Saturday, June 21, 2014

ΣΗΜΕΡΑ-21 ΙΟΥΝΙΟΥ

   356: γεννιέται ο Μακεδόνας βασιλιάς και μέγας στρατηλάτης, Αλέξανδρος. 

   1527: πεθαίνει ο Ιταλός πολιτικός και συγγραφέας Νικολό Μακιαβέλι. 

   1633: ο Γαλιλαίος εξαναγκάζεται από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την ηλιοκεντρική θεωρία του. 

   1665: οι πρώτοι στρατιώτες του Τάγματος των Καρινιάν-Σαλιέρ φτάνουν στο Κεμπέκ για να καταλάβουν το Ιροκουά (Νέα Υόρκη, Οντάριο, Κεμπέκ). 

   1734: στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), μία Αφρικανή σκλάβα, η Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ, απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημοσίως, από τις γαλλικές αρχές. 

   1749: ιδρύεται το Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας. 

   1788: το Νιού Χαμσάιρ επικυρώνει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και έτσι γίνεται η 9η Πολιτεία. 

   1813: στη Βιτόρια της Ισπανίας βρετανικές πορτογαλικές και ισπανικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του Βρετανού στρατηγού ’Αρθουρ Γουέλεσλι, εκδιώχνουν τους Γάλλους και τερματίζουν τον Πόλεμο της Χερσονήσου. 

   1826: πανωλεθρία του Ιμπραήμ στη Μάνη. 

   1839: γεννιέται ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Ματσάντ ντε Ασίς. 

   1877: εκτελούνται 10 μέλη της μυστικής οργάνωσης των Ιρλανδών ανθρακωρύχων, Μόλι Μαγκουάιρς, με την κατηγορία, ότι συμμετείχαν σε μία βίαιη απεργία ανθρακωρύχων στην Πενσιλβάνια. 

   1901: στο Νιου Τζέρσεϊ, μυστηριώδης έκρηξη καταστρέφει τετραώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα. 

   1902: στη Γερμανία, κυβερνητικοί αντιπρόσωποι παρακολουθούν για πρώτη φορά τις εργασίες συνεδρίου εργατικής ένωσης. 

   1905: γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. 

   1908: πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ. 

   1911: ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Πορφίριο Ντίαζ, αυτοεξορίζεται στο Παρίσι. 

   1913: η Tiny Broadwick γίνεται η πρώτη γυναίκα, που επιχειρεί ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο. 

   1913: μετά την άρνηση των βουλγαρικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν στρατοπεδεύσει, η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος). 

   1921: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Ράσελ. 

   1929: πεθαίνει ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και μεγάλος εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης. 

   1930: στην Ινδία, 500 άτομα τραυματίζονται κατά τη διάρκεια επίθεσης της βρετανικής αστυνομίας εναντίον συγκεντρωμένων διαδηλωτών. 

   1931: στην Αυστρία, το Αγροτικό Κόμμα και οι Χριστιανοσοσιαλιστές σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Καρλ Μπούρες. 

   1933: το εθνικό κίνημα της Γερμανίας είναι το τελευταίο κόμμα, που του αφαιρέθηκε κάθε δύναμη από τη χιτλερική κυβέρνηση. Το Εθνικοσοσιαλιστικό (Ναζί) είναι το μοναδικό κόμμα της χώρας. 

   1935: γεννιέται η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν. 

   1937: το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα τένις καλύπτοντας τηλεοπτικά τον τελικό του Wimbledon μεταξύ Donald Badge και Gottfried von Kramm. 

   1940: αρχίζει από το Βανκούβερ του Καναδά η πρώτη πετυχημένη πλοήγηση από δυσμάς προς ανατολάς, στο Νοτιοδυτικό Πέρασμα, από τον Ατλαντικό Ωκεανό, στον Ειρηνικό, μέσω του Αρκτικού αρχιπελάγους του Καναδά. 

   1940: γίνεται στον Πειραιά η κηδεία του Εμ. Μαχαίρα, του πρώτου γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ. 

   1947: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέρεντιθ Μπράξτερ. 

   1951: γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Νίλς Λόφγκρεν. 

   1953: γεννιέται η πρώην Πόεδρος του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος σε μουσουλμανικό κράτος. 

   1953: οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατηγορούν δριμύτατα την ΕΣΣΔ για την ωμή επίθεση, που πραγματοποίησε κατά διαδηλωτών στο Ανατολικό Βερολίνο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άτομα και τραυματίστηκαν 187. 

   1956: γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Μισέλ Πλατινί. 

   1956: ο Αμερικανός συγγραφέας ’Αρθουρ Μίλερ, αρνείται να προδώσει τους κομμουνιστές στην επιτροπή της Γερουσίας, την περίοδο του Μακαρθισμού. 

   1957: η Έλεν Λουκς Φέρκλο, ορκίζεται ως η πρώτη γυναίκα υπουργός του Καναδά. 

   1961: η ελληνική Βουλή απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. 

   1964: η Ισπανία κατακτά το 2ο Κύπελλο Εθνών νικώντας στον τελικό την ΕΣΣΔ με 2-1 στην Μαδρίτη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δανός Madsen με 11 γκολ. 

   1964: στο Μισισιπή των ΗΠΑ, η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν δολοφονεί τρεις Αφροαμερικανούς υπέρμαχους των ίσων δικαιωμάτων. 

   1964: "το Εθνικό Συμβούλιο της Αϊτής, υιοθετεί νέο Σύνταγμα, το οποίο ανακηρύσσει τον Φρανσουά ""Πάπα Ντοκ"" Ντιβαλιέ, Πρόεδρο δια βίου." 

   1969: πεθαίνει στα 19 της μόλις χρόνια η Αμερικανίδα τενίστρια Μορίν Κόνολι. 

