Tuesday, June 24, 2014

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΙΟΥΝΙΟΥ

   1497: ο ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος και εξερευνητής Τζον Κάμποτ επικεφαλής αγγλικής αποστολής γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που πατάει το πόδι του στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, μετά τους Βίκινγκς. Εκτιμάται ότι, το μέρος, όπου έφτασε ήταν είτε η Νέα Γη, είτε το Κέιπ Μπρίτον ’Αιλαντ. 

   1597: η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπάνταμ της Ιάβας. 

   1662: οι Ολλανδοί αποτυγχάνουν να πάρουν από τους Πορτογάλους τη μικρή χερσόνησο Μακάο, στις νότιες ακτές της Κίνας. 

   1693: οι Βρετανοί ιδρύουν το Κίνγκστον στη Τζαμάικα. Η πόλη χτίζεται στη θέση του Πορτ Ρουαγιάλ, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό. Το 1872 το Κίνγκστον θα γίνει διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσα του νησιού. 

   1717: ιδρύεται στο Λονδίνο η πρώτη μεγάλη στοά των μασόνων. 

   1777: γεννιέται ο Τζον Ρος, Βρετανός θαλασσοπόρος και αρκτικός εξερευνητής. Θα ηγηθεί της πρώτης του εξερευνητικής αποστολής για την αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος. Μαζί με τον ανιψιό του Τζέιμς είναι οι πρώτοι, που κατανοούν ότι, οι μαγνητικές βελόνες κάθε πυξίδας, δείχνουν ένα σημείο, που δεν είναι ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος, αλλά ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος, όπως ονομάστηκε. Καθορίζουν την ακριβή θέση του Μαγνητικού Βόρειου Πόλου στην χερσόνησο Μπούθια, κοντά στο ακρωτήριο Αδελαΐδα. 

   1793: η Γαλλία υιοθετεί το πρώτο δημοκρατικό της Σύνταγμα. 

   1821: ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα. 

   1842: "γεννιέται ο Αμερικανός σατιρικός συγγραφέας Μπιρς Αμπρόουζ. Γνωστό έργο του ""Το λεξικό του κυνικού λόγου""." 

   1859: δύο μεγάλες στρατιές, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς από τη μία πλευρά, και οι Αυστριακοί από την άλλη δίνουν, στο Σολφερίνο της Λομβαρδίας, την πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες τους για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα τους. 

   1883: γεννιέται ο Βίκτορ Φράνσις Χες, Αυστροαμερικανός νομπελίστας φυσικός, που ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες. Για την ανακάλυψη του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Αμερικανό φυσικό Καρλ Ντέιβιντ Αντερσον το 1936. 

   1883: "γεννιέται ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Γκέριτ Ρίτβελντ ο οποίος επηρέασε το σχεδιασμό επίπλων. Το 1917 δημιούργησε τη διάσημη ""Κόκκινη Καρέκλα"", ενώ σχεδίασε και το γνωστό ""Σρέντερ Χάους"" στην Ουτρέχτη της Γερμανίας." 

   1883: ο Ρίτσαρντ Χάιαμ γίνεται ο πρώτος διαιτητής, που αποβάλλεται από το πρωτάθλημα του μπέιζμπολ λόγω μεροληψίας. 

   1894: η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια. 

   1900: ο ιαπωνικός στρατός εισβάλλει στην Κορέα. 

   1901: γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Χάρι Παρτς, ο οποίος πειραματίστηκε γράφοντας μουσική βασισμένη σε κλίμακα 43 τόνων ανά οκτάβα, την οποία έπαιζε σε όργανα, που κατασκεύαζε ο ίδιος. 

   1901: ο 19χρονος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι. 

   1909: "γεννιέται από Βρετανούς γονείς στις ΗΠΑ ο βραβευμένος με βραβεία Έμι Ντέιβιντ Ρόουζ, ο συνθέτης των μουσικών θεμάτων των δημοφιλών αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών ""Το μικρό σπίτι στο λιβάδι"" και ""Μπονάνζα""." 

   1912: αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία τέσσερα άτομα. 

   1913: η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. 

   1915: "γεννιέται ο Φρέντ Χόιλ Βρετανός αστρονόμος, αστροφυσικός και μαθηματικός. Αν και δεν τιμήθηκε ποτέ με βραβείο Νόμπελ εφηύρε την φράση ""Μεγάλη Έκρηξη"" (Big Bang), για να περιγράψει την έκρηξη με την οποία γεννήθηκε το σύμπαν, ενώ επίσης ήταν ο πρώτος, που συνειδητοποίησε ότι όλα τα χημικά στοιχεία δημιουργούνται μέσα στα αστέρια από την νουκλεοσύνθεση." 

   1916: η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη κινηματογραφική σταρ που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. 

   1918: "ο γερμανικός στρατός βομβαρδίζει το Παρίσι με τη ""Μπιγκ Μπερθα"" ένα γιγάντιο κανόνι το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να βάλλει από απόσταση ασφαλείας." 

   1922: δολοφονείται στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Ρατενάου. Οι δράστες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που διαφωνούν στην πολιτική του για την πληρωμή αποζημιώσεων εξαιτίας της συμμετοχής της Γερμανίας στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο. 

   1930: γεννιέται ο Γάλλος κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Κλοντ Σαμπρόλ, ο οποίος ξεκίνησε ως κριτικός στον γαλλικό τύπο και στο περιοδικό Cahiers du Cinema και τελικά αναδείχθηκε ένας από τους πρωτεργάτες της γαλλικής νουβέλ βαγκ. 

   1931: η Ε.Σ.Σ.Δ. και το Αφγανιστάν υπογράφουν συνθήκη ουδετερότητας. 

