρήγα σε σκηνοθεσία του ιδίου (Ιανουάριος 2015), «Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Παντελή Χούρσογλου (Απρίλιος 2015) και «‘Η Αυτοκρατορία’ (I Have your Data)» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (Ιανουάριος 2015).
Η Παιδική Σκηνή του οργανισμού θα παρουσιάσει στο Βασιλικό Θέατρο το έργο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Μύρκου, ενώ η Νεανική Σκηνή στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» το μιούζικαλ «Godspell» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (και τα δύο τον Οκτώβριο).
Φέτος όμως το ΚΘΒΕ θα μεταφερθεί και πιο... ανατολικά, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», όπου θα παρουσιάσει την επιτυχία του χειμώνα «Το τίμημα» (Νοέμβριος), αλλά και την «Αρρώστια της νιότης» (Δεκέμβριος) και το «Godspell» (Δεκέμβριος).
Τέλος, στο πλαίσιο άλλων συνεργασιών του ο οργανισμός θα φιλοξενήσει τα Χριστούγεννα τον «Καρυοθραύστη» στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ θα εκπονήσει τα καθιερωμένα του εκπαιδευτικά προγράμματα, διατηρώντας παράλληλα τη διεθνή του δραστηριότητα με παρουσία στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και αλλού.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Προς το παρόν πάντως προετοιμάζονται οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που θα κάνουν πρεμιέρα στις 16/7 στο Θέατρο Δάσους και θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα με κύριο σταθμό την Επίδαυρο. Νωρίτερα, στις 3/7, θα αρχίσει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Κήπου το μιούζικαλ «Godspell» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, το οποίο θα παρουσιαστεί και σε άλλους χώρους της πόλης. Μία μέρα νωρίτερα, στις 2/7, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα κάνει την έναρξή του το «Δώδεκα» του Βασίλη Ισσόπουλου, ενώ ταυτόχρονα στην ταράτσα του Βασιλικού θα «τρέχει» η μουσικοθεατρική παράσταση «Up Όλα - Summer ΚΘΒΕedition» των Αστέρη Πελτέκη και Στάθη Παχίδη. Επίσης, οι λιλιπούτειοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλο το καλοκαίρι μια παιδική καλοκαιρινή παραγωγή με τίτλο «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα» σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Τσιακμάκη, η οποία θα παρουσιάζεται σε δρόμους της πόλης.

ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ
Ενδιαφέροντα είναι και τα αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία της περασμένης θεατρικής περιόδου, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γιάννης Βούρος, με βάση τα οποία παρουσιάζεται αύξηση των θεατών σε ποσοστό 39,6%, αλλά και των εσόδων σε ποσοστό 34,2%. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της προηγούμενης σεζόν ανέβηκαν συνολικά 14 παραγωγές και 871 παραστάσεις, που συγκέντρωσαν 167.198 θεατές, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στο 1.145.123,02 ευρώ.

No comments:

Post a Comment