   1969: στη Γαλλία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζακ Σαμπάν Ντελμάς, ορίζεται πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Ζορζ Πομπιντού. 

   1970: η Βραζιλία κερδίζει την Ιταλία με 4-1 στον τελικό και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικoύ. Το 3ο Κύπελλο Jules Rimet, το οποίο θα κλαπεί αργότερα, παραμένει οριστικά στη Βραζιλία. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γερμανός Gerd Muller με 10 γκολ. Τα κέρδη του Κυπέλλου μοιράζονται ως εξής: 10% FIFA, 25% Μεξικάνικη Ομοσπονδία και 65% οι ομάδες ανάλογα με το πλήθος των αγώνων που έδωσαν. 

   1970: ο Tony Jacklin γίνεται ο πρώτος Βρετανός γκόλφερ στα τελευταία 50 χρόνια που κερδίζει το US Open νικώντας τον Dave Hill με 5 χτυπήματα. 

   1970: πεθαίνει ο πρώτος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουκάρνο. 

   1973: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούλιετ Λιούις. 

   1975: "τα Σαγόνια του Καρχαρία"", του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κάνουν πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους." 

   1978: "κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το θεατρικό έργο ""Εβίτα"" των ’Αντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις." 

   1982: γεννιέται ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, γιος Καρόλου της Αγγλίας και της λαίδης Νταϊάνα. 

   1982: οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ συμφωνούν ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το Λίβανο. 

   1989: ο ηγέτης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφωνούν για την ανάγκη πολιτικής κάθαρσης. 

   1990: με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά ψηφίζεται ο ελληνικός προϋπολογισμός του 1990. 

   1991: στην Ινδία, πρωθυπουργός ορκίζεται ο ηγέτης του Κόμματος του Κογκρέσου Ναρασίμα Ράο, ο οποίος αντικατέστησε τον δολοφονηθέντα Ρατζίβ Γκάντι. 

   1992: έρευνα δείχνει ότι, στο νησί της Οκινάουα, στην Ιαπωνία, οι υπεραιωνόβιοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλο σημείο της γης, με μυστικό μακροζωίας τα πολλά θαλασσινά και το εκλεκτό χοιρινό κρέας. 

   1993: στην Ισπανία, τρία άτομα σκοτώνονται όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Μαδρίτης. 

   1994: η Lori McNeil νικάει στον πρώτο γύρο του Wimbledon την 5 φορές κάτοχο του τίτλου Steffi Graf. Η Graf γίνεται το πρώτο Νο 1 στη γυναικεία κατάταξη που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο. 

   1994: κατατίθεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας. 

   1994: πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου με ήττα από την Αργεντινή 4-0 με γκολ των Batistuta (3) και Maradona. 

   1994: "Ρωσία και ΝΑΤΟ συμφωνούν σε θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας ""Σύμπραξη για την Ειρήνη"" από τη Μόσχα." 

   1995: ερωτικές σχέσεις διατηρούν ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγεφ με τον Βρετανο-ιρανό τραγουδιστή του συγκροτήματος Queen Φρέντι Μέρκιουρι, λίγο πριν πεθάνουν και οι δύο από AIDS, σύμφωνα με επιστολές του μεγάλου χορευτή. 

   1995: την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Τουρισμού Διονύσης Λιβανός, μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την ανάθεση του καζίνο στο Φλοίσβο, καταγγέλλοντας συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του. 

   1996: ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι εκφράζει την επιθυμία του να επανεκλεγεί στο αξίωμα του γ.γ., αλλά οι ΗΠΑ απειλούν ότι, θα ασκήσουν βέτο για να τον εμποδίσουν. 

   1997: η New York Liberty νικά τις Los Angeles Sparks με σκορ 67-57 στον εναρκτήριο αγώνα του γυναικείου ΝΒΑ. 

   1997: την έκθεση των κειμηλίων του Αγίου Όρους εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. 

   1998: η Marion Jones γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια στα 50 τελευταία χρόνια που κερδίζει τις κούρσες στα 100 και 200μ καθώς και το άλμα εις μήκος στο USA Track and Field Championship. 

   1998: ο Lothar Matthaeus της Εθνικής Γερμανίας ισοφαρίζει το ρεκόρ των 5 συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα του Carbajal και σπάει το ρεκόρ των 21 εμφανίσεων των Maradona, Seeler, Zmuda στον αγώνα με την Γιουγκοσλαβία (2-2). 

   1999: δύο μεγάλες μορφές του μπάσκετ, ο Γιουγκοσλάβος Drazen Petrovic και ο Βραζιλιάνος Marcelo Pereira, μπαίνουν στο αμερικανικό Hall of Fame. 

   2000: ανακαλείται στη Σκοτία με ψήφους 99 με 17, ο Τομέας 28, ο οποίος ήταν μία αμφιλεγόμενη τροποποίηση μίας νομοθεσίας της τοπικής κυβέρνησης, η οποία έλεγε ότι οι τοπικές αρχές δεν πρέπει να προωθούν επίτηδες την ομοφυλοφιλία. 

   2001: πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός των μπλουζ, Τζον Λι Χούκερ. 

   2003: τη ζωή τουλάχιστον 105 ανθρώπων στοιχίζει έκρηξη, που σημειώνεται σε πετρελαιαγωγό σε χωριό της νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Η πυρκαγιά προκλήθηκε, όταν κάποιοι επιχείρησαν να κλέψουν πετρέλαιο τρυπώντας τον πετρελαιαγωγό. Οι κάτοικοι του χωριού πήγαν στο σημείο εκείνο για να προμηθευτούν πετρέλαιο είτε για προσωπική χρήση, είτε για να το πουλήσουν. 

No comments:

Post a Comment