   1938: το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα κρίκετ καλύπτοντας τηλεοπτικά τον αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Αυστραλίας. 

   1939: η Βραζιλία επιτρέπει την είσοδο 300 Γερμανοεβραίων προσφύγων. 

   1940: οι Γάλλοι υπογράφουν ανακωχή με τους Ιταλούς. 

   1941: στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί. 

   1942: γεννιέται ο μουσικός Μικ Φλίτγουντ, που ίδρυσε το συγκρότημα των Fleetwood Mac. 

   1943: η Μαρτινίκα ενώνεται με τους Ελεύθερους Γάλλους, που αγωνίζονται εναντίον του ’Αξονα. 

   1944: γεννιέται ο Τζεφ Μπεκ, ο οποίος υπήρξε και κιθαρίστας των Yardbirds στη θέση του Έρικ Κλάπτον. 

   1945: γεννιέται η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη. 

   1947: "ένας Αμερικανός πιλότος αναφέρει ότι, είδε άγνωστα αντικείμενα να πετούν στον ουρανό, κοντά στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσιγκτον, τα οποία περιγράφει ως ""ιπτάμενους δίσκους""." 

   1949: πεθαίνει ο αρχαιολόγος και πολιτικός Θεμιστοκλής Σοφούλης, που έφθασε ως το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας (1924, 1945-1946, 1947-1949). 

   1949: στις ΗΠΑ, εγκρίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η πρώτη αερομεταφορά φορτίου. 

   1952: ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή μας ΑΓΝΟ. 

   1954: εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβ. μέτρων το χρόνο. 

   1959: το Περού κατάσχει όλες τις μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις. 

   1960: ο Αμερικανός Τζον Τόμας κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.18 στο Μπέικερσφιλντ καταρρίπτοντας το από 30/4 δικό του 2.17 στη Φιλαδέλφεια. Μια εβδομάδα μετά, πηδάει 2.22 στο Στάνφορντ. Η κυριαρχία του Τόμας σταματάει στις 31/8/61 όταν ο Βαλερί Μπριμέλ υπερβαίνει το 2.25 στη Σόφια και μονοπωλεί για την επόμενη 10ετία τους πίνακες των παγκοσμίων ρεκόρ. 

   1962: οι ΗΠΑ και η Βρετανία δανείζουν στον Καναδά 1 δις δολάρια για να ανακόψει τη διολίσθηση της οικονομίας του. 

   1963: οι Βρετανοί παρέχουν το προνόμιο της αυτοδιοίκησης στη Ζανζιβάρη. 

   1964: η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απαιτεί τα πακέτα των τσιγάρων να φέρουν από εδώ και στο εξής προειδοποιητικά μηνύματα για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία. 

   1970: "στην Κύπρο, αυτοδιαλύεται η οργάνωση ""Εθνικό Μέτωπο""." 

   1974: "εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο UPC (Διεθνής Κωδικός Παραγωγής) ο πρόγονος του σημερινού γραμμωτού (ή γραμμικού) κώδικα (barcode), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκεί σούπερ μάρκετ για γρηγορότερη διακίνηση των αγαθών από τα ταμεία. Το πρώτο αντικείμενο που ""χτυπήθηκε"" με αυτόν τον τρόπο ήταν ένα κουτί τσίχλες." 

   1979: στις ΗΠΑ, δεξιοί ριζοσπάστες αντιδρούν έντονα στην επίσκεψη του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ στην Κίνα. 

   1981: ισραηλινά αεροπλάνα καταστρέφουν ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βαγδάτη. 

   1983: "η Σάλι Ράιντ, 32 χρόνων, φυσικός, που συμμετέχει στο πλήρωμα του διαστημόπλοιου ""Τσάλεντζερ', περνά στην ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα, που πέταξε στο διάστημα." 

   1988: εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο πρωτάθλημα. Εννέα από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. 

   1990: τη Μελίνα Μερκούρη προτείνει ομόφωνα, για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ της πρωτεύουσας. 

   1991: Αυστραλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η συγκομιδή σταριού, αρακά και σόργου θα υποστεί μεγάλες ζημιές από τη συνεχιζόμενη καταστροφή της προστατευτικής ζώνης του όζοντος. 

   1991: η ποιότητα των νερών στις παραλίες των χωρών-μελών της ΕΟΚ βελτιώνεται σημαντικά, σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία, με την Ελλάδα να κρατά τα οικολογικά σκήπτρα. 

   1992: η Μπερνίς Γκέρα γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο επαγγελματικό μπέιζμπολ. 

   1992: στη Γεωργία, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστέλλουν απόπειρα πραξικοπήματος οπαδών του έκπτωτου Προέδρου Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 στασιαστές. 

   1993: στην Ιταλία, η Γερουσία επικυρώνει νόμο που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση του ρατσισμού και προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους με τις πράξεις τους υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος. 

   1993: σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τα κρούσματα ρατσιστικής βίας, που εκδηλώνονται στη Γερμανία. 

   1994: στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στην Κέρκυρα αποφασίζεται η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, καθώς και η ένταξη Αυστρίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Σουηδίας. 

   1995: υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη από γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους επτά βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων. 

   1996: η Ινδία δεν θα υπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, εφόσον δεν προβλέπεται ο πυρηνικός αφοπλισμός των πέντε μεγάλων δυνάμεων σε διάστημα 10 ετών. 

   1996: ο Μάικλ Τζόνσον σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. σε χρόνο 19,66 δευτερόλεπτα. 

   1997: το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους. 

   1999: "η κιθάρα με την οποία ο Έρικ Κλάπτον ηχογράφησε το ""Layla"" πωλείται σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 497.500 δολαρίων." 

No comments:

Post a Comment