Tuesday, June 24, 2014

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Το εναρκτήριο λάκτισμα στο έργο της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά δίνεται ουσιαστικά αύριο, με την έναρξη κατασκευής του σταθμού Νέας Κρήνης (συμβολή οδών Βρυούλων και Κανάρη). Τις εργασίες θα επιθεωρήσουν στη 1 μετά το μεσημέρι ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Στον τερματικό σταθμό της Μίκρας έχει ήδη δημιουργηθεί το φρεάτιο για να υποδεχθεί τους μετροπόντικες, ενώ στη Νέα Κρήνη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κτήσης της γης και της έγκρισης των μελετών και αρχίζει η κατασκευή με τη μέθοδο «cut & cover» (εκσκαφή και επικάλυψη), σε αντίθεση με το υπόλοιπο του έργου που γίνονται με τη μέθοδο «cover & cut».
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, που είναι η εταιρεία Άκτωρ έχει υπογραφεί στις 26 Ιουνίου 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 518 ευρώ και ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση, που μείωσε το κόστος στα 315 εκατ. ευρώ για τα έργα πολιτικού μηχανικού. Σημειώνεται ότι για την επέκταση έχει εγκριθεί τον Μάρτιο του 2013 δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άλλαξε η πηγή χρηματοδότησης, κινδύνεψε να απενταχθεί το έργο, ωστόσο οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση.
Το τμήμα της επέκτασης ξεκινάει από τον σταθμό Πατρικίου της κεντρικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, φθάνει μέχρι τον σταθμό Μίκρας στην Καλαμαριά, έχει μήκος 4,78 χλμ. και κατά τις εκτιμήσεις θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018, πιθανόν νωρίτερα από την περαίωση του έργου της κεντρικής γραμμής από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία. Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περί τους 65.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ ο πρόσθετος πληθυσμός με δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς θα ανέλθει σε περίπου 91.000. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 1.040 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου καθώς και 100 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Η επέκταση σχεδιάστηκε από τον σταθμό Πατρικίου της κύριας γραμμής του μετρό μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Καλαμαριάς, με πέντε σταθμούς:
 1) Σταθμός Νομαρχίας (στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνίων με τη λεωφόρο Βασ. Όλγας), 
2) Σταθμός Καλαμαριάς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου), 
3) Σταθμός Αρετσούς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου), 
4) Σταθμός Νέας Κρήνης (Βρυούλων) και 
5) Σταθμός Μίκρας, ο οποίος θα είναι και ο τερματικός σταθμός της γραμμής του μετρό προς Καλαμαριά.

No comments:

Post a Comment